TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI, ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN, ODA'MIZ ANA YÖNETMELİĞİ VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜĞÜN BAZI MADDELERİNİN İPTAL EDİLMESİ İSTEMİYLE ODA'MIZA KARŞI DAVA AÇTI - 06.06.2005

MERKEZ
02.12.2005
 

Y.D . İSTEMLİDİR

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA,

DAVACI : TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI

VEKİLİ : AV. HATİCE GENÇ
STRAZBURG CAD. NO:38/2L SIHHİYE ANKARA .

DAVALI : TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

D. KONUSU : 6 NİSAN 2005 TARİH VE 25778 SAYILI RESMİ GAZETE'de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği'NİN "ODANIN AMAÇLARI VE GÖREVLERİ" BAŞLIKLI 6. MADDESİNİN S BENDİNİN İPTALİ VE ÖNCELİKLE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI, YÖNETMELİK MADDESİNE DAYANAK TEŞKİL EDEN 24/1/1992 TARİH VE 21121 SAYILI RESMİ GAZETE'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük"ün 23. maddesi ve Geçici 1. maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması ve bu iki düzenlemeye de dayanak teşkil eden "6/5/1960 tarihli ve 7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun"un 2. maddesinin Anayasa'YA AYKIRILIĞI NEDENİYLE DOSYANIN ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİ İSTEMİMİZİN SUNULMASIDIR.

İPTAL GEREKÇELERİMİZ:

A) TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ, 45 YIL ÖNCESİNİN GERİ KOŞULLARINI MEŞRULAŞTIRMAKTADIR.

6 NİSAN 2005 TARİH VE 25778 SAYILI RESMİ GAZETE'de yayımlanan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği Odanın Amaçlan ve Görevleri başlıklı 6. maddesinin s bendinde "6/5/1960 tarihli ve 7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun ve bu Kanun uyarınca çıkarılmış olan 24 / 1 / 1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete 'DE YAYIMLANAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI AMACIYLA MEVZUAT ÇALIŞMALARI YAPMAK, RESMİ VE ÖZEL KURULUŞLARDA GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNMAK" DENİLMEKTEDİR. (EK-I). İLGİLİ MADDEDE ATFEDİLEN 24/1/1992 TARİHLİ VE 21121 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN "ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜĞÜN (EK LL) 3.BÖLÜM LİSANS VE UZMANLIK ALANLARINA GÖRE GÖREV VE YETKİLER MADDE 23 PEYZAJ MİMARLIĞI KISMINDA "PEYZAJ MİMARLIĞI ALANINDA ÖĞRENİM GÖRMÜŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, KENTSEL PLANLAMA, KIRSAL REKREASYON, DOĞAL KORUMA ALANLARI, TURİSTİK ALAN, YEŞİL ALAN VE PARK, KIRSAL YERLEŞİM PLANLARI GİBİ PROJELER KAPSAMINDA YER ALAN PROJELERİN HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE KONTROL İŞLERİNİ YAPMAYA YETKİLİDİRLER" DENİLMEKTEDİR.

ANCAK AYNI TÜZÜĞÜN 4. BÖLÜM ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER GEÇİCİ MADDE 1 KISMINDA DA

<İ>"BU TÜZÜK’ÜN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTEN ÖNCE DİPLOMA ALDIKLARI LİSANS DALLARI DIŞINDAKİ KONULARDA MESLEKİ FAALİYETTE BULUNMUŞ OLAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN, DURUMLARINI BELGELEMELERİ KOŞULUYLA BU ALANDAKİ YETKİLERİ KULLANMA HAKLARI SAKLIDIR.

