TOHUM FİRMALARI DESTEKLENMELİ - HAKİMİYET GAZETESİ - 10 EKİM 2017

TOHUM FİRMALARI DESTEKLENMELİ - HAKİMİYET GAZETESİ - 10 EKİM 2017
KONYA
10.10.2017

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, son 10 yıla kadar Türkiye'de nohutun hem yemeklik olarak hem de leblebi olarak ihraç edildiğini ifade ederek, günümüzde ekim alanlarının daralmasıyla nohutun ithal edilen bir ürün olduğunu aktardı.

 

Celil ÇALIŞ, nohut ihracatında rekabeti arttıracak hastalıklara dayanıklı Türk tohum markasının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Uluslararası standartlara uygun kaliteli üretim ve pazarlama yapılması gerektiğini belirten Çalış, tohum çeşitlerinin üretilmesinde tohum firmalarının Ar-Ge çalışmalarına destek ve teşvik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalış, "Bugün çarşı pazar, lokanta ve hazır yemek sektörü gezilecek olursa bu topraklarda üretilen nohutdaki pişek ve kalite özelliğinin asla ithal nohutta bulunmadığı sonucu görülecektir. Şurası nettir; Türk toplumunun damak zevki bu toprakların sırrında saklıdır. Üreticiye ihtiyaç duyulan ülke üretiminin karşılanacağı, üretimi yapmalarına yönlendirecek mevcut destek politikaları tekrar gözden geçirilerek baklagillerde yapılan destekleme politikaları yeniden düzenlenmelidir. Özellikle uluslararası bakliyat ticareti yapan şirketlerin tekelleşmesinden dolayı ticaretten bezen ulusal ölçekte bakliyat esnafı gözetilmeli ve desteklenmelidir." dedi.

Okunma Sayısı: 115
Fotoğraf Galerisi