TMMOB DOĞAL KAYNAKLAR SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRDİ

TMMOB DOĞAL KAYNAKLAR SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRDİ
MERKEZ
28.04.2025
 

TMMOB adına Maden Mühendisleri Odası yürütücülüğünde TMMOB Doğal Kaynaklar Sempozyumu 25-26 Nisan 2025 tarihlerinde MMO Eğitim ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyum Başkanı, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan YÜKSEL ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ’ın açış konuşmaları ile sempozyum başladı.

Dokuz oturumdan oluşan sempozyumda; atmosfer, su, toprak, madenler, petrol ve doğalgaz, jeotermal kaynaklar, meralar, ormanlar, jeoçeşitlilik, sulak alanlar, rüzgâr ve güneş enerjisi ile biyoçeşitlilik gibi başlıklar, kalkınma, koruma, iyileştirme ve ekonomiperspektifler her açıdan ele alındı.

1.Oturum, İsmail KÜÇÜK’ün oturum başkanlığında “Doğa ve Etik” konu başlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Prof. Dr. Yasemin YALIM “Doğa Etik İlişkisi”, Prof. Dr. Cemal TALUĞDoğal Varlıklar ve Tarım Etiği”, Dr. Yüksel ÖRGÜN TUTAY “Jeoetik ve Doğal Kaynakların Kullanımında Jeoetiğin Önemi” konu başlıklarında sunum yaptılar.

2. Oturum, Dr. Ece KUNDAK’ın oturum başkanlığında “Atmosfer ve Su” konu başlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Emel ÜNAL ve Zeynep Feriha ÜNAL “Atmosfer, İklim ve İklim Değişimi” Dr. Mine Sezgül KAYSERİ ÖZER ve Funda AKGÜNAnadolu’nun Paleoeklimsel Evrimi”, İsmail KÜÇÜK “Su ve Su Politikaları” ve Dr. Mehmet EKMECİ “Su Kaynakları Yönetiminde İhmal Edilmiş Bir Doğal Kaynak: Yeraltı Suyu” konu başlıklarında sunum yaptılar.

3. Oturum, ODA II. Başkanımız Mehtap ERCAN BİLGEN’in oturum başkanlığında “Toprak, Tarım, Orman, Mera ve Kalkınma” konu başlığında gerçekleşti. Bu oturumda Prof. Dr. Günay ERPUL “Toprakların Geleceği”, Osman ÖZBAY “Tarımsal Üretimde Meraların Geleceği” ve ODA Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Prof. Dr. Yener ATASEVEN “Ekonomik Büyüme, Toplumsal Kalkınma ve Doğal Kaynak Kullanımı İlişkisi” konu başlıklarında sunum yaptılar.

4. Oturum, Bülent BOZALİ’nin oturum başkanlığında “Ekosistem ve Biyoçeşitlilik” konu başlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda; Denetleme Kurulu Üyemiz Dr. Nihan YENİLMEZ ARPA “Doğal Varlık Yönetimindeki Politika Tercihlerinin Ekosisteme ve Biyoçeşitliliğe Etkileri”, Dr. E. Figen DİLEK “Peyzaj Şehirciliği Yaklaşımı ile Doğal Kaynakların Korunması ve Yönetimi”, Dr. Zühal DİLAVER “Yerel Bitki Türleri ile Peyzaj Tasarımı: Ekolojik ve Estetik Denge” konu başlıklarında sunum yaptılar.

5.Oturum, Hüsnü MEYDAN’ın oturum başkanlığında “Jeotermal” konu başlığında gerçekleşti. Bu oturumda; Saffet DURAK “Türkiye’de Jeotermal Enerji”, Dr. Mehmet ŞENER “Jeotermal Sosyoloji”, Ahmet ÜÇER “Jeotermal Sahalarda Re-enjeksiyon, Rezervuar Koruma ve Çevre Kirliliği Çalışmalarında Jeofizik Yöntemlerle Yaklaşım konu başlıklarında sunum yaptılar.

6. Oturum, Necmi ERGİN’in oturum başkanlığında “Maden” konu başlığında gerçekleşti. Bu oturumda; Dr. Nejat TAMZOK ve Ayhan YÜKSEL “Türkiye Madencilik Sektörü İçin Bir Politika Çerçevesi”, Dr. Okay ÇİMEN “Türkiye’nin Kritik Hammadde Potansiyeli, İhtiyacı ve Yönetimi”, Dr. Cahit HELVACİ “Türkiye Bor Potansiyeli, Endüstriyel Uygulamalar ve Geleceği” ve Dr. Atiye TUĞRUL “Agrega Kaynak Planlaması ve Önemi” konu başlıklarında sunum yaptılar.

7. Oturum, M. Erşat AKYAZILI’nın oturum başkanlığında “Çevresel Politikalar ve Kurumsal Yapılar” konu başlığında gerçekleşti. Bu oturumda; Dr. İrfan BAYRAKTAR ve Kemal Can YILMAZ “Madencilik Paradoksu Üzerine Düşünceler”, Dr. Şükran ŞAHİN “Peyzaj Çeşitliliği Mekânsal Analizi”, Dr. Mehmet KARADENİZ “Doğal Kaynaklar Bağlamında İnsan, Üretim ve Çevre İlişkisi”, ODA II. Başkanımız Mehtap ERCAN BİLGEN “Kurumsal Yapıların Çevre Koruma Üzerindeki Rolü” konu başlıklarında sunum yaptılar.

8. Oturum, Burcu GÖRBİL’in oturum başkanlığında “Teknoloji, Üretim ve Tüketim” konu başlığında gerçekleşti. Bu oturumda; Sait UYSAL “Yeşil ve Dijital Gelecek: Madensiz Gelemeyecek”, Mahir ULUTAŞ “Yenilenebilir Enerji Üretiminde Doğal Kaynak Kullanımı”, Ragıp KIZILTAŞ “Türkiye’nin Stratejik Bor Rezervlerinin Temiz Enerji Teknolojilerindeki Rolü Gelecek Potansiyeli”, Şayende YILMAZ, Oğuz TÜRKYILMAZ ve Orhan AYTAÇ “Enerjide Özel Şirketlere Kamu Kaynaklarını Aktarmak İçin Yeni Gerekçe: Abartılı 2035 RES ve GES Hedefleri” konu başlıklarında sunum yaptılar.

 Sempozyum kapanış oturumu ile sona erdi.

Okunma Sayısı: 77
Fotoğraf Galerisi