TMMOB'DAN TARIM BAKANLIĞI’NA DAVA - BİRGÜN
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), toprak koruma projesi hazırlama konusunda uzman yetiştirmek üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığının eğitim programı düzenlemesinin, hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.
ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, bakanlığın serbest ziraat mühendisleri için eğitim programı düzenlemesini "yetki gaspı" olarak nitelendirirken, bakanlık yetkilileri, uzman sayısındaki yetersizlik nedeniyle kanunun uygulanamadığını ve bir zorunluluktan kaynaklandığını belirtiyorlar. ZMO Başkanı Günaydın, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu uyarınca hazırlanması gereken "toprak koruma projeleri"ne yönelik eğitim verme yetkisinin, geçerli mevzuat uyarınca sadece ZMO'ya ait olduğunu kaydetti. Yapılan tüm yazılı ve sözlü uyarılara karşın bakanlık Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğünün, toprak koruma projesi eğitim programları düzenlediğini ifade eden Günaydın, bunun hukuka aykırı bir uygulama, "yetki gaspı", eğitimin de "temelsiz ve geçersiz" olduğunu öne sürdü.
Toprak koruma projelerinin ancak serbest çalışan ziraat mühendisleri tarafından hazırlanabileceğini, bu mühendislerin de Odaya üye olmak zorunda olduğunu anlatan Günaydın, ilgili mevzuat uyarınca, ZMO'nun uzmanlık belirleme, üyelerine eğitim verme ve yetki belgesi düzenleme konusunda tek yetkili merci olduğunu vurguladı. Bakanlığın bu konuda hiçbir yetkisinin bulunmadığına işaret eden Günaydın, bakanlığın hukuk dışı tutumunu sürdürdüğünü savundu. Bakanlığın en son, 24-28 Temmuzu kapsayacak şekilde yeni eğitim programı ilan ettiğini hatırlatan Günaydın, bunun üzerine, yürütmenin durdurulması istemeni de içeren bir iptal davası açtıklarını bildirdi. Günaydın, "dünyada, kamu yönetimlerinin görev ve yetkilerinin bir bölümünü meslek kuruluşları ve kamu dışı örgütlenmelere devretme süreci yaşanırken, tarım sektörünü yönetme ve geliştirme konusunda sıkıntılar yaşadığı bilinen bakanlığın, kendi görev ve yetki alanı dışındaki bir konuda hukuk dışı bir yetki kullanmaya kalkmasının anlaşılır olmadığını" kaydetti.
Bakanlık yetkilileri ise tarım dışına çıkarılacak araziler için koruma projesi hazırlanması konusunda, uzman yetersizliğinden kaynaklanan bir sıkıntı yaşandığını söyledi: Kapatılan Köy Hizmetleri ve Toprak Su genel müdürlüklerinde görev yapmış, çok sayıda uzman personelin bakanlık bünyesinde bulunduğuna işaret eden yetkililer, özel sektördeki uzman açığının kapatılması amacıyla eğitim programlarının düzenlendiğini, bakanlığın altyapısının, eğitim kadrosunun daha iyi olduğunu anlattılar.