TOPRAĞINIZA SAHİP ÇIKIN! ARAZİ AVINA ÇIKTILAR! - MERHABA
ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ çiftçilere toprağını satmaması uyarısında bulundu.
Konya Ovası‘nda verimli arazilerin yanı sıra tarıma elverişli olmayan arazilerin de değerlenmesiyle bazı sermaye sahipleri gayrimenkül şirketlerini kullanarak, tarla avına çıktı.
Son yıllarda Türkiye genelinde ekili veya ekili olmayan arazilere talep her geçen gün artmaya başladı. Türkiye genelinde küresel sermaye güçlerinin yanı sıra yerel sermaye de tarım arazilerini satın almaya başladı. Konya Ovası‘nda ise verimli arazilerin yanı sıra tarıma elverişli olmayan araziler de her geçen gün değerleniyor. Durumu fırsat bilen bazı gayrimenkül şirketleri Konya Ovası‘nda tarla avına çıktı. Gayrimenkul şirketleri 13. Tarım Fuarı‘nı fırsat bilerek, dağıttıkları broşürlerle çok sayıda çiftçiye ulaşmayı başardı.
TRAFO MERKEZLERİNE ÇOK YAKIN
Çiftçilerin tarlalarını talip olan şirketler parayı nakit ödeme vaadinde bulunuyor. "Civar Köylerden Hisseli ve Müstakil Satılık Tarlalar Aranıyor" yazısının yer aldığı broşürlerde "Bize sattığınız tarlaları yine kendiniz yıllarca ücretsiz ekebilirsiniz" ifadelerine de yer veriliyor. Tarlayı satın alan gayrimenkul şirketleri çiftçilere sattıkları tarlaları yıllarca ürün ekme vaadinde bulunuyor. Gayrimenkul şirketleri özellikle Selçuklu ve Altınekin ilçelerine bağlı Yazıbelen, Güvenç, Kale, Meydan, Dağdere, Pınarbaşı, Karaömerler, Tömer, Çengilti, Divanlar, Zivecik, Eğribayat Sarıcalaar, Çaltı, Çandır, Kayacık köylerinden arazi arıyor. Gayrimenkul şirketlerinin özellikle bu köyleri tercih etmesinin nedeni ise trafo merkezlerine yakın olması ve ileride karayolu, çevreyolu ve demiryolu gibi yatırımların buralardan geçecek olması. Gayrimenkul şirketleri tarlasını satan çiftçilere anında nakit ödeme sözü vermesi borcu olan çiftçi için ise büyük bir fırsat oluyor. Arazi avcıları bu köylerdeki tarlaları ucuza kapatıp, bu işten büyük rant elde etmeyi hedefliyor. Yetkililer ise bu bölgelerdeki arsaların önümüzdeki yıllarda çok değerleneceğinin altına çizerek, "Çiftçilerimiz kendilerinin ve çocuklarının geleceklerini satmasın" uyarısında bulunuyor.
TARLALARINIZ DEĞERLENECEK, SATMAYIN
13 yıldır açılan Tarım Fuarı‘nda ilk defa böyle bir broşürle karşılaşan bazı çiftçilerin ise kafası oldukça karışık. Son yıllarda maddi anlamda büyük sıkıntı çeken çiftçiler için kampanya oldukça cazip görünse de, kaybeden yine çiftçiler olacak. Çünkü Konya Ovası‘nda verimli arazilerin yanı sıra kıraç ve tarıma elverişli olmayan araziler de her geçen değerleniyor. KOP‘un hayatı geçecek olması, toplulaştırma çalışmaları, güneş enerjisi ve yol projeleri sermaye sahibi büyük yatırımcıları iştahlandırıyor. Ekonomik anlamda zaten zor durumda olan birçok çiftçi ise nakit para karşılığı tarlasını satma hazır. Yetkililer ise çiftçilere tarlanızı sahip çıkın uyarısında bulunarak, "Ne olursa olsun tarlalarınızı satmayın. Tarlalarınız önümüzdeki yıllarda 10 kat değeri artacak" hatırlatmasında bulunuyor.
ÇİFTÇİNİN CEBİNDEKİ PARAYA GÖZ DİKTİLER
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ çiftçilere toprağını satmaması uyarısında bulundu. "Kullanım hakkı" diye durumun söz konusu olmadığını ifade eden ÇALIŞ, şunları kaydetti: "Tamamen sakat bir durum. Çiftçilerimiz hemen nakit lafına kanmasın. Konya- Karaman bölgesi güneş enerjisi açısından büyük potansiyeli olan bir yer. Söz konusu köyler trafo merkezlerine yakın. Buralarda güneş enerjisi tesisleri kurularak, masrafı azaltacaklar ve devlete enerji satacaklar. Çiftçinin ekmediği topraklar güneş enerjisi projesi kapsamında zaten alınacak. Kesinlikle ama kesinlikle çiftçi toprağını bu tür yerlere satmasın. Toprağına sahip çıksın. Ekmese bile satmasın çünkü ilerleyen dönemde bugünkü ederinden çok daha büyük paralara satabilecek. Bu tarlaları satın alanlar tarımsal verimliliği düşünen insanlar değildir. Bunlar tamamen cebini düşünen insanlar. Her şey bitti. Çiftçinin cebindeki paraya göz diktiler. Çiftçilere uyarım, kesinlikle topraklarını satmasınlar" ifadelerini kullandı.