TARIMSAL ÜRETİM KUMAR OLMAKTAN ÇIKARILMALI- MANŞET G. (10.01.2015)

MANİSA
13.01.2015
 

 Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Türkiye`de tarım üretiminin kumar olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Demran, "Üretici daha tohumunu ekmeden, bağını budamadan bir yıl sonra hangi üründen ne kazanacağını öngörebilmelidir. Ülkesel üretim planlaması yapılarak, destekler bir yıl önceden açıklanmalıdır." dedi. Dünya nüfusu artarken mevcut tarım alanlarının daha fazla arttırılmasının artık olanaksız olduğunu savunan Demran, tarım alanlarının konut, yol ve fabrika gibi unsurlarla işgalinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Toprağı, su kaynaklarını ve havayı kirleten veya kirletme riski bulunan etkenlere mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Manisa`da Gediz Nehri‘nin kirlilik durumu ortadayken Gördes ve Turgutlu Çaldağı nikel madenleri, Alaşehir`den başlayarak ilin her tarafına yayılacak olan jeotermal kuyular gibi yeni kirletici adaylarının ciddi tehditler olarak karşılarına çıktığını vurgulayan Oda Şube Başkanı Demran, "Zeytin, ülkemizde yasayla korunan tek bitkidir. Zeytinlik alanlarının termik santraller uğruna talan edilmesi, ‘zeytin mi, enerji mi‘ dayatması kabul edilemez bir olgudur. İklim seçiciliği nedeniyle ülkemizde zeytin tarımı yapılabilecek alanlar son derece sınırlıdır. Dünyanın en sağlıklı gıdası olan zeytinyağı ve zeytine olan talep dünyada giderek artıyor. Enerji üretiminde alternatifler varken ve gelecekte çok daha farklı kaynaklardan enerji üretilebileceği biliniyorken iklimi ve toprağıyla öne çıkmış olan ilimizin tarım alanlarını koruyamayanlar, seyirci kalanlar gelecek nesillere ve halkımıza karşı sorumluluk altındadır. Canlıların beslenmesi için tarımsal üretim bir zorunluluktur." diye konuştu.

 

‘KOOPERATİF VE BİRLİKLER DESTEKLENMELİ`

 

Değerini bulamayan ürün fiyatları ve yüksek girdi maliyetleriyle üreticilerin geçimini sağlayamaz hale geldiğini kaydeden İbrahim Demran, "Köylerden göç artmıştır. Tarımsal üretim, hızla şirketleşmeye kanalize olmaktadır. Bu durum, gelecekte üretilen ürünlerin ne kadar sağlıklı olacağı ve ülkemizin sosyal yapısına yapacağı olumsuzluklar nedeniyle kaygılarımızı arttırıyor. İklim anormallikleri nedeniyle bitkisel üretimde riskler artmıştır. Tarım sigortaları, bitkilerin tüm dönemleri kapsayacak şekilde hakem heyetleri oluşturularak yeniden şekillendirilmelidir. Tarımın bilimsel öğrenimini almış meslek grubu olarak inancımız, ülkemiz tarımının geleceği üreticilerin topraklardan koparılmadan, kooperatif ve üretici birlikleri kanalıyla arazilerinin toplulaştırılması ve alet, makine parklarının kurulması ile olanaklıdır. Milletin efendisi olan köylülerimizin hakettiği refaha, tüketicilerimizin sağlıklı, bol ve ucuz gıdaya ulaşabilmesi, ziraat mühendislerinin kontrolünde yapılan tarımsal üretimle mümkün olacaktır. Üretici mutsuzken ziraat mühendislerinin mutlu olması olanaksızdır." şeklinde konuştu. 

MANŞET G.-10.01.2014 

Okunma Sayısı: 132