TMMOB 2. KADIN KURULTAYI`NA KATILDIK

TMMOB 2. KADIN KURULTAYI`NA KATILDIK
BURSA
22.12.2011

Ankara`da 17- 18 Aralık 2011 tarihlerinde düzenlenen 2. Kadın Kurultayı`na katılım sağladık.

 

 

İnşaat Mühendisleri Odası Teoman ÖZTÜRK Salonu‘nda düzenlenen kurultayda, Yerel Kurultaylarda kabul edilen önergeler 2 gün boyunca konuşulup tartışıldı. Türkiye‘nin çeşitli illerinden gelen 300‘ü aşkın TMMOB‘li kadın Kapitalizm ve Kadın, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Kadına Yönelik Şiddet, TMMOB‘de Kadın Örgütlenmesi konu başlıkları altında 4 oturumda kadın sorunlarını karar önergeleri haline getirdi.

Kadınların, kadın oldukları için karşı karşıya kaldıkları şiddet, taciz, tecavüz, güvencesizlik gibi sorunların çözümünde örgütlü bir mücadele verilmesi gerektiği, meslek seçimleri ve iş yaşamında da cinsiyetçi iş bölümünün ciddi bir sorun olduğu, oysa çağdaş yaşamda kadın ve erkeğin toplumsal iş bölümüne katıldıkları oranda hayata ortak olabilecekleri belirtildi.

Ayrıca, "mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınların eğitim sahibi olmaları toplumsal rolleri nedeniyle yüklendikleri sorumluluklarını azaltmamakta, iş yaşamlarındaki sorunlarını boyutlandırmaktadır. Ailedeki çocuk bakımı ve eğitimi, yaşlı ve hasta bakımı tüm kadınlar gibi asli vazifeleri olarak görülmekte ev içi emekleri görünmez kılınmaktadır. İş yerlerinde aynı eğitim ve aynı sorumlulukları taşıdıkları erkek meslektaşlarına göre daha düşük ücretlerle çalıştırılmakta, işten çıkarılacaklar listesinde ise ön sıralarda yer almaktadır.  Ne zihnen, ne de bilgi birikimi olarak erkek teknik elemanlardan hiçbir eksiği olmayan kadınlarımıza cinsiyet ayırımcılığı daha iş ilanlarında dayatılmakta, erkek mühendis arayan ilanlarla yoluna ket vurulmaktadır" görüşleri dile getirildi.

Kurultaya şubemiz adına, Bursa Yerel Kadın Kurultayı delegelerinden Esen OCAK ve Canan SARIBAL  katıldı.

Okunma Sayısı: 657
Fotoğraf Galerisi