TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANAYÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI

MERKEZ
28.02.2008

Taslak.

 

 

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ

DEĞİŞİKLİK TASLAĞI  

  

Madde 1 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 19‘uncu maddesinin a bendinin, aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

  

Mevcut Hali

Oda Genel Kurulu

Madde 19 - Oda Genel Kurulunda aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Oda Genel Kurulu; İllerdeki her elli üye için seçilen bir ve artan sayıların yirmibeşi geçen fazlası için bir delege ile Oda Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Onur Kurulunun asil üyeleri ile Oda adına TMMOB Yönetim, Denetleme ve Onur Kurullarında görev almış üyelerden oluşur. İlde üye sayısının ellinin altında olması durumunda da sayıya bakılmaksızın ili temsilen bir delege seçilir. Bu hükümler şubeleşmiş olsun veya olmasın tüm iller için geçerlidir. Şube kurulmuş illerin delegeleri, şube delegesi diye nitelenir.

  

Değişiklik Önerisi

Oda Genel Kurulu

Madde 19 - Oda Genel Kurulunda aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Oda Genel Kurulu; İllerdeki her yüz üye için seçilen bir ve artan sayıların elliyi   geçen fazlası için bir delege ile Oda Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Onur Kurulunun asil üyeleri ile Oda adına TMMOB Yönetim, Denetleme ve Onur Kurullarında görev almış üyelerden oluşur. İlde üye sayısının yüzün altında olması durumunda da sayıya bakılmaksızın ili temsilen bir delege seçilir. Bu hükümler şubeleşmiş olsun veya olmasın tüm iller için geçerlidir. Şube kurulmuş illerin delegeleri, şube delegesi diye nitelenir.

  

  

Madde 2 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 47‘inci maddesinin birinci ve yedinci paragraflarının aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

  

Mevcut Hali

Şube ve Temsilcilik Kurulma ve Kapatılma Koşulları

Madde 47 - Genel Merkezin bulunduğu il dışında üye sayısı üçyüzü aşan illerde,    görev ve sorumluluk alanı o il ile sınırlı olmak koşulu ile Oda Şubesi açılabilir.

...

O ilin Şube Başkanlığı veya o İl Temsilciliğinin önerisi üzerine, üye sayısı elliyi aşan ve merkez ilçeye en az elli kilometre uzaklıkta bulunan ilçelerde, Oda Yönetim Kurulu kararıyla, o ile bağlı olmak üzere İlçe Temsilciliği açılabilir.

Değişiklik Önerisi

Şube ve Temsilcilik Kurulma ve Kapatılma Koşulları

Madde 47 - Genel Merkezin bulunduğu il dışında üye sayısı beşyüzü aşan illerde, görev ve sorumluluk alanı o il ile sınırlı olmak koşulu ile Oda Şubesi açılabilir.

...

O ilin Şube Başkanlığı veya o İl Temsilciliğinin önerisi üzerine, üye sayısı yüzü aşan ve merkez ilçeye en az elli kilometre uzaklıkta bulunan ilçelerde, Oda Yönetim Kurulu kararıyla, o ile bağlı olmak üzere İlçe Temsilciliği açılabilir.

 

Madde 3 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 53‘üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

 

Mevcut Hali

İl ve İlçe Temsilcilikleri

Madde 53 - Oda çalışmaları, Şubesi olmayan illerde, İl Temsilciliği eliyle yürütülür. Temsilcilik, İl Temsilcisi ve Temsilci yardımcısından oluşur. Temsilcilik açılan ilçelerde, Oda çalışmaları, İlçe Temsilcisi eliyle yürütülür.

  

Değişiklik Önerisi

İl ve İlçe Temsilcilikleri

Madde 53 - Oda çalışmaları, Şubesi olmayan illerde, İl Temsilciliği eliyle yürütülür. Üye sayısı üçyüzden az olan illerde Temsilcilik, İl Temsilcisi ve Temsilci yardımcısından oluşur. Üye sayısı üçyüzü aşan illerde ise İl Temsilciliği, Temsilci ve Temsilci yardımcısı yanında, yazman ve sayman üyeden oluşan dört kişilik Yönetim Kurulu olarak görev yapar. Temsilcilik açılan ilçelerde, Oda çalışmaları, İlçe Temsilcisi eliyle yürütülür.

