TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ KEMALPAŞA TOPLANTISI

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ KEMALPAŞA TOPLANTISI
İZMİR
25.01.2012

Tohum Takas Şenliği`nin II. Hazırlık toplantısı Kemalpaşa`da yapıldı.

 

 

Bornova Belediyesi ve Kemalpaşa Belediyesi ile işbirliği içinde Mart Sonunda Bornova`da yapılması planlanan Tohum Takas Şenliği hazırlıkları devam ediyor.

Gıda güvencesi ve gıda güvenliğimizin sağlanması, yerel çeşitlerimizin yaşatılarak korunması, çiftçimizin sağlıklı besleyici değeri yüksek ürünlerin yetiştirilerek pazara sunulması gibi amaçlarla yapılacak tohum takas şenliğinin ilk toplantısı 9 Ocak`ta Bornova Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti.

Hazırlık toplantısının ikincisi Kemalpaşa`da 25 Ocak Çarşamba günü Kemalpaşa Belediyesi Meclis salonunda yapıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Rıdvan KARAKAYALI, Belediye Başkan Yardımcıları Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan ÇİFTÇİ, E.Ü. Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA, çalışmaya katılacak oda üyesi Ziraat Mühendisleri Adil SAĞ, Abdullah ŞAHİN, Aliye BETTEMİR, Ziraat Odası Temsilcisi, Muhtarlarımız, Kooperatif temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Toplantı açılışında Belediye Başkanı Rıdvan KARAKAYALI yerel tohumların korunmasının önemine vurgu yaparak Köy Muhtarları ve çiftçilere şenliğe katılma çağrısı yaptı.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan ÇİFTÇİ, Belediye Başkanı Rıdvan KARAKAYALI`ya destekleri için teşekkür etti ve "Tohumumuza sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır, sağlıklı nesiller için, bu topraklarda bağımsız ve özgür yaşamak için yerel tohumlarımıza sahip çıkmak ve yaşatmak zorundayız; çokuluslu tohum şirketlerinin tahakkümünden kurtulmak zorundayız" diyerek tüm köylülerimizi şenliğe davet etti.

Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA, "Yerel Tohumların İnsan Sağlığına ve Çiftçi Refahına Etkileri" konulu bir sunum yaptı. Özkaya sunumunda Tohumculuk Kanunu`nun yerel tohumların satışını yasakladığını ancak değişmeye engel olmadığını anlatarak, genetik çeşitliliğimizin korunması, gıda güvencesi ve yerli tohumlarımızın besleyicilik değerleri üzerinden konuyu değerlendirdi.

Ziraat Mühendisi Adil SAĞ da köylerde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Okunma Sayısı: 760
Fotoğraf Galerisi