<İ>BU BELGELER GÖREV YAPTIKLARI KAMU KURULUŞLARI VEYA BAĞLI BULUNDUKLARI MESLEK KURULUŞLARI TARAFINDAN VERİLİR"

DENİLMEKTEDİR. DOLAYISIYLA PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİ MEZUNLARININ UZMANLIK ALANI OLAN PEYZAJ MİMARLIĞI; ZİRAAT FAKÜLTELERİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİ DIŞINDAKİ BÖLÜM MEZUNLARININ MESLEKİ UĞRAŞ ALANI HALİNE GETİRİLEREK PEYZAJ MİMARLARININ HAK VE YETKİLERİ GASP EDİLMEKTEDİR.

BİRİNCİ BÖLÜM YETKİ - MADDE 2'de ise "Ziraat mühendislerinin yetkileri, genel çalışma alanları dışında lisans veya lisansüstü diploması aldıkları bölümler ve mesleki çalışma alanlarıyla sınırlıdır.

Bu Tüzükte, yalnız ziraat mühendislerinin yetkili olduğu belirtilen alanlar dışındaki konularda, diğer fakülte veya yüksek okulların lisans veya yüksek lisans düzeyinde öğrenim programlarını bitirenlerin öğrenim gördükleri alanlarda çalışma hakları saklıdır" denilmektedir.

B- Peyzaj mimarlarının hakları gasp edilmektedir.

Türkiye'DE PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ; 1933 YILINDA KURULAN YÜKSEK ZİRAAT ENSTİTÜSÜ BÜNYESİNDE "SÜS NEBATLARI ŞUBESİ" İLE BAŞLAMIŞTIR. ANKARA ÜNİVERSİTESİ'nin 1946 yılında kurulması sonrasında, bu kuruluş içinde yer alan Ziraat Fakültesi bünyesinde "Bahçe Mimarisi ve Ağaçlandırma Kürsüsü" ile, Peyzaj Mimarlığı eğitiminde yeni bir döneme geçilmiştir. Peyzaj Mimarlığı Bölümü; 1968 yılında eğitime başlamış ve ilk mezunlarını bölüm adı belirtilerek 1973 yılında vermiştir. Günümüzde Peyzaj Mimarlığı eğitimi; toplam 24 üniversitemizin Ziraat, Orman, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık fakültelerinde verilmektedir.( EK 3). Bunların 12'Sİ ZİRAAT, 9'u Orman, 1'İ MİMARLIK, 2'si Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi'DİR. SONRAKİ YILLARDA ZİRAAT FAKÜLTELERİ'nin yanı sıra Orman Fakülteleri, Mimarlık Fakülteleri, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültelerinde de Peyzaj Mimarı unvanıyla mezun veren eğitim programları açılmıştır. Dolayısıyla Peyzaj mimarlarının mezun oldukları fakültelerin kökenlerinin farklı olması nedeniyle "Peyzaj Mimarı" unvanını kullanma hak ve yetkileri gittikçe önem kazanmıştır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 6235 sayılı TMMOB Kanunu uyarınca, 1994 yılında TMMOB'NE BAĞLI 22. MESLEK ODASI OLARAK KURULMUŞTUR. ANAYASA"NIN 135. MADDESİNE GÖRE KURULMUŞ "KAMU KURUMU" NİTELİĞİNDE BİR MESLEK KURULUŞU OLAN TMMOB'nden aldığı dayanakla, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 5000'İN ÜZERİNDE PEYZAJ MİMARININ HAK, YETKİ VE SORUMLULUK ALANLARINI TEMSİLE YETKİLİ TEK MESLEK ODASI'dır.

Peyzaj Mimarlığı; doğal ve kültürel süreçlerin ve kaynakların yanında bu dinamiklerin arazi üzerinde tanımlandığı ortamlarının (peyzajlarının) korunup geliştirildiği kentsel, kırsal, endüstriyel, tarihsel, turistik vb. kullanımlarının mevcut ve olası çevre sorunlarının önlenmesi ve giderilmesi temelinde; toplum yararını gözeterek açık ve yeşil mekanların oluşturulmasında, koruma, onarım, yenileme, restorasyon ve yönetim organizasyonu içeren, her ölçekteki planlama, tasarım, uygulama ve yönetimi"ni üstlenen bir meslek disiplinidir.

