TMMOB KONYA İL KOORDİNASYON KURULU BASIN TOPLANTISI

TMMOB KONYA İL KOORDİNASYON KURULU BASIN TOPLANTISI
KONYA
04.12.2014

Konya İKK Üyeleri, üzerinde hastane yapılması için talep edilen Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında olan arazi hakkında basın açıklaması yaptılar.

 

TMMOB Konya İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinde hastane yapılması için talep edilen Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında olan arazi hakkında basın açıklaması yaptılar.

Basın Toplantısına, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubemizden Başkanımız Celil ÇALIŞ ile Yönetim Kurulu Üyemiz Gamze AKBAŞ katıldı.

TMMOB İL KOORDİNASYON KURULU BASIN AÇIKLAMASI

"Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerine istenilen inşaat yapılabilir ayrıcalığının olup olmadığını merak etmekteyiz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında olan arazinin 965 dekarlık kısmını 13.06.2014 tarih ve 329 sayılı Makam Oluru ile Sağlık Bakanlığına tahsis etmiştir. Kurumlar 5018 sayılı yasanın 45. ve devamı maddeleri gereğince kendi aralarında tahsis yapabilirler. Ancak tahsis edilen bu taşınmazlar 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu gereği amaç dışı kullanılamaz. Bu kanunda şahıs veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler arasında bir ayrım bulunmamaktadır. Tahsisin kaldırılmasına muvafakat veren Bakanlık, tarım dışı kullanım kararlarının da en üst merciidir.

Enstitünün bulunduğu araziye kurulması düşünülen Şehir Hastanesi için birçok nedenle uygun olmayan bir yerdir.

Hastane yapımı için talep edilen arazi; 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nun 3. maddesi j bendinde belirtildiği gibi, birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisi olup Enstitünün en verimli arazisidir. 19 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nun 2. ve 4. maddelerinde açıkça belirtildiği gibi; "Tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımlarının önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması" gerekmektedir. Çünkü bu tip arazilerde bulunan toprağın bir santimetre kalınlığının oluşması için (200 ila 1000 yıl) ortalama 300 yıl, bir bitki yetiştirmesi için uygun olan 40 cm kalınlık için en az 12 bin yıl zamana ihtiyaç vardır.

Nitekim oluşması çok uzun zaman alan bu toprağın korunması ve amaç dışı kullanılmasını önlemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Kamu spotu" olarak bütün televizyonlarda reklam verilmektedir. Yapılması düşünülen şehir hastanesi için Konya il merkezinde mutlak tarım arazisi durumunda olmayan çok fazla yer olduğunu dikkate aldığımızda vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla televizyonlarda yayınlanan kamu spotuna devletimizin uymaması çok büyük tezat oluşturmakta ve devlete olan inancı azaltmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezine gönderilen 20/11/2014 tarih ve 13135 sayılı yazı da Bakanlık Makamının Oluru ile Bahri Dağdaş Uluslararası Hububat Araştırma Enstitüsünün arazinin 965 dekarlık kısmının 13.06.2014 tarih ve 329 sayılı olur ile Sağlık Bakanlığına hastane yapılması için tahsisin yapıldığı belirtilmektedir. Bahsedilen 965 dekar alanda bulunan sulama tesislerinin taşınacağı söyleniyor, kuyular nasıl taşınacak, toprağın taşınacağı söyleniyor, toprağın taşınması sonrası yapısı bozulur ve üretim yapılacak olgun toprak özelliğini kaybeder, taşınan topraktan tekrar üretim yapmak için onlarca yılların geçmesi gerekir. Bahsedilen 965 dekar arazinin 20 cm lik kısmı taşınsa 200.000 m3 toprak taşınması gerekir, yapılması planlanan işin tarımla, teknikle hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı Kamu spotu ve yürürlükteki 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım kanunu ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisine inşaat yapılması arasında tam bir tezat durum söz konusudur. Tarım arazisine yapılması düşünülen inşaat faaliyetine dur diyerek bu konuda ısrarcı olanlara ve muvafakat verenlere dur diyerek büyük bir yanlıştan dönülmesini için, Doğruyu bulmak için Yüce Türk Adaletine güveniyoruz.

Konuyu kamuoyu ile paylaşmak ve kamuoyu desteği ile 5403 sayılı Kanun ve Bakanlığın Kamu spotu ile yapılacak yanlışa dur demek adına çok defa sizlerle paylaştık. Tüm bu bilgiler ışığında görüşlerine başvurduğumuz Kamu kurumları ile STK‘lar Sağlık Bakanlığı‘nın Konya‘nın havası en kirli yeri olan, zemini bataklık,   hemen karşısında Türkiye‘nin en büyük Hayvan Pazarı ve hayvancılık entegre tesisi bulunan, Konya çöplüğü ve kanalizasyonunun çıkış noktasına yakın olan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımındaki araziye hastane yapmak için talepte bulunmasını yadırgamaktayız. Ancak  konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililerce ‘Başbakan burayı işaret etmiş yapacak bir şey yok‘ şeklinde bir söylem ile karşılaşmaktayız..

