TOPRAK KORUMA PROJESİ EĞİTİMİ BAŞLADI
Konya Şubemizin düzenlediği “Toprak Koruma Projesi Eğitimi” başladı.
Konya Şubemiz tarafından Ziraat Fakültelerinin Toprak, Kültür teknik, Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümleri ile Tarım Teknolojisi Programının Toprak, Tarımsal Yapılar ve Sulama alt programlarından mezun olan veya diğer bölümlerden mezun olup da, en az 2 yıl süre ile kamu ve özel sektörde bu konularda çalıştığını belgeleyen ODA‘ mız üyesi Ziraat Mühendislerine yönelik düzenlediği ve 28 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerini kapsayan "Toprak Koruma Projesi Eğitimi" devam ediyor.
ZMO Konya Şube Binamız eğitim salonunda 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü başlayan "Toprak Koruma Projesi Eğitimi, S.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cevdet ŞEKER, Doç. Dr. Mehmet ZENGİN, Doç. Dr. Refik UYANÖZ ve Yrd. Doç. Dr. H.Hüseyin ÖZAYTEKİN tarafından veriliyor.
5 gün sürecek olan "Toprak Koruma Projesi Eğitimi" ne katılan meslektaşlarımızın meslek kariyerlerinde önemli bir yer taşıyacağını ifade eden Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, katılımcılara hazırlayacakları projeler ile doğal hayatın korunmasında ve ülkemiz tarımına ve dolayısıyla ekonomisine sağlanacak katkılarda önemli sorumluluklar yüklendiklerini belirtti.
Her türlü toprak veya arazi sınıflaması çalışmalarında 06.Mayıs.1960 tarihli ve 7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun ve buna bağlı olarak 24.Ocak.1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş olan "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğü‘ n yetki verdiği teknik elemanların sorumluluğunda, Bakanlığın belirleyeceği standartlara uygun olarak toprak ve arazi etütleri yapılacak veya yaptırılacağını belirten Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Bu çalışma sonucu hazırlanan harita ve raporlar ülke ve bölge düzeyinde Bakanlık ve illerde valiliklerce onaylanacaktır" dedi.
Ayrıca, toprak koruma ve arazi değerlendirmesine yönelik proje ihtiyacı, tarım arazileri sınıfları ve arazi yetenek sınıfları; hizmet içi eğitiminden geçmiş en az iki Ziraat Mühendisi tarafından da arazi ve/veya toprak etütleri yapılmak suretiyle belirlenebileceğini ifade eden Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, sözlerini "En uygun koşullarda 1 cm‘ lik toprak oluşumu için 50 ila 200 binyıl geçmesi gerekirken, maalesef her yıl 1 cm den çok fazla verimli toprağımızın erozyonla kaybolmaktadır. Bugün 6.5 milyar olan dünya nüfusunun 50 yıl sonra 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Aynı alanlarda tarım yapıldığını düşünsek bu artan nüfusu beslemek için ancak birim alandan nerdeyse elde edilen verimi yüzde yüz artırmakla sağlayabiliriz. Bu yüzden kesinlikle tarım alanlarımızı başka amaçla kullanıma açmamamız gerekmektedir" diyerek bitirdi.