TMMOB BURSA İKK `TORBA YASA` BASIN AÇIKLAMASI
Yapılan basın açıklaması ile Torba Yasa`nın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM`ye iade edilmesi talep edildi
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından Torba Yasa kapsamındaki İmar Kanunu‘nda TMMOB‘yi hedef alan değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından Meclis‘e iade edilmesi gerektiğine ilişkin 18 Temmuz 2013 tarihinde basın açıklaması yaptı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi önündeki Özgürlük ve Demokrasi Meydanı‘nda TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ tarafından yapılan açıklamaya TMMOB Bursa İKK bileşeni Odaların yöneticileri ve üyeleri katıldı.
Türkiye‘deki TMMOB‘a bağlı İl Koordinasyon Kurulları tarafından aynı günde gerçekleştirilen basın açıklamaları ile yasaya ilişkin tepkiler dile getirildi.
Basın açıklamasına Şubemiz adına Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, Şube II. Başkanımız Orhan SARIBAL, Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz Teberik KÖLGELİ, Ekrem LİZÖR ve Oda çalışanlarımız katıldı.
Basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılan basın metni aşağıdaki gibidir;
Sayın Cumhurbaşkanına Çağrımızdır ;
"Kamusal denetimi" bitiren ve "rantsal dönüşüm" projelerinin önünü açan bu düzenleme iptal edilmelidir.
9 Temmuz 2013 tarihinde torba yasa görüşmeleri sırasında AKP iktidarına mensup bazı milletvekillerinin bir önergesi ile 3194 sayılı İmar Yasası değiştirildi. TMMOB‘ Gece yarısı operasyonu olarak bilinen bu değişiklik, Meclis Genel Kurulunda kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu‘nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesi yapılarak, TMMOB‘ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetimi tamamen kaldırılmaktadır.
Kentlerin üzerindeki kirli emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB‘yi bertaraf ederek kendine "dikensiz bir gül bahçesi" yaratmak isteyen İktidarın, yaptığı bu gece yarısı operasyonu ile;
• Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB‘yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir,
• Kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir,
• Yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının Anayasa‘ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır,
• Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır.
Mesleki denetimi ortadan kaldıran bu yasanın uygulanması halinde ;
• Mühendislik, Mimarlık ve Plancılık hizmetleri değersizleşecektir. Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı bile olup olmadığı, odaya kaydının bulunup bulunmadığı dahi belli olmayan kişilerce etüt, plan, proje, rapor hazırlanmasının yolu açılacaktır,
• Ticari, mali ve Oda mevzuatına göre kurulmuş Mühendislik Müşavirlik, Mimarlık ve Plancılık büroları, ne olduğu belli olmayan ve kayıtsız hizmet verenler karşısında daha başlangıçta doğrudan haksız bir rekabete uğrayacaklardır.
• Planlama süreçlerine esas etütlerin ve projelerin bilimsel ve teknik standartlara uygun yapılıp yapılmadığının mesleki denetimi yapılamayacaktır. Kuralsız, tanımsız, etüt, plan proje ve rapor üretimini engellemenin önemli bir aracı yok olacaktır.
• Mesleki denetimin olmadığı yerde niteliksiz bir hizmet üretiminin ortaya çıkması insan yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır.
• Mesleki Denetimin olmadığı piyasa koşullarında standartsız, kuralsız bir hizmet üretim süreci ve tanımsız iş kapsamının yol açacağı haksız rekabet, bir çok Mesleki bürolarını yaşayamaz konuma düşürecektir.
• Planlama süreçlerinde yapılan etütlerin denetlenememesi nedeniyle; fay hatları, heyelanlı bölgeler, taşkın alanları, belediye meclisleri vasıtasıyla değil iktidarlar tarafından rahat bir şekilde yapılaşmaya ve ranta açılacak, ülke halkı her yağışlı mevsimde, her depremde olduğu gibi büyük can ve mal kayıpları ile karşı karşıya kalacaktır.
• Meslek Odalarının denetim mekanizmasının dışına çıkarılması, ülkemizde "yapı güvenliğinden" yoksun bir yapı stokunun oluşmasına neden olacaktır.
Sonuç olarak,
AKP iktidarı bu düzenleme ile Kamusal denetim bitirmek, rantsal dönüşüm projelerinin önü açmak istenmektedir.
AKP iktidarının teknik olmayan bu düzenlemesi, politik niyetlerle, kin ve hırsla yapılmış hukuksuz, antidemokratik ve tarihsel meşruluğu olmayan bir düzenlemedir.
TMMOB‘ye bağlı Bursa‘daki Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları olarak;
Sayın Cumhurbaşkanı‘nı kamu çıkarlarını gözetmek üzere göreve çağırıyor, hem mesleki, hem toplumsal ciddi sonuçlar doğuracak bu yasayı, meclise iade etmesini talep ediyoruz.
Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunuyoruz..
Fikri DÜŞÜNCELİ
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri