TOPRAK KORUMA PROJESİ EĞİTİMİ

TOPRAK KORUMA PROJESİ EĞİTİMİ
KONYA
14.09.2011

Konya Şubemizin düzenlediği “Toprak Koruma Projesi Eğitimi” devam ediyor.

 

 

Konya Şubemiz tarafından, Ziraat Fakültelerinin Toprak, Kültür teknik, Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümleri ile Tarım Teknolojisi Programının Toprak, Tarımsal Yapılar ve Sulama alt programlarından mezun olan veya diğer bölümlerden mezun olup da, en az 2 yıl süre ile kamu ve özel sektörde bu konularda çalıştığını belgeleyen ODA‘ mız üyesi Ziraat Mühendislerine yönelik düzenlediği ve 12-16 Eyül 2011 tarihlerini kapsayan "Toprak Koruma Projesi Eğitimi" devam ediyor.  

ZMO Konya Şube Binamız eğitim salonunda 12 Eylül 2011 Pazartesi günü 10 Ziraat Mühendisi meslektaşımızın katılımıyla başlayan "Toprak Koruma Projesi Eğitimi, S.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cevdet ŞEKER, Doç. Dr. Mehmet ZENGİN, Doç. Dr. Refik UYANÖZ ve Yrd. Doç. Dr. H.Hüseyin ÖZAYTEKİN tarafından veriliyor.

Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sevim YÖNET, Doç. Dr. Nuh BOYRAZ ve Ekrem HUĞLU‘ nun da bulunduğu "Toprak Koruma Projesi Eğitimi, Başkanımız Özkan TAŞPINAR‘ ın konuşmasıyla başladı.  "1 cm‘lik verimli bir Toprak Oluşumu" için en az 50 bin ile 200 bin yıl geçmesi gerekmekte olduğuna dikkat çeken Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

"En uygun koşullarda 1 cm‘ lik Toprak Oluşumu için 50 ila 200 binyıl geçmesi gerekirken, maalesef her yıl 1 cm den çok fazla verimli toprağımız erozyonla kaybolmaktadır. Bugün 6.5 milyar olan dünya nüfusunun 40 yıl sonra 9.5 milyar olacağı tahmin ediliyor. Aynı alanlarda tarım yapıldığını düşünsek bu artan nüfusu beslemek için ancak birim alandan elde edilen verimi artırmakla sağlayabiliriz. Bu yüzden kesinlikle tarım alanlarımızı başka amaçla kullanıma açmamamız gerekmektedir.

03.Temmuz.2005 tarihli 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" nun yürürlüğe girmesi bu yönde atılmış önemli bir adımdır. "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği" ile 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu"‘nda öngörülen toprak ve arazi varlığının belirlenmesi, arazi kullanım planlarının yapılması, tarımsal amaçlı arazi kullanım ile toprak koruma plan ve projelerinin hazırlanması, erozyona duyarlı alanların, yeter büyüklükteki tarımsal arazi parsel büyüklüğünün tespiti ve Toprak Koruma Kurulu‘nun çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Her türlü toprak veya arazi sınıflaması çalışmalarında 06.Mayıs.1960 tarihli ve 7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun ve buna bağlı olarak 24.Ocak.1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş olan "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğü‘ n yetki verdiği teknik elemanların sorumluluğunda, Bakanlığın belirleyeceği standartlara uygun olarak toprak ve arazi etütleri yapılacak veya yaptırılacaktır. Bu çalışma sonucu hazırlanan harita ve raporlar ülke ve bölge düzeyinde Bakanlık ve illerde valiliklerce onaylanacaktır.

Ayrıca, toprak koruma ve arazi değerlendirmesine yönelik proje ihtiyacı, tarım arazileri sınıfları ve arazi yetenek sınıfları; hizmet içi eğitiminden geçmiş en az iki Ziraat Mühendisi tarafından da arazi ve/veya toprak etütleri yapılmak suretiyle belirlenebilecektir. Kentsel yerleşim amaçlı imar planı bulunan yerler dışında zorunlu olarak kazı veya dolgu gerektiren herhangi bir arazi kullanım faaliyeti sonucu, toprak yapısının bozulması, drenajın engellenmesi, tuzlanma, alkalileşme, erozyon, heyelan ve benzeri nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması söz konusu ise, araziyi kullananlar tarafından en az bir Uzman Ziraat Mühendisi sorumluluğunda ilgili mühendislerce toprak koruma projesi hazırlanacak, valilikçe uygun görülmesi halinde onaylanacak ve uygulattırılacaktır.

5 gün sürecek olan bu eğitim sizlerin meslek kariyerinizde önemli olmakla birlikte hazırlayacağınız projelerle doğal hayatın korunmasında ve ülkemiz tarımına ve dolayısıyla ekonomisine sağlayacağınız katkılar da önemli sorumluluklar yüklemektedir."

Okunma Sayısı: 634
Fotoğraf Galerisi