  

 

Madde 4 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 54‘üncü maddesinin birinci paragrafının aşağıdaki şekilde değiştirilmesine ve maddeye (e), (f), (g), (h), (ı), (i), (j), (k), (l), (m) bentlerinin eklenmesine

  

Mevcut Hali

İl ve İlçe Temsilciliği Seçimleri

Madde 54 - İl ve İlçe Temsilciliği seçimleri, aşağıdaki şekilde yapılır:

 

  

  

Değişiklik Önerisi

İl ve İlçe Temsilciliği Seçimleri

Madde 54 -

Üye sayısı üçyüzün altındaki İl Temsilciliği ile İlçe Temsilciliği seçimleri, aşağıdaki şekilde yapılır:

  

Üye sayısı üçyüzün üstündeki İl Temsilciliği Yönetim Kurulu‘nun  seçimlerinde birinci fıkra hükümleri geçerli olup, İl Temsilciliği Yönetim Kurulunun kuruluşu ve çalışma yöntemi aşağıda gösterilmiştir:

e) İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, üye sayısı üçyüz ve daha fazla olan illerde dört üyeden oluşur. Kurulun ayrıca üye sayısı kadar yedek üyesi bulunur.

f) İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyeleri seçildikten sonra bir hafta içinde Genel Kurul Divan Başkanı veya Divan Başkan Yardımcısının çağrısıyla ilk toplantısını yapar. Bu toplantıda İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı, Yazman üye ve Sayman üye olmak üzere gizli oyla yapılan seçim sonucu işbölümü yapılır.

g) Kurul çoğunlukla toplanır. İl Temsilcisinin bulunmadığı zaman kendisine İl Temsilci Yardımcısı vekillik eder. Oylarda eşitlik olması durumunda, Temsilcinin bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.

h) Yönetim Kurulu toplantıları en az onbeş günde bir yapılır.

ı) Yazılı özür bildirmeksizin üst üste üç toplantıya gelmeyen Yönetim Kurulu Üyesi çekilmiş sayılır ve yerine sıradaki yedek üye geçer.

i) İl Temsilciliğini Yönetim Kurulu adına İl Temsilcisi, bulunmadığı zaman Temsilci Yardımcısı temsil eder. Gerektiğinde temsil yetkisi belli konularda diğer Yönetim Kurulu Üyelerine de verilebilir.

j) Yazman Üye bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde tanımlanan görevleri İl düzeyinde yürütür.

k) İl Temsilciliği Yönetim Kurulu gündemi Yazman Üye tarafından hazırlanır ve üyelerin isteği ile gündeme yeni maddeler eklenebilir.

l) Sayman Üye, bu Yönetmeliğin 37 nci maddesinde tanımlanan görevleri, TMMOB ve Odalar Mali İşler Yönetmeliği çerçevesinde, İl düzeyinde yürütür.

m) İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı, Yazman ve Sayman üyeleri bu Yönetmelik ve Genel Merkez kararları içinde Yönetim Kurullarınca alınacak kararlara göre harcama yapabilirler. Yapılacak ödeme belgelerinde bu dört üyeden herhangi ikisinin imzası zorunludur.

  

 

Madde 5 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 55‘inci maddesinin madde başlığı ve ilk paragrafının aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

  

Mevcut Hali

İl ve İlçe Temsilcisinin Görev ve Yetkileri

Madde 55 - İl ve İlçe Temsilcisinin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

Değişiklik Önerisi

İl Temsilciliklerinin ve İlçe Temsilcisinin Görev ve Yetkileri

Madde 55 - İl Temsilciliklerinin ve İlçe Temsilcisinin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

 

 

Madde 6 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 56‘inci maddesinin madde başlığı ve ilk paragrafı ile (a), (b) ve (c) fıkralarının aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

  

Mevcut Hali

Şube Yönetimlerinin, İl ve İlçe Temsilcilerinin Görevden Alınması, Yeniden Atanması ve Seçimleri

