TKB’NİN 25 NİSAN 2010’DA YAPACAĞINI DUYURDUĞU ZİRAİ MÜCADELE BAYİLİK SINAVI’NIN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

MERKEZ
23.04.2010
 

T.C.

ANKARA 12. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2010/297

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI) : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

VEKİLİ : Av. Zühal DÖNMEZ

Bestekar Sok. No:49/5 Kavaklıdere / ANKARA

KARŞI TARAF (DAVALI) : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı / ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ : Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin. 6. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde belirtilen Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancı İzin Belgesi verilebilmesi için 25.4.2010 tarihinde sınav yapılmasına ilişkin işlemin iptali ile yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 12. İdare Mahkemesince, dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava; Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde belirtilen Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancı İzin Belgesi verilebilmesi için 25.4.2010 tarihinde sınav yapılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Anayasanın 138. maddesinde, yasama ve yürütme organları ile idarelerin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organların ve idarenin mahkeme kararlarını hiç bir suretle değiştirilemeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktirmeyeceği, hüküm altına alınmış, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinde de, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının otuz gün içinde uygulanması gerektiği düzenlenmiştir.

6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu‘nun 40. maddesinde; mücadele alet ve ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca tespit edilmiş ithal veya imal yerindeki perakende fiyatının ambalajı üzerinde gösterilmesinin zorunlu olduğu, mücadele ilaçlarının ne şekillerde ithal, satışa arz, imal edileceğinin, etiket ve tarifnamelerinin ihtiva edeceği hususların ve mücadele aletlerine konacak işaret ve yazılar ile bu işlere müteallik diğer gerekli hususların nizamnamesinde belirtileceği; 64. maddesinde ise, bu Yasanın belirli hükümlerinin uygulanmasını göstermek üzere bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca nizamnameler çıkarılacağı kurala bağlanmış; Zirai Mücadele İlaç ve Aletleri Hakkında Nizamname‘nin 4. maddesinde; zirai mücadele ilaç ve aletlerini toptan ve perakende satacaklarda aranılacak vasıf ve şartların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca belirleneceği düzenlemesine yer verilmiştir.

11/10/2007 tarih ve 26670 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan Ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmeliğin, 02/02/2008 tarih ve 26775 sayılı Resmi Gazete‘ de yayımlanarak yürürlüğe giren değişik 6. maddesinin 1. fıkrasında "(1i) Bitki koruma ürünleri bayilik veya toptancı izin belgesi verilecek kişilerde aranacak şartlar şunlardır;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Bitki koruma bölümü mezunu veya bitki koruma dalında yüksek lisans veya doktora yapmış ziraat mühendisi olmak,

c) Kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda bitki. koruma hizmetlerinde en az beş yıl süreyle çalışmış; (b) bendi dışında kalan ziraat mühendisi olmak,

ç) Bu maddenin (b) ve (c) bentleri dışında kalan ziraat mühendisleri ile ziraat teknisyeni ve meslek yüksekokullarından bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş teknikerler için Bakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığınca veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yılda bir kez yapılacak olan sınavda 100 tam puan üzerinden 60 ve üzeri puan almak." hükmü yer almakta iken Danıştay 10. Dairesinin 22.12.2009 tarih ve E:2009/9268 sayılı kararı ile anılan 6. maddenin 1. fıkrasının yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Bu durumda; Danıştay Onuncu..Dairesi‘nin 22.12.2009 tarih ve E:2009/9268 sayılı kararı ile yürütmesi durdurulan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasılnın (ç) bendi uyarınca Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancı İzin Belgesi verilebilmesi için 25.4.2010 tarihinde sınav yapılmasına ilişkin olarak tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara sebebiyet verebileceği anlaşılan dava konusu işlemin, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, tebligatın memur eliyle yapılmasına, 21.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan SEVGİ TOPRAK

Üye CAFER ERGEN

Üye VOLKAN MÜFTÜOĞLU

Okunma Sayısı: 667