Biz Yetkililerin Konya‘mıza şehir hastanesi kazandırma azminde olduğuna inanarak; Şehir Hastanesinin yapılmasını desteklediğimizi ancak yerinin diğer mühendislik hizmetleri ve çevresel faktörlerin yanında Toprak ve tarımsal yönden Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsüne dolayısıyla günümüzde en stratejik öneme sahip olan kaynaklardan biri olan tohumculuk sektörüne vereceği zararı da göz önüne alarak;

Bu konuyla ilgili olarak yapmış olduğumuz girişimler aşağıda sıralanmıştır;

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi 10.06.2014 tarih ve 139 sayılı yazı ve 440163 sayılı Bimer başvurusuyla konuyu Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN‘a taşımış olup, 27 Haziran 2014 tarihinde Bimer aracılığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" nden aldığımız cevap aynen şöyledir; ""Bölge ve Türkiye Tohumculuğu için önemli yere sahip Enstitümüz ve Kuraklık Test Merkezi faaliyetlerine devam etmekte olup, Ar-Ge çalışmalarında aksamaya mahal vermeyecek şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Tarımsal üretimin ana unsurlarından olan tohumculuk faaliyetleri Enstitü bünyesinde devam etmektedir ve Bakanlıkça bu faaliyetler konusunda gereken hassasiyet gösterilmektedir. Enstitünün ıslah ve üretim çalışmalarında herhangi bir kayıp ve aksama olmadan çalışmalara devam edilmektedir. Ayrıca Enstitünün tamamen veya kısmen devri, hatta başka bir yere taşınması sözkonusu olmayıp, bu konuda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."

TAGEM Genel Müdürlüğünden alınan bu sevinçli haberle beraber Konya Milletvekillerimizce Bahri Dağdaş Uluslararası Hububat Araştırma Enstitüsünün arazinin 965 dekarlık kısmının 13.06.2014 tarih ve 329 sayılı olur ile Sağlık Bakanlığına hastane yapılması için tahsisin yapıldığı haberini üzerine tekrar 30.06.2014 tarih ve 145 sayılı yazı ve 509940 sayılı Bimer başvurusuyla konu tekrar Başbakana yazılı olarak arz edildi. 9 Temmuz 2014 tarihli Bimer cevabi yazısında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, TARIM ARAZİLERİ DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI" Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerince bahse konu alan ile ilgili tarım dışı amaçlı izinlendirme yapılmamıştır, cevabını vermiştir.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezinin 07.11.2014 rarih ve 1579 sayılı yazısında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinden 965 dekarlık kısmının Sağlık Bakanlığına 5403 sayılı Toprak ve Arazi Kullanım Kanununa uygun olmadan Bakanlık Oluru ile tahsisi yapılıp yapılmadığı sorusuna; "5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu  çerçevesinde bir başvuru yapılmamıştır" cevabı alınmış ancak; aynı yazımıza cevap verilirken Bakanlığın birimleri arasında yapılan yazışmada 5403 sayılı kanuna ilişkin bir işleme yapılmamasına rağmen 13.06.2014 tarih ve 329 sayılı Bakanlık Makamının Oluru ile hastane yapılması için Sağlık Bakanlığına tahsis için muvakafat verildiği belirtilmektedir.

ÜLKEMİZ HUKUK DEVLETİ VE KANUNLARLA YÖNETİLMEKTEDİR. 5403 SAYILI KANUNA GÖRE VATANDAŞI TARIM ARAZİLERİNE İNŞAAT YAPILMASINI HEP BERABER ENGELLEYELİM DİYE DUYARLILIĞA ÇAĞIRAN BAKANLIK KANUNU HİÇE SAYARAK MUVAKAFATLA TARIM ARAZİSİNE İNŞAAT YAPILMASINA NASIL ARACILIK EDEBİLİR.            

Gerçekleşen tahsis sonrası, Sağlık Bakanlığı bu arazide tıbbi Aromatik bitki üretimi yapacaksa bir itirazımız yok. Kurumlar 5018 sayılı yasanın 45. ve devamı maddeleri gereğince kendi aralarında tahsis yapabilirler. Ancak tahsis edilen bu taşınmazlar 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu gereği amaç dışı kullanılamaz. Bu kanunda şahıs veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler arasında bir ayrım bulunmamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kamu Spotu 1 ;

Atalarımız tepelere yerleşerek tarım arazilerini yüzyıllarca korudular.

Bu toprakların bize atalarımızın mirası değil torunlarımızın emaneti olduğunu unutmayalım.

Tarım arazileri üzerine yapılan konutlar, sanayi tesisleri ve yapılar.

Bilinçsizce heba edilen milyonlarca hektarlık tarım arazisi.

Ülkemizin her türlü kullanıma yeterince uygun alan var.