Madde 56 - Şube Yönetimlerinin, İl ve İlçe Temsilcilerinin görevden alınması, yeniden atanması ve seçimleri aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilir:

a) Şube Yönetim Kurulları ve İl Temsilcileri, İlde mevcut üyelerin üçte ikisinin görevden alınma yönünde yazılı başvuruları, bu Yönetmelikte belirlenen görevleri yerine getirmemeleri veya Genel Merkezin kararlarına ısrarla aykırı tutum ve davranışlarda bulunmaları durumunda Oda Yönetim Kurulunun üçte iki çoğunlukla alacağı kararla görevden alınabilirler. Görevden alınan Şube yöneticileri için Geçici Şube Yönetimi, İl Temsilcileri için geçici İl Temsilcisi atanır.

b) Görevlerine son verilen Şube Başkanlarıyla Üyelerinin ve İl Temsilcilerinin görevlerine son verilmelerine neden olan iş ve işlemleri geçersizdir.

c) Görevlerine son verilen organların yerine en geç iki ay içinde yenileri seçilir. Seçim için Şube Yönetimlerinin ve İl Temsilcilerinin seçimlerinde geçerli olan kurallar uygulanır. Bu seçimlerde ayrıca delege seçimi yapılmaz.

  

Değişiklik Önerisi

Şube ve İl Yönetimleri ile İl - İlçe Temsilcilerinin Görevden Alınması, Yeniden Atanması ve Seçimleri

Madde 56 - Şube ve İl Yönetimleri ile İl - İlçe Temsilcilerinin görevden alınması, yeniden atanması ve seçimleri aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilir:

a) Şube Yönetim Kurulları, İl Yönetim Kurulları ve İl Temsilcileri, İlde mevcut üyelerin üçte ikisinin görevden alınma yönünde yazılı başvuruları, bu Yönetmelikte belirlenen görevleri yerine getirmemeleri veya Genel Merkezin kararlarına ısrarla aykırı tutum ve davranışlarda bulunmaları durumunda Oda Yönetim Kurulunun üçte iki çoğunlukla alacağı kararla görevden alınabilirler. Görevden alınan Şube ve İl yöneticileri için Geçici Şube ve İl Yönetimi, İl Temsilcileri için geçici İl Temsilcisi atanır.

b) Görevlerine son verilen Şube Yönetim Kurulu üyelerinin, İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyelerinin ve İl Temsilcilerinin görevlerine son verilmelerine neden olan iş ve işlemleri geçersizdir.

c) Görevlerine son verilen organların yerine en geç iki ay içinde yenileri seçilir. Seçim için Şube - İl Yönetimlerinin ve İl Temsilcilerinin seçimlerinde geçerli olan kurallar uygulanır. Bu seçimlerde ayrıca delege seçimi yapılmaz.

  

 

Madde 6 - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 67‘inci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesine

 

Mevcut Hali

İl Temsilciliği Seçimi

Madde 67 - İl Temsilciliği Genel Kurulları, Oda Genel Kurulu için gerekli olan ve bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde yer alan koşullar tamamlanarak yapılır. Genel Merkez kayıtlarına göre o il sınırları içinde görev yapan veya oturan üyelerin listesi, bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi uyarınca, Genel Kuruldan en az onbeş gün önce görevli İl Seçim Kuruluna verilir ve İl Temsilciliğinde ilan edilir. Listelerin Seçim Kurulunca onaylanarak kesinleştirilmesinden sonra, Genel Kurulun tarihi, yeri ve gündemi temsilcilikte asılarak ve ilde yayımlanan bir günlük gazetede ilan edilerek üyelere duyurulur. İlanda, ilk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise, Genel Kurulun, çoğunluk aranmaksızın bir hafta sonra nerede, hangi saatte yapılacağı da ayrıca belirtilir.

  

İl Temsilciliği Genel Kurulu iki günde yapılır. Genel Kurula ilde bulunan üyeler, bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi hükümleri uyarınca katılır ve oy kullanır. Genel Kurulun ilk günü, aksine karar alınmadıkça, açık oyla Başkanlık Divanı seçilir. Gündemde yer alan başka maddelerle temsilci çalışmaları görüşülür. İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı, ve Oda Genel Kuruluna İl adına katılacak delege adayları belirlenerek Seçim Kuruluna bildirilir. Seçilecek İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı için gerekli sayıda aday, delegelik için, delege tam sayısı kadar aday gösterilir. Adaylık belirlemede bu Yönetmeliğin 62 nci maddesinde yer alan diğer kurallara uymak zorunludur. Ancak, Oda Genel Kurul delegeliği oda organı sayılmadığından üyeler İl Temsilciliği ve Yardımcılığının yanında, aynı zamanda Oda Genel Kurul delegeliğine de aday olabilir.

