TEKEL İŞÇİLERİNİN ONURLU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ
7 Ocak 2010 Perşembe günü Şubemizde basın açıklaması yapıldı.
Şube Başkanımız Murat AKAR tarafından, Tekel işçilerinin onurlu direnişini desteklemek amacıyla basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklaması metni aşağıdadır.
TEKEL İŞÇİLERİNİN ONURLU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ
TEKEL işçilerinin iş - aş - ekmek mücadelesi, Ankara‘nın dondurucu soğuğunda devam ediyor. Bu onurlu direniş, kimi çevreler tarafından "ideolojik" bulunuyor, "yetimin hakkını bunlara yedirmem" tavırlarıyla karşılanıyor...
Cumhuriyet kazanımları ,Anadolu‘nun can damarları fabrikalarımız yabancılaştırıldığı ve kapatıldığı için TEKEL işçileri Ankara‘dalar... Başka bir deyişle, yetimin yenen hakkının mücadelesidir sokaklarda süren... Konu ile ilgili birkaç satırbaşı şöyle verilebilir;
*TEKEL‘in İçki Bölümü, 2004 yılında kasasındaki 348,4 trilyon TL ve 70 milyon YTL değerindeki içkiyle beraber, 292 Milyon ABD dolarına bir konsorsiyuma devredilmiştir.
*Sözü edilen konsorsiyum 2006 yılında, TEKEL‘in içki bölümünün % 92 hissesini, Amerikan Teksas Pacific Group‘a (TPG), 3 katı fiyatla 810 milyon dolara satmıştır.
*Özelleştirme çalışmaları kapsamında 9 fabrika (Ankara,Çanakkale,Diyarbakır İstanbul, İzmir,Ürgüp,Şanlıurfa,Kırıkkale,Yozgat ) kapatılmış olup , bugün yalnızca 10 fabrika faaliyettedir. Böylece işçi işini kaybetmekte, üzüm üreticisi üzümünü satacak fabrika bulamamaktadır...
*TEKEL‘in Sigara Bölümü, 2008 yılında 1 milyar 720 milyon dolara British American Tobacco‘ya (BAT) satılmıştır. Satış sonrası İstanbul, Adana, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları kapatılmış olup , yalnızca Ballıca fabrikası çalışır durumdadır. Tütün üretici sayımız 477 binden 194 bine düşmüş, üretimimiz 200 bin ton‘dan 93 bin ton‘a gerilemiş, köylü ve işçi üretim alanlarını yitirmiş, piyasa yabancılaştırılmıştır.
*Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), şimdi de Türkiye geneline yayılmış 60 Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü‘nün kapatılmasına karar vermiştir. Bu işletmelerde çalışan 12 bin işçiye, 4-C statüsü dayatılmaktadır.
Bu dayatmaya karşı çıkan, fabrikalarını ve üretimlerini savunan işçiler, biber gazı, basınçlı su ve orantısız güç kullanımı ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bu arada altı şeker fabrikamız sessiz sedasız, iki yıllık karına karşılık gelen bir bedelle 606 milyon dolara satılmış bulunuyor.Danıştay‘ın bu alandaki yürütmeyi durdurma kararı umut vericidir.Özelleştirme sürerse tütün çiftçisi ve işçisinden sonra sırada şeker pancarı çiftçisi ve şeker işçileri vardır.
Bu mücadele iş-aş -ekmek mücadelesi olduğu kadar işyerlerinin yabancılaştırılmasına karşı yapılan bir mücadeledir.
Özelleştirmeler , dışarıya bağımlılığı artırmaktadır. Fabrikalar yabancı tekellerin eline geçmektedir.
Reji İdaresi boyunduruğundan sonra, şimdi de piyasa, yabancı tekelin insafına bırakılmıştır.
Bu nedenlerden ötürü ,
Tekel işçilerinin haklı direnişini destekliyor ,onurlu mücadelesini selamlıyoruz.
07.01.2010
TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
SAMSUN ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA
MURAT AKAR
BAŞKAN