TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 41. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURULU COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Genel Kurul'u temsilen ZMO Bursa Şube Başkanı İlhan DEMİRÖZ başkanlığındaki heyet, Anıtkabir'i ziyaret ederek, Büyük Önder Atatürk'ün huzurunda saygı duruşunda bulundu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın 41. Dönem Olağan Genel Kurulu, 8 Mart 2008 tarihinde Büyük Anadolu Oteli‘nde başladı. Açılışın ardından verilen önerge ile Divan Başkanlığı‘na Celil AYGÜL, Divan Başkan yardımcılıklarına Prof. Dr. Zeki ACAR ve Ahmet ATALIK, Yazman üyeliklere de Songül KADIOĞLU, Doç. Dr. Türkan AKTAŞ, Dr. Yeşim BEKYÜREK ve Sabit ALTINTAŞ seçildi.
ZMO Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN açılış konuşmasında, son yıllarda tarımsal üretim artışının, nüfus artış hızının gerisinde kaldığını, hatta üretimde azalmalar yaşandığını belirtti. Türkiye‘nin geçmişte dünya lideri olduğu baklagil üretiminde bile artık ithalatçı bir konuma gerilediğini anlatan GÜNAYDIN, şeker pancarı, pamuk, tütün, mısır ve patates gibi ürünlerde de üretim azalmaları yaşandığına dikkat çekti.
2007 yılında toplam tarım ürünleri ithalatının 7.9 milyar dolar, ihracatının ise 7.6 milyar olduğunu bildiren GÜNAYDIN, "Türkiye gıda maddelerinin dış ticaretinde ihracatçıdır. Ancak tarımsal hammaddelerin dış ticaretinde 2006 yılında 3 milyar dolarlık negatif vermiştir. 2007 yılında bu rakam 3 milyar doların da üzerine çıkmıştır. Türkiye söylenildiği gibi tarım ürünlerinde kendine yeter bir ülke değildir. Hammadde ithal etmese hem nüfusunu doyuramayacak, hem de gıda maddeleri üretmek için hammadde bulamayacak bir konumdadır" diye konuştu.
Daha yatırımcı, kalkınmacı ve üretim odaklı bir politikanın yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan GÜNAYDIN, bunun için gereken bütçenin tarıma aktarılamadığını kaydetti. AKP‘nin kendi çıkardığı Tarım Kanunu‘ndaki, tarıma aktarılacak bütçenin GSMH‘nin yüzde 1‘inden az olamayacağını öngören yasa maddesine uymadığına dikkat çeken GÜNAYDIN, tarım arazileri ve mera işgalcilerine af getirilmesini de eleştirdi.
Ekonomik mayın !
Mayınlı arazilerin, temizlenmesi karşılığında 44 yıllığına "organik tarım" yapılmak üzere yabancılara tahsis edilmesinin planlandığını anımsatan GÜNAYDIN, şöyle konuştu:
"Bir firma olacak ki hem mayın temizleme işinde, hem de organik tarım konusunda uzman olacak. Böyle bir firma var mı dünyada? Ya bu topraklarımızı oradaki topraksız köylümüze dağıtıp üretime açacağız ya da 44 yıl buraları yabancılar işletecek. Başka bir deyişle askeri mayınları temizleyeceğiz, bunun yerine ekonomik mayın döşeyeceğiz. Ellemeyin, bari ellemeyin..."
GÜNAYDIN, ZMO‘nun yürüttüğü çalışmalar sonucunda, zirai ilaç bayi ziraat mühendislerine getirilen sınav koşulunun kaldırıldığını; Danıştay‘ın verdiği kararla tarımsal yapılar konusunda ziraat mühendislerinin yetkisinin tescillendiğini ve tarımsal yayım konusunda da büyük aşamalar kaydedildiğini vurguladı.
Özelleştirilmeleri eleştiren GÜNAYDIN, "1923 yılında biz bunları kovduk. Ve şimdi yeniden Türkiye‘nin parsel parsel, fabrika fabrika, toprak toprak satılması süreciyle karşı karşıyayız. Eğer sesimizi çıkartmazsak boyunduruktan başka çözüm yoktur bu memlekette. Bunları görmek zorundayız. Bu topraklar üzerinde özgür yürümek istiyoruz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, kardeşçe, tam bağımsız, onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz" diye konuştu.
DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan MACİT, 1920‘li yılarda topla, tüfekle Türkiye‘nin topraklarını ele geçiremeyen emperyalist güçlerin, bugün parayla, cumhuriyetin kazanımı olan KİT‘leri, kamu kurumlarını ele geçirdiğine dikkat çekerek, "Yani 1920‘li yıllarda işgal edilemeyen Türkiye bugün ekonomik olarak işgal edilmiş durumda" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol ERGİN, AKP iktidarı sürecinde çiftçinin ürettiği her üründen zarar ettiğini belirtti. Hükümetin, 2002 yılından bu yana yabancı patentli tarım politikalarıyla çiftçiyi ezdiğini anlatan ERGİN, "AKP iktidarının darbesini yemeyen çiftçi kalmamıştır. AKP hükümeti, uyguladığı çeşitli politikalarla çiftçiyi üretemez hale getirmiştir" diye konuştu.
Genel Kurulda daha sonra ZMO Çalışma Raporu, Mali Rapor ve Denetleme Kurulu Raporu okunarak, görüşüldü ve oybirliğiyle kabul edildi. Daha sonra ZMO Ana Yönetmelik Değişikliği ile bazı Yönetmelik ve Yönerge taslakları görüşülerek, kabul edildi.
Büyük ilgi gören Genel Kurulumuzda, pek çok delege söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.
Genel Kurul‘u temsilen ZMO Bursa Şube Başkanı İlhan DEMİRÖZ başkanlığındaki heyet, Anıtkabir‘i ziyaret ederek, Büyük Önder Atatürk‘ün huzurunda saygı duruşunda bulundu.
Gökhan GÜNAYDIN ve arkadaşlarının verdiği ODA organları aday listelerinin duyurulmasının ardından Divan Başkanı tarafından Genel Kurul‘un ilk günü sonlandırıldı.