TEK SEÇENEK ÖRGÜTLENMEK - EVRENSEL - 16.05.2003

MERKEZ
16.05.2003
 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, BEBEKLERİN AÇLIKTAN ÖLDÜĞÜ BİR ÜLKEDE, TARIMSAL ÜRETİMDEN VE TARIMIN DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNİN SÖYLENEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, ÜRETİCİNİN TAMAMEN KENDİ KADERİNE BIRAKILDIĞINI, BUNUN TARIMDAKİ ÇÖKÜŞÜ HIZLANDIRACAĞINI VE BU YIKIMDA GERİ DÖNÜŞÜN ÇOK ZOR OLACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

TÜRKİYE TARIMI SON ÜÇ YIL İÇİNDE CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞADI. BU POLİTİKALARIN SONUCU NE OLDU?

BU POLİTİKALARIN EN TEMEL SONUCU, ÜRETİCİNİN TAMAMEN YOKSULLAŞMASI OLDU. ÇÜNKÜ TARIMSAL KİT'LERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İLE BİRLİKTE PAZARLAMA KANALLARI ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇTİ. DOLAYISIYLA ÜRETİCİNİN DURUMU DAHA DA KÖTÜYE GİTTİ. GİRDİLERDEKİ DEVLET DESTEĞİNİN ORTADAN KALKMASI İLE GİRDİLER ÇOK PAHALILAŞTI. ZİRAİ DONATIM KURUMU'NUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ BU SÜREÇTE ÇOK ETKİLİ OLDU. TÜGSAŞ VE İGSAŞ ÖZELLEŞTİRMELERİ OLURSA BU SÜREÇ ÇOK DAHA GERİYE GİDECEKTİR. ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI ALMAK, TOHUM ALMAK KONUSUNDA ÖNEMLİ SIKINTILAR ORTAYA ÇIKTI. ÜRETİCİ, YAŞABİLMEK İÇİN ÇALIŞAN İNSAN GRUBUNA DÖNÜŞTÜ. EĞER OLAYIN İNSANİ BOYUTUNU BİR TARAFA BIRAKIRSAK, TARIMSAL ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ TEHLİKEYE GİRDİ.

HÜKÜMET, TARIM İÇİN BİR ŞEY YAPMADI...

OLUMLU BİR ŞEY YAPMADI. ANCAK, HAZIRLANAN KANUN TASARILARINA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUM. TARIM DIŞINDA GİBİ GÖRÜLEN KAMU YÖNETİMİ YASA TASARISI, KAMU SERMAYE ŞİRKETLERİ YASA TARARISI, YEREL YÖNETİMLER İLE İLGİLİ YASA TASARISI, BÖLGE KALKINMA AJANSI YASA TASARISI, BU TASARILARA BAKILDIĞINDA KİT'LERİN TAMAMININ KAMU SERMAYE ŞİRKETİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜP, ÖZELLEŞTİRİLECEĞİ YA DA ANA HİZMET BİRİMİ HALİNE GETİRİLİP ERİTİLİCEĞİ GÖRÜLÜYOR. 1984 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TARIMSAL KAMU YÖNETİMİNDEKİ REORGANİZYONUNUN ÇOK DAHA OLUMSUZ ETKİLER DOĞURACAK ŞEKLİ BİR KEZ DAHA YAPILACAK. SON DERECE TEHLİKELİ BİR SÜREÇ YAŞANIYOR. UMARIM, TOPLUMSAL MUHALEFET BUNLARIN ÖNÜNE GEÇER, AKSİ TAKDİRDE TARIMIN ALDIĞI DARBELERE ÇOK DAHA RADİKALLERİ EKLENECEK.

PEKİ ŞU AN TÜRKİYE'DE ÜRETİCİ, DEVLET DESTEĞİ ALIYOR DİYEBİLİR MİYİZ?

ÇOK RAHATLIKLA HAYIR DİYORUM. SON ÜÇ YIL İÇİNDE BU KONUDA CİDDİ GERİYE GİDİŞ VAR. GEÇENLERDE ADAPAZARI'NDA ÇADIRDA YAŞAYAN AİLENİN BEBEĞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ. ADAPAZARI, GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ YÜKSEK OLAN BİR YER, TARIM POTANSİYELİ OLDUKÇA YÜKSEK. EĞER ONLAR, İŞÇİ SEZONUNA KADAR DAYANABİLSELERDİ, BELKİ O BEBEK ÖLMEYECEKTİ, BİR SEZON DAHA DAYANABİLECEKTİ. AÇLIKTAN İNSANLARIN ÖLDÜĞÜ, BEBEKLERİN ÖLDÜĞÜ BİR ÜLKEDE TARIMIN DESTEKLENDİĞİ SÖYLENEMEZ.

BU GİDİŞİN SONU...

TÜRKİYE'DE EKONOMİ, BORÇLARIN DÖNDÜRÜLMESİ ÜZERİNE KURULU. BU ÇERÇEVEDE, TARIM DA DAHİL ÜRETİM SEKTÖRLERİNE KAYNAK AYRILMIYOR. TARIMIN GELECEĞİ ÇOK KARANLIK. PAZARLAMA KANALLARINI DEĞİŞTİREMEZ, ÜRÜN DESENİNE MÜDAHALE EDEMEZSENİZ, KÖYLÜ KENDİ KADERİNE BIRAKILMIŞ DEMEKTİR VE BU TARIMIN ÇÖKÜŞÜNÜ HIZLANDIRICAKTIR. BU YAKINDA ÖYLE BİR NOKTAYA GELECEK Kİ, BURADAN GERİ DÖNÜŞ ÇOK ZOR OLACAK. ÇÜNKÜ TARIMSAL YAPILAR ÇÖZÜLDÜĞÜ ZAMAN, ONU TEKRAR GERİ DÖNDÜREMEZSİNİZ. KUZEY AFRİKA BUNU ACI BİR ŞEKİLDE YAŞADI. TÜRKİYE BU SÜRECE ADAY.

Okunma Sayısı: 1320