TMMOB BURSA İ.K.K. `BURSA ATATÜRK STADYUMU` BASIN AÇIKLAMASI

TMMOB BURSA İ.K.K. `BURSA ATATÜRK STADYUMU` BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
06.02.2014

Düzenlenen basın toplantısına Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY katıldı.

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İ.K.K) 05 Şubat 2014 tarihinde saat 12:30‘da Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Ortak Toplantı Salonu‘nda Bursa Atatürk Stadyumu, Atatürk Kapalı Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu, Atatürk Anadolu Lisesi, İpek-iş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı ve Emniyet Müdürlüğü‘nün kullandığı alanın Özel Sağlık Tesisi (Kür Merkezi) yapılmak istenmesi ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Basın metnini kamuoyu ile TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İ.K.K) Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ paylaştı. Basın toplantısına Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY katıldı. Ayrıca akademik odalarımızın yönetici ve üyeleri destek verdiler. 

  BURSA ATATÜRK STADYUMU  RANT POLİTİKALARINA KURBAN EDİLEMEZ!
 

Bildiğiniz gibi TMMOB`ye bağlı meslek odaları , meslek alanlarımızdan yola çıkarak, doğal-kültürel, tarihi ve kentsel mirasımızın korunması, gelecek nesillere aktarılması için üzerine düşen sorumluluğu gereği, kenti ve ülkemizi ilgilen-diren konularda görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaktadır.Bugün de uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan "ATATÜRK STADYUMU`nun yıkılarak MEYDAN  yapılması" na ilişkin görüşlerimizi sizlere ve sizlerin vasıtasıyla kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Öncelikle;

  • Söz konusu  alan  yani Atatürk Stadyumu, Atatürk Kapalı Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu, Atatürk Anadolu Lisesi, İpekiş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından  2007 yılında otel ve alışveriş merkezi olarak planlanmıştır.

  • Meslek odalarının itirazı ve  Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptıkları başvuru sonucunda, Kurulun 27.06.2007 tarih ve 2654 sayılı kararıyla 3.derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.

  • 2008 yılı onaylı 1/5000 ölçekli Osmangazi Nazım imar Planında, söz konusu alanlar "Spor Tesisleri Alan", "İlköğretim Tesis Alanı", "Kentsel Sosyal Donatı Alanı" ve "Ağaçlandırılacak Alan" olarak belirtilmektedir.

  • Daha sonraki süreçte, UEFA ve FİFA`nın kriterlerine uygunluk açısından plan değişikliği istenmiş, Büyükşehir Belediye Meclisi`nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve meslek odalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda görüşülmüş ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulunun 30.01.2010 tarih ve 5447 sayılı kararı ile, özgün kent dokusu ile birlikte bütüncül planlanması ve taşıdığı bellek değeri ile "Kentsel Sit Alanı"  olarak belirlenmiştir.

  • Yeni stadyumun yapılmasına başlanmasıyla alan Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun 01.07.2010 gün ve 5934 sayılı kararı doğrultusunda Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi`nin 16.09.2010 tarih ve 769 sayılı kararı ile plan değişiklik öncesi sınırlarına geri döndürülmüştür.

     

    Şimdi ise; Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanda tekrar plan değişikliğine giderek, Spor Alanı, Eğitim Tesisi Alanı ve Kentsel Sosyal Donatı Alanını ortadan kaldırmak istemekte, Atatürk stadyumunun bulunduğu alanda Kent Meydanı, Yeraltı otoparkı ,ticari birimler ve kafeterya gibi alanlar, Kapalı Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve Atatürk Lisesinin bulunduğu alanda; Sosyal ve Kültürel Tesis, İpekiş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı, ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alanda, Özel Sağlık Tesisi (Kür Merkezi) yapmak istemektedir. Söz konusu Plan değişikliğinde planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı olarak; 

  • Kaldırılan Spor Alanı, Eğitim Tesisi Alanı ve Kentsel Sosyal Donatı Alanına "Plan Yapımına ait esaslara dair yönetmeliğin" 27. Maddesi gereği, eşdeğer alan ayrılması gerekirdi, ayrılmadığı görülmektedir.

  • "Kent Meydanı olarak belirlenen alanda ticari birimler ve kafeterya vb. kullanımlar yer alabilir. Yer altı otoparkı olarak kullanılacaktır."  denildiği ancak, alanın ne kadarlık kısmının ticari birim olarak kullanılacağı, ne kadar alanın kapalı alan olarak planlandığı ve dolaysısı ile alandaki inşaat alanı belirsizdir.

  • Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı olarak belirlenen Kapalı Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve Atatürk Lisesinin kaldırılarak planda nereye taşındığı, bu alanda yapılması planlanan Sosyal ve Kültürel Tesis Alanının yapılaşma koşulu planda belirsizdir.

  • Planlama bölgesinde yer alan ve plan değişikliği ile Özel Sağlık Tesis Alanı (Kür Merkezi) olarak planlanan, İpekiş Fabrikası, Türkiye tekstil tarihi ve ülkemizin endüstrileşmesi açısından önemli fabrikalar arasındadır. Plan değişikliği ile Özel Sağlık Tesisi Alanına alınarak bu işlevi ve fonksiyonu ortadan kaldırılmaktadır.

     

          TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak ilgililere sesleniyoruz;

     

  • "Kent Meydanı olarak belirlenen alanın ticari faaliyete açılacağı, ticari birimlerin alanının belirli olmaması nedeniyle de bölgede bir alışveriş merkezi oluşabileceği endişesini  taşımaktayız.

  •  Kentimizde; kamu yararı gözetmeyen, kentin ve kent halkının  değerlerini yok eden, rant odaklı,  bu projeden vazgeçin.

     

    Bu konunun, yerel seçimlere çok kısa bir süre kalmışken yangından mal kaçırırcasına karara bağlanmasının doğru olmayacağını, yeni dönemde aşağıdaki önerilerimiz çerçevesinde ele alınması gerekliliğini ilgililerin dikkatlerine sunuyoruz.

     

  •  Konu öncelikle kamuoyunun tartışmasına ve değerlendirmesine açılmalı, oluşturulacak projede; başta akademik meslek odaları ve üniversiteler olmak üzere ilgili tüm tarafların görüşleri alınmalıdır.

  •  Parçacıl değil, bütüncül bir planlama  anlayışı sergilenmelidir, söz konusu alan çevresi ile birlikte planlanmalıdır.

  •  Bu şekilde, ortak akıl ve bilimsel yaklaşım ile  planlama ve şehircilik ilkelerine uygun,  Atatürk Stadyumu`nun  tarihi geçmişini yok etmeyen, seçim ve rant kaygısı taşımayan  bir projenin oluşturulması ve uygulamaya konulmasını kent ve kamu yararı açısından uygun olacaktır.

  •  Stadyum yıkılmadan eklentilerinden temizlenerek ve onarılarak yerinde kalmalı ve Bursa bu değerine sahip çıkarak atletizm pisti, tören alanı, konser alanı olarak kullanmaya devam ederek yaşatmalıdır. Çevresinin de Kültürpark planlaması ile ele alınarak düzenlenmesi ve Bursa`mızın bir değeri olarak gelecek kuşaklara aktarılmasının uygun olacağını belirtir ve kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız. 05.02.2014

     

    Fikri DÜŞÜNCELİ

    TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Okunma Sayısı: 243
Fotoğraf Galerisi