Sokak, cadde, refüj ve meydan düzenlemeleri, parklar, açık spor alanları, yaya bölgeleri, metro çıkışları, açık maden işletmeciliği sonrası doğa onarımı, botanik bahçeleri, baraj ve çevresi düzenlemesi, şev tahkimatı, kumul stabilizasyonu, piknik ve kamping alanları, hayvanat bahçeleri, kıyılar, tarihi ve doğal sit alanları, kent ormanları ve korulukları, pazar yerleri, mezarlıklar, üniversite kampüsleri vb. kamusal açık ve yeşil alanlar ile özel mülkiyette bulunan konut, ticaret, sanayi vb. gibi tüm açık ve yeşil alanlar Peyzaj Mimarlığı Mesleği'NİN ASLİ ÇALIŞMA ALANLARIDIR. YAŞAM ÇEVRELERİNİN KİMLİĞİNİ, BU ALANLARDAKİ PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİNE KONU OLAN DÜZENLEMELERİN TAŞIDIĞI ÖZELLİKLER OLUŞTURUR.

TBMM'den de geçirilerek iç hukukumuza da taşınan "Avrupa Peyzaj Sözleşmesi"nin Genel Önlemler 5 - d maddesinde "Peyzajı, bölgesel ve şehir planlama politikalarına ve kültürel, çevresel, tarımsal, sosyal ve ekonomik politikalarına ve aynı zamanda peyzaj üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek diğer politikalarına katmayı yükümlenir" denilmektedir. Peyzaj mimarlığı bu sözleşmenin insan yerleşimlerinde açık ve yeşil alan donatılarını oluşturmakla sorumlu bir meslek disiplini olarak günümüzde daha da artan bir öneme sahip olmaktadır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, yukarıda açıklanan görev ve sorumluluk alanı çerçevesinde bu davayı açmakla, Mühendislik Mimarlık Hakkında Kanun, TMMOB Kanunu ve TMMOB Ana Yönetmeliği'NDEN GELEN, ÜYELERİNİN MESLEKİ HAK VE YETKİLERİNE SAHİP ÇIKMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEKTEDİR.

C- PEYZAJ MİMARI UNVANI YOK SAYILMAKTADIR

PEYZAJ MİMARLIĞI MESLEĞİNİN TARİHSEL SÜRECİNDE, ORMAN FAKÜLTELERİ BÜNYESİNDE AÇILAN PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNİN İLK MEZUNLARINI VERMESİYLE "PEYZAJ MİMARI" UNVANI 1989 YILINDA VERİLMİŞ; ARDINDAN 1973 YILINDAN İTİBAREN MEZUN VEREN, ZİRAAT FAKÜLTELERİ BÜNYESİNDE YER ALAN PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNİN YAŞADIKLARI UNVAN SIKINTISI, T.C. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI 17.05.1990 TARİHLİ VE 90.22.67 NO.LU YÜRÜTME KURULU II. NO.LU KARARI İLE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMUŞTUR. II NO'lu Karar'DA "...PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZUNLARINA ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZUNLARI GİBİ "PEYZAJ MİMARI" UNVANI VERİLMESİNİN UYGUN OLDUĞUNA KARAR VERİLDİ" İBARESİ YER ALMAKTADIR. (EK 4)

ÖTE YANDAN T.C. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI'nın 20.05.1992 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.01/1755 sayılı kararında peyzaj mimarlarının geriye dönük olarak 1973 yılından başlayarak Peyzaj Mimarı unvanı kullanma haklan "…Yürütme Kurulu 'NUN 22.04.1992 TARİHLİ TOPLANTISINDA, SÖZ KONUSU YÜRÜTME KURULU KARARININ, BU KARARIN KABUL TARİHİNDEN ÖNCEKİ YILLARDA, MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN GEÇERLİ OLMASININ UYGUN OLDUĞUNA KARAR VERİLMİŞTİR" HÜKMÜ İLE AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR. (EK 5) BİR PEYZAJ MİMARININ KONUYA İLİŞKİN BAŞVURUSUNA VERİLEN YANIT DA EKTE SUNULMAKTADIR. (EK 6)

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK YUKARIDA ANILAN BÜTÜN SÜRECİ İNKAR ETMEKTEDİR.

D- ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ UĞRAŞ ALANI PEYZAJ MİMARLIĞI DEĞİL, TARIMDIR.

ZİRAAT FAKÜLTELERİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİ DIŞINDAKİ BÖLÜMLER ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ'nin asli alanlarında hizmet vermektedirler. 6 Nisan 2005 tarih ve 25778 sayılı Resmi Gazete' DE YAYIMLANAN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ ODANIN AMAÇ VE GÖREVLERİ MADDE - 6 A VE B BENDİNDE BU KONU YETERİNCE AÇIKTIR.

<İ>"MADDE 6- ODANIN AMAÇ VE GÖREVLERİ ŞUNLARDIR:

<İ>A) ÜLKE TARIMI VE TARIMSAL ÜRETİM KAYNAKLARININ KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ, İŞLETİLMESİ VE VERİMLİ KILINMASI, KIRSAL NÜFUSUN TOPLUMSAL VE EKONOMİK KALKINMASININ SAĞLANMASI, KIRSAL VE TARIMSAL GELİŞİME YÖNELİK STRATEJİ, POLİTİKA, PROGRAM VE PROJE OLUŞTURULMASI ÇALIŞMALARINA KATKIDA BULUNMAK AMACIYLA HER TÜRLÜ GİRİŞİM VE ETKİNLİKTE BULUNMAK,

<İ>B) TARIMSAL ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ, TARIMSAL GİRDİ ÜRETEN, SAĞLAYAN, DAĞITAN VE TARIM ÜRÜNLERİNİ İŞLEYEN, DEĞERLENDİREN VE PAZARLAYAN KURUM VE KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAK, GİRDİ VE ÜRÜN FİYATLARIYLA HİZMET ÜCRETLERİ HAKKINDA ÖNERİLERDE BULUNMAK, TARIMSAL GİRDİLERİN ÜRETECEK TESİSLERİN KURULMASINI ÖZENDİRMEK"

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ ÜLKE TARIMINA HİZMET EDEN BİR MESLEKTİR VE PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİNİ VERMESİ İÇİN BİR YETKİNLİĞE SAHİP DEĞİLDİR.

NE YAZIK Kİ ZİRAAT FAKÜLTELERİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLUP UZUN YILLAR "PEYZAJ MİMARI" UNVANINI ALABİLMEK VE MESLEK ODALARINI KURABİLMEK İÇİN UĞRAŞMIŞ PEYZAJ MİMARLARI; ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN KENDİ HAK, YETKİ VE GÖREV ALANLARINI İŞGAL ETMELERİ İLE HALA CİDDİ SORUNLAR YAŞAMAKTADIRLAR.

BUGÜN SAYILARI YAKLAŞIK 36.000'i bulan ziraat mühendislerinin ülke tarım politikaları ile gelinen noktada büyük bir işsizlik ve istihdam sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Çağdaş ülkelerde insan yerleşimlerinin yaşanabilir bir hale dönüştürülmesinde açık ve yeşil alan planlama ve tasarım boyutunda önemli görevler üstlenen Peyzaj Mimarlığı Mesleği'NE, BU NEDENLE BİR İSTİHDAM VE RANT PAYLAŞIM ALANI OLARAK BAKILMAKTADIR.

