TMMOB BURSA İKK `ATATÜRK STADYUMU`HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ
Basın açıklamasına Şube II. Başkanımız Orhan SARIBAL ve üyelerimiz katıldılar
Bileşeni olduğumuz TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu 03 Haziran 2014 tarihine Bursa Atatürk Stadyumu önünde Atatürk Stadyumunun, Atatürk Spor Salonunun, Atatürk Lisesinin, İpekiş`in yok edilmesine ve AVM yapılmasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklaması metnini TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi ÇINAR okudu.
Düzenlenen basın açıklamasına Şube II. Başkanımız ve üyelerimiz katıldılar.
Atatürk Stadyumu Cumhuriyettir, YIKILAMAZ!
Değerli Bursa Halkı,
Bursa Büyükşehir Belediyesi`nce yapımı sürdürülen yeni kent stadyumu tamamlanmaya yaklaştıkça, Atatürk Stadyumu`nun yıkılması tekrar gündeme gelmiş ve yapının, çevresindeki Atatürk Kapalı Spor Salonu ve Atatürk Lisesi ile birlikte yıkılarak bölgeye bir meydan kazandırılacağı dillendirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda Meclis Kararları alınmış ve Anıtlar Kurulu`ndan da son yıllarda alınan kararlara tezat oluşturan bir karar çıkarılarak stadyum başta olmak üzere bölgede yer alan yapıların yıkılmasının önü açılmıştır.
Atatürk Stadyumu, 1926 yılında Bursa Valisinin talebi üzerine, Atatürk`ün 1000 liralık kişisel maddi desteğiyle yapılmıştır. İpekiş`in ise bizzat Atatürk`ün talimatıyla, 1 Ekim 1925 yılında yapımına başlanmış ve temeli yine Atatürk tarafından atılmıştır.
Yukarıda Atatürk Stadyumundan başlayarak, sonradan yapılan Atatürk Kapalı Spor Salonu ve Atatürk Lisesi, İpekiş Mensucat Fabrikası ve devamında yine açılışını Atatürk`ün yaptığı Merinos Fabrikası ile devam eden hat, Cumhuriyetin en önemli kazanımlarının yer aldığı bir Çağdaşlaşma Aksı`dır. Bu nedenledir ki bu bölge Bursa için Cumhuriyet`le eş anlamlıdır.
Bugün ne yazık ki Ankara`da Atatürk Orman Çiftliği ve Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul`da Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde Cumhuriyet devriminin birçok simgesi yıkılmak ve/veya yok edilmek istenmektedir. Ortadan kaldırılmak istenen yapıların neredeyse tamamının adının Atatürk olması ise dikkat çekicidir.
Yıkım hazırlıkları yapılırken Kurul kararları öne sürülmekte, binaların anıt özelliği göstermediği ifade edilmekte ve bu doğrultuda raporlar düzenlenmektedir. Alınmış tescil kararları da keyfe keder değiştirilebilmekte ve yapılan yanlış uygulamalar kılıfına uydurulabilmektedir.
Keza Koruma Kurulu`nun, önceki yıllarda yapılan tescil başvurularında aldığı kararlarda; başta Atatürk Stadyumu olmak üzere bu bölgenin kent kimliğine ve kent kültürüne olan katkısı açıkça belirtilmiş ve korunması gerekliliği ifade edilmiş olmasına rağmen, son Kurul kararlarında çelişkili ifadelere yer verilmiştir. Tüm bu kararlar süreç içinde ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Kurul kararı ne olursa olsun, Bursa Atatürk Stadyumu`nun yapı olarak tescillenmemiş olması, korunması gereken bir kültür varlığı olmadığını göstermez. Yıkım kararını alanlar da çok iyi bilmektedirler ki Bursa`da çok az yapı kent için Atatürk Stadyumu`ndan daha fazla anı değeri taşımaktadır.
Peki, bizler ne istiyoruz?
Atatürk Stadyumunun kötü eklentilerinden kurtarılıp, Atatürk`ün kişisel bağışıyla ilk yapıldığı hale getirilmesini, Şeref tribününün bir anıt olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını ve yeşil sahanın korunarak kamuya açık bir spor ve sosyal paylaşım (konser, tören alanı) alanına dönüştürülmesini istiyoruz.
Sonuç olarak biz de bir toplanma alanı öneriyoruz. Fakat betona boğulmuş sert zeminlerden değil hali hazırda bulunan yeşil sahadan oluşacak bir toplantı alanında, isteyenin koşusunu yapabileceği, isteyen çocuklarımızın yılların yaşanmışlığı toprağına işlenmiş bir alanda güvenli bir şekilde futbol öğrenebileceği; törenlerde ve konserlerde insanlarımızın şeref tribününde sosyal paylaşımda bulunup gerçek Bursa nostaljisini yaşayabilecekleri bir toplanma alanı istiyoruz.
