TMMOB BURSA İKK BASIN AÇIKLAMASI: `TMMOB DİRENİŞE DEVAM EDECEK, ODALARIMIZI VESAYETE TESLİM ETMEYECEKTİR`

TMMOB BURSA İKK BASIN AÇIKLAMASI: `TMMOB DİRENİŞE DEVAM EDECEK, ODALARIMIZI VESAYETE TESLİM ETMEYECEKTİR`
BURSA
30.12.2013

TMMOB`ye bağlı 12 Odanın idari ve mali denetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na veren Bakanlar Kurulu kararı TMMOB Bursa İKK bileşenleri tarafından basın açıklaması ile protesto edildi

 

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bileşeni akademik Odalar tarafından 24 Aralık 2013 tarihinde saat:12.30‘da BAOB (Bursa Akademik Odalar Birliği) Yerleşkesi Özgürlük ve Demokrasi Meydanı‘nda "TMMOB`ye bağlı 12 Odanın idari ve mali denetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na veren Bakanlar Kurulu kararı" ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını kamuoyu ile TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ  paylaştı. Basın açıklaması ile TMMOB`ye bağlı 12 Odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na verilmesi kararı protesto edildi.

Basın açıklamasına TMMOB‘a bağlı Odaların yönetici ve üyeleri yanı sıra bazı dernek, kurum ve sendika temsilcileri de katılarak destek verdiler.

Şubemiz adına basın toplantısına II. Başkanımız Orhan SARIBAL ve üyelerimiz katıldılar.  

 

TMMOB DİRENİŞE DEVAM EDECEK,

ODALARIMIZI VESAYETE TESLİM ETMEYECEKTİR!!! 

Tam 30 yıl önce 12 Eylül darbecilerinin hazırladığı ve bu güne kadar hiçbir hükümetin kullanmadığı antidemokratik KHK, AKP iktidarı tarafından kullanıldı ve meslek odalarımız hedef alındı. 7 ve 17 Aralık 2013 tarihli resmi gazetelerde yayınlanan kararnameler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 12 odamızın İdari ve Mali Denetim yetkisi verildi. Yani 12 Eylül‘ün sürdürücüsü AKP, TMMOB ve bağlı odalarımız üzerinde idari ve mali denetim yapacakmış!

Bilinmelidir ki; TMMOB ve Odalarımızın mali denetimle ilgili en ufak bir kaygısı yoktur. Meslek kuruluşları, devletten idari ve mali olarak tamamen bağımsız, özerk kuruluşlardır. Şeffaflık ve açıklığa dayanan Odalarımızın mali uygulamalarının denetimi Genel Kurullarda seçilen Denetleme Kurullarınca yapılmakta, Yönetim Kurulu kararları ve uygulamaları üyenin ve yargının denetimine de açık bulunmaktadır. Bu işleyiş, şeffaftır, aktır, denetlenirliği güvencelere, denetim kurullarına, genel kurullara, örgütlü üyelerimizin birlikte üretme, birlikte karar alma, birlikte yönetme mekanizmalarına bağlanmıştır. Amaç denetim yetkisi olsaydı, bu her genel kurulda basılı kitap haline getirdiğimiz faaliyet raporlarının incelenmesi veya odalarımızın web sitelerine bakılması kadar kolay olurdu.

Ancak biliyoruz ki, gerçekte yapılmak istenen denetim kılıfı altında odalarımızın işlevsizleştirilmesi, kamuoyu gözünde değersizleştirilmesi, talana, yolsuzluğa ve ranta karşı vermiş olduğu mücadelenin durdurulması çabasıdır.

1 Aralık 2012 tarihinde yaygın bir medya kuruluşunda yayınlanan "150 Milyarlık Neşter" manşeti ve devamında da "Bugüne kadar yüzeli milyar liralık projelere engel olan TMMOB‘nin yasası değişiyor" başlıklı haberi doğrudur. Engel olduğumuz rant ve yolsuzluk miktarını açıklamışlardır, engel olamadıklarımız ise ayakkabı kutuları ve evlerinde sakladıkları kasalarından çıkmaktadır.

TMMOB‘nin yolsuzlukların ve rantın karşısında dimdik duruşu ortadadır. Şimdi birde TMMOB‘yi denetlemeye kalkanlara bakalım; Son bir haftadır, ülkemiz gündeminde olan aralarında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar‘ın oğlunun da bulunduğu 3 bakan oğlunun, bir kamu bankası genel müdürünün, üst düzey bürokratların ve iş adamlarının da karıştığı yolsuzluk iddiaları denetlemek arzusunda olanların aslında ne kadar çok denetime ihtiyaçları olduğunu bizlere göstermiştir.

TMMOB Bursa İKK olarak niyetleri sorunlu olanlara bir kez daha sesleniyoruz;

Denetlenen değil, kamu adına denetleyen olmaya devam edeceğiz.

Nasıl bir baskı uygularsanız uygulayın, odalarımızı siyasetin vesayetine teslim etmeyeceğiz.

Hiç eğilip bükülmeden, karanlığa karşı aydınlığı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, ırkçılığa karşı kardeşçe bir arada yaşamayı, savaşa karşı barışı, baskı ve zora karşı özgürlük ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.

Biz "Bir meslek örgütüne bu ülkede bu dönem düşen görev budur" diye söylüyor ve gereğini yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz. 24.12.2013

Saygılarımızla, 

Fikri DÜŞÜNCELİ
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Okunma Sayısı: 179
Fotoğraf Galerisi