TEKEL’İN ŞEKER’E DEVRETTİKLERİ

TEKEL’İN ŞEKER’E DEVRETTİKLERİ
ADANA
22.03.2010

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi “Her Cumartesi” etkinliklerine 20 Mart 2010 günü Üniversite Konseyleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Nevzat Evrim ÖNAL’ın Tekel’in Şeker’e Devrettikleri sunumu ile devam edildi.

 

ÖNAL, "Artan ülke nüfusunun ihtiyaçlarına paralel ve 1950‘lerdeki sanayi hamlesinin bir parçası olarak kurulan şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin 1999‘da başladığını belirtti. Başlangıçta öngörüldüğü biçimde oldubittiye getirilemeyen 25 şeker fabrikasının toplu satışının Danıştay‘a takıldığını vurgulayarak 4 Nisan 2001 tarihinde TBMM‘den geçen Şeker Kanunu ile ilk kez nişasta bazlı şeker izni verilerek %10 kota sağlandığını, bakanlar kuruluna bu kotayı %5 artırma yetkisi verildiğini ve şeker üretimini düzenlemek için Şeker Kurulu‘nun kurulduğunu söyledi. Tamamen özerk olması beklenen Şeker Kurulu‘nun AKP ile akrabalığının gözden kaçmaması gerektiğini, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi AKSU‘nun aynı zamanda Şeker Kurulu‘nun Başkanı ve AKP Genel Başkanı Abdülkadir AKSU‘nun öz kardeşi olduğunu belirtti."  

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı yürütülecek mücadelenin önemine de vurgu yapan ÖNAL, "Bu mücadelenin asli unsuru şeker işçisi olmalıdır. Şeker işçisi, Tekel işçisinin Tekel‘de oynadığı rolü oynamalı ve öncü güç olarak sendikayı ileri çekmelidir dedi."

Elbistan Şeker Fabrikası‘ndan işçilerin de katıldığı sunumun ardından Ziraat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL sunumu yapan Üniversite Konseyleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Nevzat Evrim ÖNAL‘a Odamız adına bir teşekkür plaketi verdi.

Okunma Sayısı: 904
Fotoğraf Galerisi