Diğer yandan Termal Kür Merkezi yapılmak istenen; Türkiye Tekstil Tarihi ve Ülkemizin endüstrileşmesi açısından en önemli fabrikalardan olan İpekiş`in, Tekstil kenti olan Bursa`da Tekstil ve Endüstri Müzesi olarak değerlendirilmesini ve gelecek kuşaklara bu şekilde aktarılmasını istiyoruz.
Bursa`nın yalnızca futbol kenti gibi lanse edilmesinin büyük bir yanlış olduğuna inanıyor; Bursa`nın aynı zamanda bir basketbol kenti, voleybol kenti ve yüzme kenti olduğunu şehri yönetenlere hatırlatmak istiyoruz. Bu nedenle Atatürk Lisesi ve Kapalı Spor Salonunun bulunduğu alanın yine eğitim ve spor alanı olarak korunması ve bölgenin bu ihtiyaç doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bursa`nın meydana ihtiyacı var` deniyor!
Yaklaşık 7 yıl önce, Santral Garaj Mevkii olarak anılan alan, yine Kent meydanı yapılacağı söylemiyle yıkılıp; yapılan dev Alışveriş Merkezine Kent Meydanı adı verildi.
Yalnızca birkaç yıl önce ise karşımızda duran alanda, (Eski SGK binalarının bulunduğu alan) meydan söylemiyle yola çıkılıp, su kenti Bursa`daki varlığı sorgulanır bir şelale ile BTSO tarafından kullanılan yaklaşık 1600 m²`lik bir yapı, sözümüz ona kente kazandırıldı.(!)
Şimdi aynı senaryo tekrar ortaya koyularak, plan notlarında "ticari birimler yer alabilir" gibi ucu açık ifadelerle, meydan adı altında yeni rant tesislerinin önü açılıyor.
Şimdiye kadar yaşananlar değerlendirildiğinde, bu alanın da belli sermaye gruplarına devredilmesi ihtimalini ortaya koymak, niyet okumaktan çok daha fazlasıdır.
Bursa`da bir meydan ihtiyacından bahsedilecekse, geçmişte meydan yapılmak üzere yola çıkılıp, alışveriş merkezine çevrilen ve verilen isimle tabiri caizse Bursalılarla dalga geçilen bölgedeki ayıp temizlenmeli; Osmangazi Belediyesi ile Kent Meydanı AVM arasında kalan yaklaşık 32 dönümlük alan temizlenerek, projesi yarışmayla belirlenecek gerçek bir meydan oluşturulmalıdır. Böylelikle bir toplanma alanının en önemli unsuru olan kolay ulaşılabilirlik, oluşacak meydana birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki otobüs duraklarından, alanın içinde kalacak Bursaray istasyonundan, tramvay hattından ve çevredeki araç yollarından rahatlıkla sağlanabilecektir. Büyükşehir Belediyesi`nin kentin toplanma alanı eksikliği konusundaki samimiyeti ancak bu şekilde ortaya çıkacaktır.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Altepe başta olmak üzere tüm Büyükşehir Meclis üyelerini ve Anıtlar Kurulu üyelerini uyarıyoruz:
Aldığınız kararlar, Bursa`nın kent kimliğini yok edecek önemde kararlardır. Kişisel hayallere ve öngörülere dayanan bilimdışı yaptırımlarla kentin kaderini etkileyecek uygulamaları biz biliriz`,`yaptık oldu!` yaklaşımlarıyla ele alamazsınız! Böylesi yaklaşımların en çarpıcı örneğini ve ortaya koyduğu acı tabloyu, 1300 m ileride Doğanbey`de görebilirsiniz.
Uyarılarımızı ve önerilerimizi dikkate almanız, Bursa`nın menfaatinedir. Aksi takdirde Bursa`yı Bursa olmaktan çıkaran; Kent kimliğini paramparça eden hatalı uygulamalarınız, büyük kent suçlarına dönüşür ve sizler hesabını verseniz dahi yok olan Bursa Kenti olur!
Bizler TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak, Bursa`nın emekçi halkını, Bursa`nın mühendislerini, mimarlarını, eğitimcilerini, doktorlarını, avukatlarını, her yaştan, her meslekten, her inanıştan, her siyasetten insanımızı kentimize sahip çıkmaya ve Kent suçlarına DUR` demeye çağırıyor; Atatürk Stadyumu`nun dayanışma simgesi olacağı bu mücadeleyi bugün burada başlatıyoruz.
Bursa Halkına Saygıyla Sunarız.
Atatürk Stadyumu Cumhuriyettir, YIKILAMAZ!
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu
03 Haziran 2014