THRİPS HAWAİİENSİS (MORGAN)
Bu thripsin Asya ve Pasifik Bölgesi kökenli bir tür olduğuna dikkat çeken Atakan, zararlının erginlerinin esas olarak çiçeklerde, larvalarının ise çoğunlukla genç meyvelerden beslendiğine dikkat çekti.
Turungillerde yeni bir zararlı thrips türü: Thrips hawaiiensis (Morgan) ile ilgili Odamız üyelerine seminer veren Prof. Dr. Ekrem Atakan,Hawaii çiçek thripsi veya Muz thripsi olarak da bilinen Thrips hawaiiensis (Morgan)`ın ilk kez 2016 yılı Mayıs ayında Mersin ilimizde kaydedildiğini söyledi.
RUHSATLI İLAÇ BULUNMAMAKTA
Bu thripsin Asya ve Pasifik Bölgesi kökenli bir tür olduğuna dikkat çeken Atakan, zararlının erginlerinin esas olarak çiçeklerde, larvalarının ise çoğunlukla genç meyvelerden beslendiğine dikkat çekti.
Zararlı böcek türünün kısa süre içerisinde Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerine yayıldığını belirten Atakan konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Zararlı thripsi türü, genç limon meyvelerinin yüzeylerinde beslenme sonucu çoğunlukla küçük dairesel gümüşümsü lekelere (nekrozlara) neden olmaktadır. Bu thrips özellikle Mersin ili Erdemli ilçesinde yediveren grubu limonlarda ciddi zararlara neden olmuştur. Çok sayıda bitki türünde bulunmaktadır. Adana ilinde nektarin bahçelerindeki olgun meyvelerinde de beslenme sonucunda geniş gümüşümsü lekeler oluşturarak, ürünün pazar değerini olumsuz etkilemiştir. Zararlı, turunçgil yetiştirilen ülkelerde örneğin Amerika Birleşik Devletleri`nde Kalifornia ve Florida eyaletlerinde turunçgillerde görülmesine karşın zararı rapor edilmemiştir. Bu thrips türünün ekstrem sıcaklıklara ve ayrıca ani sıcaklık değişimlerine toleransı fazladır. Ülkemizde thripsler bugüne kadar turunçgillerde sorun olmadığı için bunlara karşı ruhsatlı ilaç bulunmamaktadır Zararlı böcek türüne karşı ağaçların çiçek döneminde yapılan ilaçlar yeterince etkili olamamaktadır. Genç meyvelerde larvalarının yoğunluklarına göre, meyve ağaçlarında thripslere karşı mücadelede önerilen spinosad grubu ilaçlar beyaz yağ ile birlikte karıştırılıp geçici olarak kullanılabilir. Bu thrips sorunu turunçgillerde entegre mücadele disiplini içerisinde çözülmelidir."