SON YILLARDA ÇEŞİTLİ KAMU KURUMLARINDA, ÖZELLİKLE BELEDİYELERDE PEYZAJ MİMARLIĞININ KENTSEL ALAN KULLANIMINDA ÖNE ÇIKMASI VE KONU İLE İLGİLİ SERBEST MÜŞAVİR PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİNİN ÖNEM KAZANMASI, TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın, bu alanı elinde tutmak için özel çabalarına ve haksız uygulamalarına neden olmaktadır. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası üyesi peyzaj mimarları, ziraat mühendislerinin sayısal çokluğunun beraberinde getirdiği meslek alanları ihlallerini sıkça yaşamakta, mağdur edilmekte, mesleğin gerektirdiği yetkinlikle kamu yararı oluşamadığından standart dışı ve geri uygulamalar ile meslek onuru ayrıca zedelenmektedir.

E- TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eğitimdeki ve Mesleki Gelişmedeki Farklılaşmayı Artık Görmelidir

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası kendi meslek alanı ile ilgili olarak IFLA (International Federation of Landscape Architecture) = (Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu) ve EFLA (European Foundation for Landseape Architecture) = (Avrupa Peyzaj Mimarlığı Vakfı) üyesidir. Bu yıl ECLAS (European Conference for Landscape Architecture Schools) = (Peyzaj Mimarlığı Okulları Avrupa Konferansı )'IN KONGRESİ, 21-24 EYLÜL 2005 TARİHLERİNDE TÜRKİYE'de gerçekleştirilecektir. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası bu çerçevede Türkiye'DEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME YAPACAKTIR.

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI, BELİRLİ PERİYODLAR İLE KENDİ MESLEK ALANINA YÖNELİK KONGRE, SEMPOZYUM, ÇALIŞTAY VB. ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRMEKTE, MESLEKİ PROJE YARIŞMALARI AÇMAKTADIR.

AYRICA 2. KEZ BU YIL ALMANYA PEYZAJ MİMARLARI ODASI İLE TEKNİK İŞBİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR.

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI'nın gerek ulusal gerek uluslararası alanda gösterdiği mesleki faaliyetlerde, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'NIN HİÇBİR MESLEKİ ETKİNLİĞİ VE EMEĞİ, DOLAYISIYLA İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR.

NİTEKİM EK 6'da verilen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesindeki Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Diğer Ziraat Mühendisliği Bölümleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünü, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'NİN DERS PROGRAMLARI EĞİTİMDEKİ BU FARKLILAŞMAYI AÇIK BİÇİMDE ORTAYA KOYMAKTADIR. DOLAYISIYLA ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ, PEYZAJ MİMARLIĞI MESLEĞİNİN YETKİ ALANLARINI TAŞIMAMAKTADIR.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 13.5.1960 TARİH VE 10504 SAYILI RESMİ GAZETE'de yayımlanan Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun (EK 7) Madde 2 : "Ziraat Yüksek mühendisleri mesleki iştigal veya ihtisas sahaları dahilinde olmak üzere araştırma, ıslah, toprak, muhafaza, zirai mücadele, zirai alet ve makinaları, bahçe mimarisi, toprak tasnifi, toprak, su, gıda, yem, gübre, nebat tahlilleri, teknoloji, zootekni, zirai ekonomi gibi bilimum zirai hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya veya ihtisas yaptıkları sahalara ait keşif, plan ve projeleri hazırlamaya ve tatbik etmeye, bütün sahalarda gen muayene, ekspertiz, ehlivukuf işlerini görmeye, raporlar tanzim etmeye, zirai danışma büroları ve laboratuarlar hususi müessese ve işletmeler kurmaya ve idare etmeye ve bunların mesul müdürlüğünü ifaya salahiyetlidirler.. ye dayanakla (ek) ülkemizin 45 yıl önceki geri koşullarını, önce "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine ilişkin Tüzük", ona dayanakla da en son TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği'NE TAŞIMIŞTIR.

