TEMİZ ENERJİ PATFORMU SÖYLEŞİ VE TOPLANTISI YAPILDI

TEMİZ ENERJİ PATFORMU SÖYLEŞİ VE TOPLANTISI YAPILDI
ADANA
06.04.2009

Temiz Enerji Patformu oluşturmak üzere KESK - Adana Tabip Odası - ÇETKO – DAÇE tarafından 3 Nisan 2009 günü Odamız toplantı salonunda, Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Temiz Enerji Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı UYAR “Küresel Isınma ve iklim Değişikliğine Karşı Temiz Enerji Platformu” Söyleşisi ve toplantısı yapılmıştır.

 

Prof. Dr. Tanay Sıdkı UYAR, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli etkeninin, uygulanan enerji politikalarının enerji kaynakları ve kullanımına ilişkin tercihlerinin olduğunu,  Ülkemizde, 1000 megawatt ve daha büyük nükleer ve kömüre dayalı güç santrallerin devlet desteğiyle kurulmasını teşvik etmek amacıyla, 15 yıl elektrik satın alma garantisi sağlayacak olan yasanın TBMM tarafından onaylandığını ve ülkenin dört bir yanında termik ve nükleer santraller kurulması için hazırlıkların giderek hızlandığını, kapasitesi 1000 megawatt‘ın üstünde elektrik üreten termik santrallerin ürettiği elektriğin Devlet tarafından satın alınması garantisi altında, düşük standartlarda, kirli teknolojinin ülkemize transferinin özendirildiğini; bu santrallerin, gelecekte üretimi sürdüremedikleri koşullarda kârları garanti edilerek, kamu kaynaklarının talan edilmesinin yolunun açıldığını; bu duruma yalnızca karşı çıkmanın yeterli olmadığını,  konuyla ilgili doğru seçenekler önermek ve sorunlara çözümler geliştirmenin zorunluluk haline geldiğini; insanlığın geleceğini tehdit boyutundan çıkıp yaşanmakta olan bir riske dönüşen küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik olarak yapılacak en önemli iş ve alınacak önlemin temiz enerji kaynaklarının kullanımına yönelmek, enerjinin etkin ve verimli olarak kullanımını planlamak olduğunu; bu görüşle, doğru enerji politikalarının oluşturulmasına yönelik toplumsal bir iradenin oluşumuna katkı sağlayacak bir platformun oluşturulmasının ertelenemez bir görev haline geldiğinin düşünüldüğünü ve bu temelde "Temiz Enerji Platformu" adı ile bir platform oluşturmak üzere, bu düşünceyi paylaşan kişi, kurum ve kuruluşların bir araya gelmesi, birlikte yol almasının öngörüldüğünü vurgulayarak  "Temiz Enerji Platformu"nun gerçekleştireceği çalışmaları açıklamıştır.

                Ayrıca  Kyoto Protokolü, gelişmiş ülkeler ve ülkemizdeki durum, termik ve nükleer santraller, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynakları hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

                Toplantıya; DAÇE Ortak Sekretaryasını yürüten Ç.Ü.Tıp Fak. Dekanı Prof. Dr. Figen DORAN, KESK EğitimSen Adana Şube Başkanı Güven BOĞA, EMO Şube Başkanı Mehmet MAK, ÇETKO, Eğitimsen, Adana Tabip Odası ve Odamız  üyeleri katılmışlardır.

Okunma Sayısı: 730
Fotoğraf Galerisi