TMMOB BURSA İKK TARAFINDAN `SOMA ANMASI VE NÖBETİ` GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TMMOB BURSA İKK TARAFINDAN `SOMA ANMASI VE NÖBETİ` GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
24.05.2014

2 gün süren anma ve nöbete Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY ve üyelerimiz katıldılar.

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu bileşeni akademik meslek odaları tarafından Soma‘da yaşanan facia sonucu ölen 301 madencinin anısına 21-22 Mayıs 2014 tarihlerinde 19:00-22:00 saatleri arasında iki gün süren saygı nöbeti düzenlendi.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Özgürlük ve Demokrasi Meydanı`nda akademik odalar ile demekratik kitle örgütlerinin yönetici ve üyelerinin katıldığı saygı nöbetinde meydana 300`den fazla baret ve karanfil konuldu.

Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi ÇINAR basın açıklamasını okudu. İlk gün ve 2. gün anmaya katılan kurum yöneticileri ve katılımcılar yaşanan facia ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

Soma anma ve nöbetine Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY ve üyelerimiz katıldılar.

 

TMMOB BURSA İL KORDİNASYON KURULU SENİ ÇAĞIRIYOR

1 Avuç Kömür İçin 1 Ömür Verenlere

Yüreğimiz yanıyor! Türkiye Soma‘da yitirdiği canların anısı önünde ayağa kalkıyor, onların anısını yaşatmak, yakınlarına başsağlığı dilemek, Soma‘nın acısını paylaşmak ve sorumlulardan hesap sormak için, sokaklarda, meydanlarda bir araya geliyor. 

Ruhsat hukuku Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Manisa İli Soma İlçesi Eynez mevkiinde bulunan yeraltı kömür ocağında, 13 Mayıs 2014 Salı günü saat 15:00 civarında meydana gelen ocak yangını sonucu açığa çıkan karbon monoksit gazıyla zehirlenen, aralarında maden mühendisi meslektaşlarımızın da bulunduğu yüzlerce maden emekçisi yaşamını yitirmiştir. Böyle bir facianın bu havzada yaşanabileceği gerek Maden Mühendisleri Odası‘nca ve gerekse Birliğimiz tarafından daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştır.

80‘ li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans  vb neoliberal politikalar ve uygulamaları; kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması, iş cinayetlerinin ve ölümlerin misli olarak artmasına neden olmuştur. Yaşadığımız son olay bunu bize bir kez daha göstermiştir. Facia sonrası kurtarma operasyonunda ciddi bir organizasyon bozukluğu yaşanmış ve devlet sınıfta kalmıştır.

Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılmasıdır.

Bu dönüşüm sayesinde Soma‘da katliamın yaşandığı işletmenin patronun övündüğü rakamlar ortaya çıkmış, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara düşmüştür. Bunun tasarrufun bedeli de yüzlerce işçinin ölümüyle ödenmiştir.

Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa‘da birinci sıraya yükselmiştir. Dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yer alan Türkiye maalesef bu sene birinciliği kimseye kaptırmayacaktır.

Tüm bu gerçeklere rağmen AKP, Soma‘daki iş cinayetlerinin araştırılması için 6 ay önce verilen bir önergeyi ısrarla gündeme almamış, alınca da reddetmiştir. Bu önergeyi 2 hafta önce reddedenler Soma‘da ölenler için TBMM‘de saygı duruşunda bulunmuşlardır.

Daha da acı tarafı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Soma‘yı ziyareti sırasında yazılı olarak herkesin bulabileceği bu önergenin Soma ile ilgili olmadığını söyleyebilmiştir. Bu ülkeyi yöneten bir insanın bu kadar acıdan sonra doğru söylemesini beklemek yurttaşların en temel hakkı değil midir?

Karadon, Kozlu, Elbistan ve son olarak Soma‘da madende yaşanan iş cinayetleri, emekçilerin yaşamının piyasanın insafına bırakıldığının açık bir göstergesidir.

AKP Hükümeti, bugünlerde Meclis‘e sunacağı taşeron ve istihdam yasasıyla emeği daha da köleleştirmeye çalışmaktadır.

Buradan bir kez daha uyarıyoruz.

İş cinayetlerini artıracak bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli ve yasa Meclis‘e getirilmemelidir.

-Özelleştirmeler durdurulmalı, taşeronlaşma uygulamalarına son verilmelidir.

Soma‘da yüzlerce işçinin can verdiği katliam bu ülkede biraz olsun vicdanı olan, biraz olsun onuru olan herkes için bir milat olmalıdır.

Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal yeniden kamulaştırmalıdır.

 İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir. 

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Sanayi Bakanı olmak üzere hükümet derhal istifa etmelidir.

Bu faciada yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyoruz.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu

21.05.2014 

 

Okunma Sayısı: 157
Fotoğraf Galerisi