Genel Kurulun ikinci günü Seçim Kurulu denetiminde gizli oyla seçimler yapılır. Seçim sırasında bu Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinde belirtilen kurallar uygulanır.

İl Temsilciliği Genel Kurulunda aşağıdaki seçimler yapılır;

a) İl Temsilcisi,

b) İl Temsilci Yardımcısı,

c) Oda Genel Kuruluna katılacak delegeler. (Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin (a) bendi hükümleri uyarınca).

Seçim sonuçları bu Yönetmeliğin 64 üncü maddesi uyarınca belirlenerek ilan edilir.

  

Değişiklik Önerisi

İl Temsilciliği Seçimi

Madde 67 - İl Temsilciliği Genel Kurulları, Oda Genel Kurulu için gerekli olan ve bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde yer alan koşullar tamamlanarak yapılır. Genel Merkez kayıtlarına göre o il sınırları içinde görev yapan veya oturan üyelerin listesi, bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi uyarınca, Genel Kuruldan en az onbeş gün önce görevli İl Seçim Kuruluna verilir ve İl Temsilciliğinde ilan edilir. Listelerin Seçim Kurulunca onaylanarak kesinleştirilmesinden sonra, Genel Kurulun tarihi, yeri ve gündemi temsilcilikte asılarak ve ilde yayımlanan bir günlük gazetede ilan edilerek üyelere duyurulur. İlanda, ilk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise, Genel Kurulun, çoğunluk aranmaksızın bir hafta sonra nerede, hangi saatte yapılacağı da ayrıca belirtilir.

  

İl Temsilciliği Genel Kurulu iki günde yapılır. Genel Kurula ilde bulunan üyeler, bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi hükümleri uyarınca katılır ve oy kullanır. Genel Kurulun ilk günü, aksine karar alınmadıkça, açık oyla Başkanlık Divanı seçilir. Gündemde yer alan başka maddelerle temsilci çalışmaları görüşülür. İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı, ve Oda Genel Kuruluna İl adına katılacak delege adayları belirlenerek Seçim Kuruluna bildirilir. Üye sayısı üçyüzü aşan illerde, İl Temsilcilik Yönetim Kurulu için dört aday belirlenir, Oda Genel Kuruluna İl adına katılacak delege adayları da belirlenerek Seçim Kuruluna bildirim yapılır. Seçilecek İl Temsilcisi, İl Temsilci Yardımcısı, yazman ve sayman için gerekli sayıda aday, delegelik için, delege tam sayısı kadar aday gösterilir. Adaylık belirlemede bu Yönetmeliğin 62 nci maddesinde yer alan diğer kurallara uymak zorunludur. Ancak, Oda Genel Kurul delegeliği oda organı sayılmadığından üyeler İl Temsilciliği, Yardımcılığı ya da İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyelikleri yanında, aynı zamanda Oda Genel Kurul delegeliğine de aday olabilir.

Genel Kurulun ikinci günü Seçim Kurulu denetiminde gizli oyla seçimler yapılır. Seçim sırasında bu Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinde belirtilen kurallar uygulanır.

Üye sayısı üçyüzün altında olan illerde, İl Temsilciliği Genel Kurulunda aşağıdaki seçimler yapılır;

a) İl Temsilcisi,

b) İl Temsilci Yardımcısı,

c) Oda Genel Kuruluna katılacak delegeler. (Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin (a) bendi hükümleri uyarınca).

Üye sayısı üçyüz ve üzerinde olan illerde ise, İl Temsilciliği Genel Kurulunda aşağıdaki seçimler yapılır;

a) İl Temsilciliği Yönetim Kurulu‘nun dört üyeliği,  

b) Oda Genel Kuruluna katılacak delegeler. (Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin (a) bendi hükümleri uyarınca).

Seçim sonuçları bu Yönetmeliğin 64 üncü maddesi uyarınca belirlenerek ilan edilir.

 

 

Okunma Sayısı: 1166