"TARIMSAL ÜRÜN İHRACATI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"

"TARIMSAL ÜRÜN İHRACATI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"
ADANA
30.04.2007
 

Yeni Adana, Barış ve Ekspres Gazetelerinin 30.04.2007 tarihli haberidir...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin geçen yıl 8.2 milyar dolar olarak açıklanan tarımsal ürün ihracatının gerçekleri yansıtmadığını iddia ederek, ‘‘(İhracat 8.2 milyar dolara ulaştı, tarım çok iyiye gidiyor) denilmesi yanlış kanılara neden olabilir‘‘ dedi. Günaydın, yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin geçen yılki tarımsal ürün ihracatının 8.2 milyar, ithalatının ise 6.4 milyar dolar olduğunu söyledi.

Ancak, bu rakamlara göre ‘‘ihracatın tarıma artısı var, tarım çok iyiye gidiyor‘‘ denilmesinin yanlış olacağını belirten Günaydın, tarımsal ürün ihracatına detaylı bir şekilde bakıldığında bunun 2 milyar dolarının fındık ihracatından kaynaklandığının görülebileceğini ifade etti.

Günaydın, geleneksel fındık ihracatının 400 milyon dolar civarında olduğunu, ancak, geçen yıl FİSKOBİRLİK‘in fındık rakamlarını 7 YTL olarak açıklamasının ihracata yansıdığını, ardından hükümetin müdahale edip fiyatları 2.5 YTL‘ye kadar düşürmesi sonucu ihracatın da hızla düşmeye başladığını belirtti.

Dünya fındığının yüzde 75‘ini Türkiye‘nin karşıladığını ve 50‘den fazla ülkeye ihracat yapıldığını hatırlatan Günaydın, şunları kaydetti:

‘‘Türkiye iki yıldır fındık ihracatında çok iyi sezonlar geçirdi. Fındık, tarımsal ihracat gelirimizin yüzde 25‘ini karşılıyor. Bu nedenle tarımsal ürün ihracatı rakamları gerçeği yansıtmıyor. Rakamların artması tarım sektörünün iyi gitmesinden değil, fındıktan. Fındıktaki artış çıkarıldığı zaman ithalat ihracat dengesinin 2003 yılındaki gibi başa baş olduğu görülür.‘‘

 

TÜRKİYE‘NİN UN İHRACATI ŞAMPİYONLUĞU

Günaydın, ihracat gelirlerindeki artışa un ihracatının da eklendiğini, ancak gerçekte bu alanda da olumsuzlukların yaşandığını savundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) un ihracatçılarına, diğer ülkelerin ihracatçılarıyla mücadele etmeleri ve rekabet üstünlüğü sağlamaları için dünya fiyatlarından buğday verdiğini anlatan Günaydın, şunları kaydetti:

‘‘Ancak, iç piyasaya göre düşük fiyatla verilen buğdaylar, ihracat yerine iç piyasada kullanılıyor ve büyük paralar kazanılıyor. İhracat belgesinin kapatılması için de yasa dışı işlemler yapılıyor. Bu nedenle Türkiye‘nin dünya un ihracatı şampiyonluğu da hayali.‘‘ (aa)

 

Okunma Sayısı: 1927