TEKEL SİGARA'NIN SATIŞI MAHKEMEYE TAŞINIYOR - BİRGÜN
TEKEL‘de örgütlü Tek Gıda-İş Sendikası, kurumun 6 sigara fabrikası ve daha birçok varlık ve tesisinin özelleştirilmesini mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Satış kararının Özelleştirme Yüksek Kurulu‘nda onaylanmasının ardından Danıştay‘a başvurulacak ve önce yürütmenin durdurulması, ardından satışın tümüyle iptal edilmesi istenecek.
‘DEĞERİNİN ÇOK ALTINA SATILDI‘
Tek Gıda-İş Sendikası Ankara Bölge Başkanı Lütfü Ceylan, TEKEL sigara fabrikalarının özelleştirilmesinin ülke çıkarlarına aykırı olduğunu söyleyerek, "Bizim yaptığımız hesaplara göre TEKEL‘in sigara fabrikalarının değeri 4 milyar dolardı.
Oysa 1 milyar 720 milyon dolara satıldı. TEKEL‘in sadece gayrimenkulleri satış bedelinin üstünde bir değer taşıyor" dedi. Tüketici Hakları Derneği de, yaptığı açıklamada, TEKEL İçki‘nin özelleştirmesini hatırlatarak, kurumun bu bölümünün de 292 milyon dolar gibi çok düşük bir bedele Mey İçki‘ye satıldığını, ancak alıcı firmanın daha sonra elindeki hisselerin sadece yüzde 92‘sini 810 milyon dolara ABD‘li bir şirkete sattığını kaydetti.
‘SİGARA SATIŞLARI PATLAYACAK‘
Ziraat Mühendisleri Odası ise özelleştirmeye karşı yaptığı açıklamada, TEKEL‘in Atatürk döneminde 4 milyon liraya devledeşti-rildiğini hatırlattı. ZMO‘nun açıklamasında, özelleştirmenin ülke sağlığı boyutu da irdelenerek, sigarada devlet tekelinin olduğu yıllarda sigara satışında artış olmazken, yabancı sermayenin devreye girmesinden sonra sigara satışının padadığı ifade edildi. Açıklamada, son özelleştirme operasyonunun ardından sigara tüketiminin daha da artmasından endişe ettikleri vurgulandı.
DİSK‘e bağlı Genel İş Sendikası‘ndan yapılan açıklamada da, "On yılların birikimi olan TEKEL fabrikalarının satılması, çok değerli bir kamu kuruluşunun yabancıların eline geçmesi ve tütün tarımı ile uğraşan kesimin refahının gerilemesinden başka bir anlam taşımayacaktır" denildi.
TUNA ARIGÜÇ ANKARA
ZİRAAT ODALARI‘NDAN AÇIKLAMA
TÜTÜN-SEN gibi üretici sendikaları tarafından TEKEL özelleştirmesine tümden karşı olmamakla, hatta hükümet ile ‘özelleştirin ama Yaprak Tütün işletmelerini özelleştirme kapsamından çıkarın1 şeklinde pazarlık yaptığı iddia edilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise bütün özelleştirme süreci boyunca ilk defa açıklama yaptı. Yapılan açıklama da yine özelleştirmeye bütünüyle karşı çıkma şeklinde olmadı ve "Bu satış halen tütün üretimi ile ilgilenen 207 bin çiftçiyi zor durumda bırakacaktır. Özelleştirilecek sigara fabrikalarının tütünü yerli üreticiden alacağına ilişkin bir hükmün sözleşmeye konulmaması ciddi bir hata olmuştur" denildi. Açıklamada, satışların sigara fabrikasıyla sınırlı kalmayacağı, önümüzdeki aylarda TEKEL‘in 50 adet Yaprak Tütün işletmesi‘nin de özelleştirileceği vurgulandı.