"TASARI ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YOK EDECEK"
Ülkemizin Sömürge, Meslek Mensuplarının Mülteci Haline Getirilmesine Razı Olmayacağız
Adana`da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`ne (TMMOB) bağlı mühendis ve mimarlar ile şehir plancıları alanlara çıktı, Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde (TBMM) gündeme alınan; Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı`na tepki gösterdi. Tasarının, Türkiye`de çalışma özgürlüğünü yok edeceğini belirten TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, siyasilere de çağrıda bulunup, söz konusu tasarının Meclis gündeminden çıkartılmasını istedi.
HALKIN ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLDİ
Atatürk Parkı`ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen TMMOB`ye bağlı mühendis, mimarlar ve şehir plancıları, üzerinde; Ülkemizin Sömürge, Meslek Mensuplarının Mülteci Haline Getirilmesine Razı Olmayacağız` ifadesinin yer aldığı pankart açtı. DİSK, KESK ve Adana Tabip Odası ile bazı sivil toplum örgütleri ve sendikaların da destek verdiği eylemde konuşan TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, tasarının yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanırken, Türkiye ve Türk halkının çıkarlarının göz ardı edildiğini vurguladı.
GÖRÜŞÜMÜZÜN ALINMAMASI MANİDAR
Kuzu, "Siyasi iktidar tarafından AB`ye taahhüt edilen ve bu doğrultuda çıkartılan mevzuat hazırlama usul ve esaslarına dair düzenlemeler dahi yasasında değişiklik yapılacak bir kurumdan görüş alınmasını zorunlu tutmaktadır. Birliğimizin kuruluş yasasını değiştiren bir kanun hazırlanma aşamasında bile biizden görüş istenmemesi oldukça manidar. Tasarı, lisans eğitimine dair meslek alanlarının tamamını ilgilendirmekte ve TMMOB`nin meslek-uzmanlık alanlarında yabancı mühendis ve mimarları bizlerden avantajlı duruma getiriyor" dedi.
FACİALARIN BEDELİNİ HALK ÖDEYECEK
Tasarının, Türkiye`deki mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının aleyhine olduğunun altını çizen Kuzu, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında herhangi bir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği facia ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecek."
GELECEĞİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Tasarının, yılda 51 bini mezun olan ve şu anda mühendislik ve mimarlık eğitimi gören 435 bin öğrencinin geleceğini de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Kuzu, "Tasarının yasalaşması durumunda milyonlarca insanımız, mühendis, mimar ve şehir planlamacısı arkadaşımız, mevcut istihdam sorunları yanında yeni ve büyük bir sömürü, işsizlik ve mesleki geleceksizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Uluslararası hukuktaki karşılıklılık ilkesi`, uluslar arası sermaye güçleri lehine yok hükmünde sayılacak" yorumunu yaptı.
İKİNCİ SINIF UCUZ İŞGÜCÜ OLACAĞIZ
Ali Kuzu, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Ülkemizin nitelikli işgücünü koruma ve geliştirmeyi öngörmeyen, ülkemizi sömürge, yerli mühendis, mimar ve şehir planlamacıları da kendi ülkelerinde mülteci ve ikinci sınıf ucuz işgücü konumuna düşürecek bu uygulamayla sömürü yoğunlaşacak, ülkemizin emperyalizme bağımlılığı artacaktır. Tasarıyla ülkenin her yeri serbest bölge haline gelecek, yabancı çalışanı kendi yurttaşından avantajlı kılacaktır. Yabancıya bağımsız çalışma izni verilecek, yurttaşlarımızın serbest çalışma hakkı ellerinden alınarak, yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirilecektir."
KENDİ ÜLKEMİZDE MÜLTECİ OLACAĞIZ
Başka ülkelerin teknik elamanlarının, hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın Türkiye`de mesleklerini icra edebileceklerini anlatan Kuzu, "Üstelik Türkiye`ye gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeden çalışabilecek, ülkeye gelenler ise, çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacak. Bu tasarı, ülkemiz vatandaşlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini yok ederek, bizleri kendi ülkemizde mülteci konumuna düşürecek. Tasarı, bir an önce Meclis gündeminden çekilmelidir" ifadesini kullandı.
500 BİN ÜYE 435 BİN ÖĞRENCİ İÇİN VARIZ
Kuzu, "Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı geri çekilmeli, ülkemiz mühendis, mimar ve şehir plancılarında aranan koşulların, yabancı mühendis ve mimarlardan da isteyecek düzenlemeler yapılmalı. Bilinmelidir ki, kendi ülkesinde yabancı konuma getirilen mühendis, mimar ve şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenleri bir kenara not etmektedir. Bizleri gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları kendilerini gözden çıkaracak. TMMOB, 500 bine yakın üyesi, 435 bin öğrencinin hakları ve geleceği için mücadele edecektir" dedi.