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI, SÜREKLİ HAK KAYBINA UĞRATILMAKTADIR. NİTEKİM BU HUSUS; TMMOB YÖNETİM KURULU'nun 29 Haziran 2002 tarih ve 2 nolu toplantısında aldığı karar; 34'TE AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR: "ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın "Ziraat Mühendislerinin Özel Hizmet Alanlarındaki Çalışmalarıyla İlgili Mesleki Denetim Uygulamaları Hakkında Yönetmelik' İN" (EK 8) KAPSAM MADDESİNDE BELİRTİLEN "ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK", 1994 YILINDA YAPILAN TMMOB GENEL KURULU'nun Peyzaj Mimarları Odası'NIN KURULMASINA İLİŞKİN KARARINDAN ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ OLMASI, BU TARİHTEN İTİBAREN PEYZAJ MİMARLIĞI ALANLARININ DÜZENLEMESİNİN TMMOB MEVZUATINA GÖRE, PEYZAJ MİMARLARI ODASI YETKİ ALANINA GİRMİŞ OLMASINA KARŞIN, ANILAN TÜZÜĞÜN VE TÜZÜĞÜN DAYANAĞI OLAN 7472 SAYILI YASANIN YÜRÜRLÜKTE OLMASI NEDENİYLE, ONAY İÇİN TMMOB'ye gönderilen Yönetmeliğin kabulüne ve Resmi Gazete'DE YAYINLATILMASININ UYGUNLUĞUNA (HAKKI ATIL, A. BETÜL UYAR VE ALİ NAZMİ OZAN'ın karşı oylarıyla) oy çokluğuyla." (EK 9)

Dolayısıyla, 2005 yılı itibariyle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği'NİN RESMİ GAZETE'de yayımlanmasıyla yeni bir hak kaybı süreci daha başlatılmıştır. Ana Yönetmeliğin 6 / s maddesinde yetki tüzüğü dayanağının bu nedenle iptal edilmesi gerekmektedir.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız gerekçelerle dava konusu düzenlemeler ve bu düzenlemelere dayanak teşkil eden yasa maddesi bilimsel gereklere, meslek gereklerine ve dolayısı ile kamu yararına açıkça aykırıdır. Bu nedenlerle;

a) 6 Nisan 2005 tarih ve 25778 sayılı Resmi Gazete'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ'nin "Odanın Amaçları ve Görevleri" başlıklı 6. maddesinin s bendinin iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına

b) Yönetmelik maddesine dayanak teşkil eden 24/1/1992 tarih ve 21121 sayılı Resmi Gazete'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN "ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK"ÜN 23. MADDESİ VE GEÇİCİ 1. MADDESİNİN İPTALİ VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA,

C) BU İKİ DÜZENLEMEYE DE DAYANAK TEŞKİL EDEN "6/5/1960 TARİHLİ VE 7472 SAYILI ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN"UN 2. MADDESİNİN ANAYASA'ya aykırılığı nedeniyle dosyanın Anayasa Mahkemesi'NE GÖNDERİLMESİNE

KARAR VERİLMESİNİ SAYGILARIMLA VEKALETEN TALEP EDERİM. 6.6.2005

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI VEKİLİ
AV HATİCE GENÇ

EKLER:

1) TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ
2) ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK
3) PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ VEREN ÜNİVERSİTELER
4) T.C. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI YÜRÜTME KURULU KARARLARI
5) PEYZAJ MİMARI UNVANI HAKKINDA YÖK BAŞKAN VEKİLİ İMZALI KARAR
6) BİR PEYZAJ MİMARININ KONUYA İLİŞKİN BAŞVURUSUNA VERİLEN YANIT
7) ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN
8) ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN HİZMET ALANLARINDAKİ ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI VE DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
9) TMMOB KARARI
10) ONANMIŞ VEKALETNAME ÖRNEĞİ

Okunma Sayısı: 4356