TEHLİKELİ ÖNERİ - MİLLİYET
BÜNYAMİN YIL / ADANA DHA 04.12.2007
MİLLİYET
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP‘li Aytaç Durak, Akdeniz kentlerinin park, bahçe, meydan ve bulvarına estetik kazandıran palmiye ve hurma ağaçlarını kurutan Kırmızı Palmiye Böceği‘nin (Ryhnchophorus Ferrugineua) yok edilmesi için dünyanın en zehirli etken maddesine sahip ve Türkiye‘de kullanımı yasaklanan Temik adlı zirai ilacın kullanılmasını önererek, bilim adamlarını şaşırttı.
Adana Büyükşehir Belediyesi‘nin organize ettiği Kırmızı Palmiye Böceği‘yle Sürdürülebilir Mücadele Uluslar arası Adana Çalıştayı‘nda konuşan Durak, Adana‘daki parklarda bulunan 60-70 yaşındaki palmiye ve hurmaların zararlı böcekler tarafından yok edilmesinin önüne geçmek için bilim adamlarından çözüm üretmesini isterken, acil müdahale için Türkiyede kullanımı yasaklanan Temik adlı zirai ilacın çare olabileceği düşüncesini taşıdığını söyledi.
Çukurova‘da 1970‘li yıllarda pamuk zararlısı olan beyaz sinekle mücadelede kullanılan Temik‘in palmiye zararlısı kırmızı palmiye böceğine karşı kullanılması fikri ortaya atan Durak, "Bu ilacı ağacın köküne vererek zararlı böceğe karşı ciddi bir önlem olacağını düşünmekteyim. Bu zararlının kaynağı olan Arabistan‘da veya Afrika‘da meyveler tüketildiği için zirai ilaç kullanılmıyor, ancak Adana‘da meyveler fındık büyüklüğünde kalıyor ve yenmiyor. Bu fikrimi ilk ilettiğim kişiler, ‘parklarda çocuklar oynuyor, fındık büyüklüğündeki meyveleri kuşlar yiyor‘ dedi. Bende baharda meyveler olgunlaşmadan budayarak kuşların yemesini engelleyeceğimizi ilacı toprağın iki karış altından vererek ve Avrupa ülkelerindeki parklardaki gibi ağaçların etrafına demir ızgaralar yapıp, çocukların bu ağaçlardan uzak tutabileceğimizi söyledim. Ben pratik çözüm bekliyorum. Çalıştayda uzun vadeli ve doğru çözümler olacaktır elbette anacak uzun vadeliye tahammülümüz yok, Temik ilacı yasak eğer yasak ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın temsilcileri buradalar ve bir çaresini bulup getirsinler yoksa biz kaçak getirelim. Çünkü bu soruna pratik çözüm bulmak zorundayız" dedi.
Durak‘ın ithalatı yasak olan çok zehirli zirai ilacı kaçak yollardan dahi olsa temin edip, park ve bahçelerde kullanma önerisi Türkiye‘nin yanı sıra İspanya, Mısır, İsrail, İtalya, Fransa‘dan gelen bilim adamlarının sunum yaptığı çalıştaya damga vurdu.
Toplantıyı izleyenler arasında bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, insanların gezdiği, çocukların koşup oynadığı parklarda Temik adlı zirai ilacın kullanılmasının çok tehlikeli olacağına dikkat çekti. Barut, Temik adlı zirai ilacın pamuğun beyaz sinekten kurtarılması için Çukurova‘da 1974 yılında kullanımına başlandığını ve son 15 yıldır da yasaklandığını anlatıp, "Bu zirai ilaç uygulandığında 40-45 gün çok zehirli etkisini sürdürüyor. Uygulamada çok ciddi koruyucu önlemler alınması lazım. Palmiye zararlısı böceklere karşı etkisi araştırılmalı, sonuçlara göre kullanımı değerlendirilmelidir. Denemelerde olumlu sonuç alınsa dahi,Temik‘i park ve bahçelerde kullanmak insan hayatı başta olmak üzere uygulama bölgesindeki tüm canlılar için son derece tehlikelidir" diye konuştu.
Çalıştayda, konuk bilim adamları Akdeniz ülkelerinde yayılım gösteren Kırmızı Palmiye Böceği‘ne karşı kimyasal ve biyolojik mücadelenin yetersiz kaldığını, zararlının bulunduğu ülkelerde yayılımın önüne geçmek için böceğin yerleştiği ağaçların kesilmesini, böcek yayılımını önlemek için karantina önlemlerine ağırlık verip, ülkelerarası ithalatta sertifika zorunluluğunun ön planda tutulmasını önerdi.