TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK DALI ANA KOMİSYONLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
MESLEK DALI ANA KOMİSYONLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
Amaç
Madde 1 - Bu Uygulama Yönetmeliğinin amacı, Ziraat Mühendisleri Odası‘na üye bulunan ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, tütün teknolojisi mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ile gelecekte Ziraat Mühendisleri Odası‘na üye olmaları kurala bağlanabilecek diğer mesleklerin, hem kendi meslek alanlarında hem de Oda içinde dayanışmalarının artırılması, bilgi ve deneyim birikimi ve paylaşımı kanallarının güçlendirilmesi, mesleki hak ve yararların korunması ve geliştirilmesi de dahil olmak üzere Oda içinde gerçekleştirilecek her türlü çalışmada eşgüdümün sağlanması ve meslek alanlarının kendilerini ifade etme kanallarının kurulması ve geliştirilmesine yönelik çalışma ve örgütlenmenin tanımlanmasıdır.
Kapsam
Madde 2- Bu Uygulama Yönetmeliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Meslek Dalı Ana Komisyonlarının kuruluş ve çalışma yöntemlerinin uygulama ilke ve esaslarını kapsamaktadır.
Tanımlar ve kısaltmalar
Madde 3- Bu Uygulama Yönetmeliğinde geçen;
Birlik : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ni,
Oda : Ziraat Mühendisleri Odasını,
OYK : Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu‘nu,
Şube : Ziraat Mühendisleri Odası Şubelerini,
ŞYK : Ziraat Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurullarını
MEDAK : Meslek Dalı Ana Komisyonlarını
MDK : Meslek Dalı Komisyonlarını, ifade eder.
Dayanak
Madde 4- Bu Uygulama Yönetmeliğinin dayanağı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği ve TMMOB Meslek Dalı Ana Komisyonları Kuruluş ve Çalışma Yönetmeliği‘dir.
MEDAK kuruluşu
Madde 5- MEDAK‘ların kuruluşunda, aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) OYK‘nun gerekli görmesi durumunda veya Oda yapısı içinde yer alan su ürünleri mühendisleri, tütün teknolojisi mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri ile gelecekte Oda‘ya üyelikleri kurala bağlanabilecek diğer meslek dallarından en az elli üyenin OYK‘na yazılı olarak başvurması durumunda, OYK karan ile Meslek Dalı Ana Komisyonları (MEDAK) kurulur.
b) Her bir meslek dalı için bir MEDAK kurulabileceği gibi, birbirine yakın meslek dalları için, kendi eğilimleri de dikkate alınarak, ortak bir MEDAK yapısı oluşturulabilir.
c) MEDAK, meslek dalı üyelerinden yedi asıl ve yedi yedek üyeden oluşur. MEDAK, kendi arasında gizli oyla seçilen bir Başkan, bir sekreter üye ve üç üye aracılığıyla çalışmalarını yürütür.
d) OYK, ilk MEDAK‘ları, Oda‘da örgütlü bulunan meslek dallarının genel eğilimini de dikkate alarak, meslek dalı üyelerinden atama yolu ile oluşturur.
e) MEDAK‘ın görev süresi Oda‘nın bir çalışma dönemidir.
f) Çalışma dönemini tamamlayan MEDAK‘ın görevi, yeni MEDAK üyeleri göreve başlayıncaya kadar sürer. Daha sonraki MEDAK oluşumları, OYK tarafından yöntemi belirlenecek seçimlerde ilgili meslek dalı üyelerince belirlenir.
MDK Kuruluşu
Madde 6- MDK‘ların kuruluşunda, aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) Şubelerde, meslek dalının sayısı ve örgütlülük durumu dikkate alınarak OYK kararı ile MDK kurulabilir. Bunun için, ŞYK‘nun kendiliğinden veya meslek dallarından o şubede kayıtlı en az yirmi üyenin başvurusu üzerine konuyu yazılı olarak OYK‘na iletmesi ve OYK‘nun olumlu kararı gereklidir.
b) MDK‘lar, Şubede kayıtlı meslek dalı üyelerinden beş asıl ve beş yedek üye seçimi suretiyle oluşturulur.
c) OYK‘nun Şubelerde MDK kurulma kararını izleyen bir ay içinde, ŞYK, Şubesine kayıtlı tüm meslek dalı üyelerine çağrı yaparak, Meslek Dalı Üye Toplantısı düzenler. Bu toplantıda ortaya çıkan görüş ve eğilimler uyarınca, MDK‘da görev alacak üyeler ŞYK tarafından saptanır ve ilk çalışma dönemi için atamaları yapılır.
d) Her çalışma döneminin başında, Şube Genel Kurullarını izleyen bir ay içinde, ŞYK, Şubesine kayıtlı tüm meslek dalı üyelerine çağrı yaparak, Meslek Dalı Üye Toplantısı düzenler. Bu toplantıda ortaya çıkan görüş ve eğilimler uyarınca, MDK‘da görev alacak beş asıl ve beş yedek üye saptanarak ŞYK tarafından atanırlar.
e) Atanan MDK üyeleri, atama tarihini izleyen onbeş gün içinde toplanarak, kendi aralarında bir Başkan, bir sekreter üye ve iki üye seçerek göreve başlarlar.
f) Yirmiden fazla meslek dalı üyesi bulunan Şubelerde, MDK‘nun ŞYK tarafından belirlenip atanmaması durumunda, MDK üyeleri, OYK tarafından, MEDAK‘ın önerileri de dikkate alınarak atanabilir.
g) MDK‘nun görev süresi ŞYK‘nun bir çalışma dönemidir.
MEDAK/MDK Çalışma Esasları
Madde 7- MEDAK ve MDK‘nun çalışmalarında aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) MEDAK ve MDK‘lar çalışmalarını bir Başkan, bir sekreter üye ve dört üye aracılığıyla yürütür.
b) MEDAK ve MDK‘lar toplantı düzen ve sürelerini kendileri belirler.
c) MEDAK‘lar yıllık çalışma programlarını hazırlar ve onay için OYK‘na sunarlar.
d) MDK‘lar MEDAK ile eşgüdümleyerek oluşturdukları çalışma programlarını onay için ŞYK‘na sunarlar.
e) MEDAK, yılda en az bir kez Meslek Dalı Danışma Kurulu‘nu toplar. Toplantının yer, tarih ve gündemi, MEDAK‘ın önerisi ve OYK kararı ile belirlenir. Meslek Dalı Danışma Kurulu, MEDAK ve MDK‘ların asıl ve yedek üyeleri ile varsa o dala ait Yayın Komisyonu üyelerinden oluşur. Meslek dalı ve Oda örgütü ile ilgili önemli bir gelişmenin ortaya çıkması üzerine, Meslek Dalı Danışma Kurulu OYK tarafından olağanüstü toplantıya çağrılabilir. OYK üyeleri, doğal üye sıfatı ile Meslek Dalı Danışma Kurulu toplantısına katılabilirler.
f) MDK, yılda en az iki kez Şubede kayıtlı meslek üyelerinin katılımıyla Şube Meslek Dalı Üye Toplantısı düzenler.
g) MEDAK, çalışmalarını ve değerlendirme raporlarını altı ayda bir OYK‘na sunar.
h) MDK, çalışmalarını ve değerlendirme raporlarını altı ayda bir MEDAK‘a ve ŞYK‘na sunar.
ı) MEDAK, MDK‘lar ile doğrudan yazışma yapabilir.
i) Herhangi bir nedenle boşalan MEDAK / MDK üyeliği için MEDAK / MDK‘nun yedek üyeleri sırasıyla çağrılırlar. Çoğunluğunu yitiren MEDAK / MDK düşmüş sayılır. Bu durumda MEDAK ve MDK‘lar yeniden atanır.
j) MEDAK / MDK‘ların tümü ya da bazı üyeleri, atamayı yapan Kurul‘un 2/3 çoğunlukla alacağı gerekçeli kararla görevden alınabilir. OYK‘nun bu alandaki yetkisi, ŞYK‘dan bağımsız olarak MDK‘ların tümü üzerinde de geçerlidir.
j) MEDAK / MDK çalışmalarına ilişkin diğer esaslar, Birlik ve Oda mevzuatı uyarınca, OYK kararları ile belirlenir.
MEDAK/MDK Görevleri
Madde 8- MEDAK ve MDK‘nun görevleri
a) Meslek dalı üyeleri arasında örgütlenme ve dayanışmayı güçlendirmek,
b) İlgili kurullar arasında eşgüdüm sağlamak,
c) Meslek dalına özgü çalışmalar yapmak, bilgi ve deney birikimini oluşturmak,
d) Meslek dalı ile ilgili konularda OYK‘na danışmanlık yapmak, OYK‘nun
isteyeceği raporları hazırlayıp sunmak,
e) Meslek dalı ile ilgili örgütlenme, yayın, meslek içi eğitim vb. alanlarda meslek dalı alt komisyonlarını kurmak ve çalışmaları yaygınlaştırmak,
f) Meslek dalı üye toplantıları düzenleyerek üyelerin genel eğilim ve istemlerini belirlemek, katılım sağlamak,
g) Mesleğin gelişmesini sağlayacak araçları oluşturmak,
h) Meslek dalını geliştirmek, düzeyini yükseltmek ,
Yürütme
Madde 9 - Bu Uygulama Yönetmeliği OYK tarafından yürütülür.
Yürürlük
Madde 10 - Bu Uygulama Yönetmeliği Oda‘nın 41 inci Dönem Olağan Genel Kurul‘unda kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.