Yatırım yapmadan önce mutlaka Bakanlığımızın görüşüne başvurunuz.

Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için haydi Türkiye tarım arazilerini birlikte koruyalım.

Kamu Spotu 2 ;

Gesi bağlarında dolanıyorum şarkısı

Gesi bağlarında eskisi gibi dolaşamayabilirsiniz.

Tarıma elverişli alanların tarım dışı kullanımı, geleceğimize indirilmiş büyük bir darbedir.

Bu gidişe siz de dur deyin

Ülkemizde yeterince uygun alan var.

Binalar tarım alanlarına değil, İmara uygun alanlara yapılmalı

Tarım alanlarında yapılacak tarım dışı faaliyetlere ruhsat verilmeyeceğini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

Domates, biber, patlıcan şarkısı

Domates, biber patlıcan

Gelecek nesiller sadece resimlerini görebilecek.

Tarıma elverişli alanların tarım dışı kullanımı, geleceğimize indirilmiş büyük bir darbedir.

Bu gidişe siz de dur deyin

Ülkemizde yeterince uygun alan var.

Binalar tarım alanlarına değil, İmara uygun alanlara yapılmalı

Tarım alanlarında yapılacak tarım dışı faaliyetlere ruhsat verilmeyeceğini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

Sözleri görüntü ve resimlerle desteklenmiştir.

Yazılı başvurularımıza Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İlgili Genel Müdürlüklerinin verdiği cevaplar, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nun 2 ve 4. maddelerinde açıkça belirtildiği gibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kamu spotları ışığında Torunlarımızın emaneti olan tarım toprağına inşaat yapılmasını istemiyoruz.

Bu ısrar belki kamu yararı kararı alınarak inşaat yapılması konusunda bir başlangıç oluşturabilir ancak telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı kesindir. Bu ısrar ve yapılacak yanlıştan dönülmesi gerekmektedir. Bu bir vebal ve sorumluluktur. Biz üzerimize düşen sorumluluğu kanunlar ışığında yerine getireceğiz.

Manisa Soma Yırca köyünde yaşanan zeytin katliamı kötü örnek olsun. Burada başlatılması düşünülen inşaatın Mühendislik Hizmetleri ve 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu açısından uygun olmadığını herkes bilmektedir. İnşaat başlatılsa bile mutlaka Yüce Türk Adaleti buna dur diyecektir ancak belki 100 yılın göz nuru ile ıslah edilen birinci sınıf topraklar kürünerek taşınmış ve verim veremez bir hafriyata dönüştürülmüş olacaktır.          

TMMOB Konya İl Koordinasyon Kurulu olarak, 5403-5578-6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunları çerçevesinde, Tarım Arazilerinin amaç dışı kullanılmasını engellemek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamasını yürüttüğü Kamu spotları ile "Tarım arazilerine inşaat yapılmasını hep beraber engelleyelim" sloganını desteklediğimizi belirtir, bu sloganın sadece şahıs arazileri için mi geçerli, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerine istenilen inşaat yapılabilir ayrıcalığının olup olmadığını merak etmekteyiz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızı, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ve beğeni ile izlenen Tarım Arazilerine inşaat yapılmasını beraber engelleyelim Kamu spotlarının arkasında durmaya davet ediyoruz. Konunun hassasiyeti ve önemini tüm Konya Kamuoyu ile paylaşarak büyütmek ve Bahri Dağdaş Uluslararası Hububat Araştırma Enstitüsünün faaliyetlerine kapsamı, çalışma alanını daha da büyüterek devam etmesi için elimizden geleni yapacağımızı Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

 

Dr. Mustafa KAŞ

Mimarlar Odası

 Konya Şubesi

 

  

Ö.Erdoğan DURANSOY

Makina Mühendisleri Odası

 Konya Şubesi

 

 

Celil ÇALIŞ

Ziraat Mühendisleri Odası

Konya Şubesi

 

 

Doç.Dr. Fetullah ARIK

Jeoloji  Mühendisleri Odası

 Konya  Şubesi

 

Mehmet KIYAR

Orman Mühendisleri Odası                      Konya Temsilciliği

  

 

Mustafa YILMAZ

Harita Mühendisleri Odası

 Konya Şubesi

 

  

Münir GÜNAY

Şehir Plancıları Odası 

 Konya Şubesi

  

Mehmet Hulusi ADA

Gıda Mühendisleri Odası

 Konya Şubesi

  

A.Kemal BAŞARAN

Elektrik Mühendisleri Odası

 Konya Temsilciliği

 

  

Latif ÇAĞRI

Jeofizik Mühendisleri Odası

 Konya Temsilciliği

  

Ayşe ÖZCAN

Peyzaj Mimarları Odası                     

Konya Temsilciliği

 

  

Mümin SERECİ

Kimya Mühendisleri Odası

 Konya Temsilciliği

 

  

 

Okunma Sayısı: 206
Fotoğraf Galerisi