TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM II. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM II. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği'nin dayatmalarının da etkisiyle çok ciddi sıkıntılar yaşayan tarım sektörü ve meslek alanımızla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 40. Dönem II. Danışma Kurulu Toplantısı, 3-5 Kasım 2006 tarihleri arasında Çanakkale'de gerçekleştirilmiştir.
Bu toplantıda, sorunlar ve çözüm önerileri ayrıntılı olarak tartışılmış, varılan sonuçlar aşağıda ana hatlarıyla belirtilmiştir.
Tüm dünyada tarım sektörü devletler tarafından çeşitli düzeylerde desteklenmektedir. Dünyada tarıma yönelik olarak verilen destek miktarı yaklaşık 325 milyar $ olup, bu miktar AB'de 43 milyar €, ABD'de 70 milyar $'dır. Türkiye'nin tarım sektörüne verdiği destek ise sadece 2 milyar €'dır. Yapısal sorunlarını çözmüş, yüksek üretkenlik ve verimlilik düzeyine ulaşmış ve tek sorunu dünyada yeni pazarlar aramak olan ülkeler bile, tarıma bu kadar yüksek destek sağlarken, bizim tarım sektörüne sağladığımız destek çok yetersiz kalmaktadır. Ayrıca, uygulanan destekler üretimden kopuk ve sorunları çözmekten uzaktır.
Gerek kamuda, gerekse özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın en önemli sorunu ücretlerin düşüklüğü ve taşeronlaştırma faaliyetleridir. Meslektaşlarımızın özlük haklarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi konusunda ODA'mız şimdiye kadar olduğu gibi gelecekte de çalışmalarını sürdürecektir.
Köy Merkezli Tarımsal Üretimi Destek Projesi kapsamında, çoğunluğu ziraat mühendislerinden oluşan 1000 tarım gönüllüsü köylerde görevlendirilmiştir. Son dönemlerde bu sayının 2500'e yükseltileceği yetkililerce telaffuz edilmektedir. Bu meslektaşlarımızın 657 sayılı Yasa'nın 4 b maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak atanacağı belirtilmektedir. Ziraat Mühendisleri Odası öncelikle bu alanda istihdam edilecek personelin daimi kadrolarda istihdamından yana olduğunu bir kez daha belirtmektedir. Sözleşmeli personel olarak istihdamın gerçekleşmesi durumunda, seçim yansız ve her türlü şaibeden uzak ölçütlere göre yapılmalıdır. Sözleşme imzalanacak mühendislerin seçiminde, meslek örgütü olan Ziraat Mühendisleri Odası, komisyonlarda mutlaka yer almalıdır. Çaykur'da 1994 yılından beri işçi statüsünde daimi kadroda çalışan ziraat mühendislerinin de 657 sayılı yasanın 4 b maddesine geçirilmeleri sağlanmalıdır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hayvancılığın desteklenmesi kapsamında uygulanan, tarımsal yayım hizmeti satın alan tarımsal kalkınma kooperatiflerine farklı süt primi uygulaması, çeşitli etkilerle olumsuz yönde değiştirilmiştir. Hem yayım hizmetlerinin amacına ulaşması, hem de tarım sektörünün gelişmesi için uygulama önceki haline geri çevrilerek sadece birim kooperatiflerde ziraat mühendislerinin istihdam edilmesine devam edilmelidir.
"Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi Düzenleme Yetkisi Verilmesine ve Sertifika Eğitimlerine Dair Uygulama Esasları" taslağını geliştirmek ve ODA'mızın bu alandaki etkinliğini artırmak üzere çalışma yapılacaktır.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası'nın uygulamaya konulması ve Toprak Koruma Kurulu'nun göreve başlaması ile birlikte tarım arazilerinin korunması konusunda kimi olumsuzluklar görülmeye başlanmıştır. En büyük sorun da, alınan kamu yararı kararlarıdır. Bu yolla meydana gelen kayıplar konusunda ODA'mız mücadelesini sürdürecek, olumsuzlukların giderilmesi yönünde Toprak Koruma Projesi Eğitimleri tekrarlanacaktır.
Zirai mücadele konusu günümüzde önemini korumakta ve sektördeki kimi olumsuzluklar halen devam etmektedir. Bunların giderilmesi amacıyla zirai mücadele bayilerinde mesul müdürlük uygulamasının kaldırılması, bayilerin kesinlikle ziraat mühendisi olması, sahte ve kaçak ilaçların yurda girmesinin önüne geçilmesi, reçete sistemi ve izlenebilirliğin sağlanması, teknik talimatların geliştirilmesi ve güncellenmeleri konularında çalışmalarımız yoğunlaştırılacaktır. Zirai ilaç bayilerinin denetlenmesi konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ortak çalışma zemininin oluşturulması konusunda çaba harcanacaktır.
Tarım Sigortaları Yasası ve yönetmelikleri 2005 yılında çıkarılmıştı. Zaman içinde görülen aksaklıklar nedeniyle bu yönetmelikler 2006 yılında değiştirilerek yeniden yayınlandı. Ancak uygulamalar sırasında bu yönetmeliklerin de birçok konuda halen yetersiz oldukları görülmektedir. Tespit edilen eksikliklerin düzeltilmesi yönünde ODA'mız üzerine düşen görevleri yerine getirecektir.
Üretici, tüketici ve gıda güvenliği bağlamında, tarafların haklarını dengeli ve eşit korumasında ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi için Hal Yasası'nın yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. ODA'mız aracıları ortadan kaldıracak, üreticilerin doğrudan tüketicilere ulaşabileceği yeni bir yapılanmanın oluşturulması yolundaki çabalarını sürdürecektir.
Denetleme Kurulu raporları doğrudan ODA'mızı ilgilendirmesine karşın, Ziraat Mühendisleri Odası'nın bilgisi dışında bu raporların elektronik ortamda yayılması etik dışıdır ve suçtur. Bunu yapanlarla ilgili idari ve yasal işlemler yapılacaktır. Bu yılın Ağustos ayında Adana'da yapılan ve gündem maddelerinden biri de Denetleme Kurulu Raporu olan toplantıda alınan kararlar uygulamaya konacaktır.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarım sektöründeki sorunların çokuluslu şirketlerin çıkarları doğrultusunda değil üreticiden, emekten ve Çanakkale'nin ruhuna uygun Türk Ulusunun yararına olacak şekilde çözümü için çabalarını sürdürmeye devam edecektir.
Saygıyla duyurulur.
(Danışma Kurulu Sonuç Bildirgesi Hazırlama Komisyonu Üyeleri olarak seçilen; İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK, Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki ACAR, Trabzon Şubesi Başkanı Mehmet TAÇOĞLU ve Bursa Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz KAYA tarafından hazırlandı. Sonuç Bildirgesi oybirliği ve alkışlarla kabul edildi.)