TEKKEKÖY`DE SANAYİ VE TARIM SEKTÖRLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ...
"Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Köyü'nde 176 hektarlık birinci sınıf mera arazisinin Lojistik Köy projesine ayrılması üreticilerin tepkisi ile karşılandı."
Samsun`un Tekkeköy ilçesine bağlı Aşağıçinik Köyü`nde kurulması planlanan Lojistik Köy projesine karşı çıkan 65 kişi tarım arazisinin amaç dışı kullanılmasına ilişkin dava açtı.
Ziraat Mühendisleri Odası da, arazinin hem tarım dışına çıkarılmasına hem de mera yönetmeliğindeki değişikliğe karşı iki ayrı dava açtı. Davacıların avukatı Alp Tekin Ocak, Danıştay`ın proje dosyasında bilirkişi raporu eksikliğinden dolayı yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatarak, "Ancak inşaat devam ediyor" dedi. Proje ortaklarından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise Danıştay`ın davayı yerel mahkemeye gönderdiğini ifade ederek, "Dava, yerel mahkemeye intikal ettiği için Danıştay`ın aldığı karar otomatik olarak düştü. Proje yönetim kurulu olarak yeniden bir bilirkişi raporu zaten hazırlandı. İnşaatın devam etmesinde kanuna aykırı bir durum yoktur" dedi.
AB destekli 43.6 milyon euro yatırım tutarındaki projeye, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Organize Sanayi Bölgesi, Tekkeköy Belediyesi ve Samsun Ticaret Borsası ortak. Bakanlığın 2004 yılında 75 bin liralık gübre, tohum ve mazot desteği sağlayarak, merayı köylülerin müşterek kullanımına açtığını belirten davacılardan Serkan Lay, "Burada yaşayanların tümü istisnasız Tekkeköy merasından yararlanırlar. Bu proje sebebiyle ortadan kalkacak alanda hepimizin tarım arazisi var. Yılda ortalama 5-10 ton civarında buğday, fiğ ve mısır üretiriz. Proje gerçekleşirse buradaki herkes tarım ve hayvancılığı yapamaz hale gelecek, yoksullaşacağız" dedi.
ZMO`nun açtığı 2 ayrı dava sürüyor
Diğer yandan projeye Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) da iki ayrı dava açtı. ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, ZMO Genel Merkezi`nin açtığı davada hukuki süreçlerinin devam ettiğini belirterek, "Hal böyle iken, kararın kesinleşmesine kadar Bakanlık kararının uygulaması da durmalı. Bu aşamada ilave imar planı yapılması mümkün değildir. İlgili kurum ve kuruluşlara yazı yazılarak, kararlar gereği hiç bir işlem yapılmaması gerektiği avukatlarımızca bildirilmiştir" şeklinde konuştu.
Türkiye`deki mera alanlarının bu ve benzeri projelerle mera vasfından çıkartıldığına dikkat çeken Tosun, "Ülkemiz topraklarının mera alanı olarak 2001-2014 yılları arasında yüzde 5,47`sini kaybettik. Türkiye, son yıllarda yüzde 10 oranında tarım toprağını kaybederken bu oran Samsun`da yüzde 17`nin üzerinde. Tarımsal sit alanları oluşturmalıyız" dedi.
Ercan ÜSLÜ
Dünya Gazetesi 05.04.2016