"TOPLULAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ"- MERHABA GAZETESİ
Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Arazi toplulaştırmasının amacı, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ayrıca kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir" dedi.
Tüm Türkiyede olduğu gibi Konya Ovasında da arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. 230 bin dekarlık alanda toplulaştırma çalışması tamamlanırken 45 köyde bulunan 1,5 milyon dekarlık alanda ise, toplulaştırma çalışması sürüyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımını sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ayrıca kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Bölgemizdeki arazilerin yüzde 10unun toplulaştırması hedefleniyor. Bu da yapılan enerji masraflarının yüzde 35 azalacağını göstermektedir. Ayrıca yüzde 15lere varan arazi kazancı sağlanmaktadır. Araziler kıymetleniyor. Sulanan alanlarda her tarla sulama sistemine ve yola kavuşturulmaktadır. Ulaşım daha kolay ve ekonomik hale gelmektedir. Su daha tasarruflu kullanılmaktadır. Tesisler daha verimli hale gelmektedir. Tarım makinalarının kullanımı daha ekonomik olmaktadır. Ekilebilir arazi miktarları artmaktadır. Hazine arazisi olup ta kullanılan araziler kayıt altına alınarak, arazisi az olan çiftçilere arazi üretilebilecektir. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşmakta, girdi kullanımı azalmaktadır" dedi.
Toplulaştırmaya tüm kurum ve kuruluşların destek vermesinin gerekli olduğunu ifade eden ÇALIŞ, "Bölgemizde arazi toplulaştırması, sulama tesisleri altyapısı yatırımları tek elden birbirine paralel olarak yürütülmelidir. Yapılacak olan arazi toplulaştırma çalışmaları küçük ölçekte değil, bölgesel planda yapılmalıdır. Özellikle arazi toplulaştırmasında ve sulama tesisi yatırımlarında artık Konya ölçeğinde değil, KOP Bölgesi ölçeğinde çalışmalar yapılmalıdır. Konya, Karaman, Niğde, Aksaray İllerini kapsayan ve KOP Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan KOP Eylem Planı fırsata dönüştürülmeli. KOP Bölgesine yeterli yatırım kaynağının aktarılması gerekmektedir. Bölgesel anlamda yapılacak olan arazi toplulaştırmasında tarla içi yollar, sulama tesislerinin oluşturulması yanında bölgemiz için bloklar arasına mutlaka ağaçlandırma yapılmalıdır. Bloklar arasına oluşturulacak ağaçlandırmayla zirai mücadele faaliyetlerine katkısı, erozyonla mücadele yanında, bölgemizin hububatın döllenme dönemi olan nisan sonu mayıs başı esen, yıllara göre şiddeti değişen ve verim kaliteyi direk etkileyen rüzgâra karşı rüzgar kıran görevini yapacaktır" diye konuştu.