TOPRAK VE KORUMA VE ARAZİ KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK – REFERANS (ANADOLU AJANSI) – 15.12.2005
TOPRAK VE ARAZİ İLE İLGİLİ SINIFLAMA, ETÜT, ANALİZ VE DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK SİSTEMLER, STANDARTLAR VE ÇALIŞMA KRİTERLERİ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'nca belirlenecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'NIN BUGÜNKÜ RESMİ GAZETE'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği” ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'NDA ÖNGÖRÜLEN TOPRAK VE ARAZİ VARLIĞININ BELİRLENMESİ, ARAZİ KULLANIM PLANLARININ YAPILMASI, TARIMSAL AMAÇLI ARAZİ KULLANIM İLE TOPRAK KORUMA PLAN VE PROJELERİNİN HAZIRLANMASI, EROZYONA DUYARLI ALANLARIN, YETER BÜYÜKLÜKTEKİ TARIMSAL ARAZİ PARSEL BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ VE TOPRAK KORUMA KURULU'nun çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmeliğe göre, Toprak Koruma Kurulu, her ilde valinin başkanlığında, il müdürünün başkan yardımcılığında, Maliye Bakanlığı'NIN İLDEKİ ÜST DÜZEY TEMSİLCİSİ, KONUYLA İLGİSİ VE PLAN YAPMA YETKİSİ GÖZETİLEREK VALİ TARAFINDAN BELİRLENECEK.
KURUL, BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI VEYA KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI, ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI, İL ÖZEL İDARESİ VEYA BÜYÜKŞEHİR OLAN İLLERDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, DİĞER İLLERDE İL BELEDİYE BAŞKANLIĞI, İLDE BULUNAN ÜNİVERSİTELERİN KONUYLA İLGİLİ FAKÜLTELERİNDEN ÜST DÜZEY TEMSİLCİLERİNDEN 3 ÜYE, YİNE VALİ TARAFINDAN BELİRLENECEK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİ, İLDE FAALİYET GÖSTEREN TOBB'dan bir temsilci veya Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilciliğinden bir ziraat mühendisi, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Ziraat Mühendisleri Odası il temsilciliklerinden isimleri temsilciliklerince bildirilecek 3 üyeden olmak üzere toplam 9 üyeden oluşacak.
Toprak Koruma Kurulu’nun görevleri
Toprak Koruma Kurulu, arazi kullanılan tüm faaliyetlerde, arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturacak.
Arazi kullanımını gerektiren tüm girişimleri yönlendirmek üzere, yerel plan veya projelerin uygulanması amacıyla takibini yapacak.
Toprak koruma önlemlerinin yerine getirilmesi sürecini yerel ölçekte izleyecek, değerlendirecek, çözümleyici öneriler geliştirecek, yerel ölçekli yıllık iş programları için görüş oluşturacak, uyulamaların takibini yapacak. Ülkesel, bölgesel ve yerel ölçekli yapılan planlar arasındaki uyumu denetmeyecek. Kanun ve yönetmelik kapsamında verilen diğer görevleri yapacak. Kurul, her ayın ilk haftası toplanacak. Bunun dışında kurul başkanının uygun görmesi halinde de toplanabilecek.
Toprak ve arazi varlığının belirlenmesi
Yönetmeliğe göre, toprak ve arazi ile ilgili sınıflama, etüt, analiz ve değerlendirmeye yönelik sistemler, standartlar ve çalışma kriterleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Tarım arazileri belirlenen kriterlere uygun olarak toprak ve arazi bilgilerini içerecek şekilde köy, belde, ilçe, il, ülke bazında sıralı olarak tespit delip veri tabanı oluşturulacak.
Arazi kullanım planları Tarım Bakanlığı ve bakanlığın koordinasyonu altında ilgili valiliklerce hazırlanacak ve hazırlattırılacak. Arazi kullanım planları hazırlanırken öncelikle ülkesel ve bölgesel planlamalara temel oluşturan ve diğer fiziki planlamalara veri teşkil eden, su potansiyeli, toprak verileri ve haritaları esas alınacak.
Arazi kullanım planlarında tarım arazileri olarak belirlenen alanlar, toprağın derinliği, taşlılığı ve diğer fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile eğimi, konumu gibi arazi faktörleri, iklim şartları ve yapılacak tarımsal faaliyetlerin özellikleri göz önüne alınarak, toprak kaybı ve arazi bozulmasına neden olmayacak şekilde nasıl kullanılması gerektiği tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerinde belirlenecek.
Tarım arazilerinde parsel büyüklüğü yörelere toplumsal, ekonomik ve ekolojik veriler gözetilerek belirlenecek.
Erozyona duyarlı alanlar
Doğal ve yapay olaylar sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulup bozulmadığının tespiti çalışmaları arazide ve/veya laboratuvar ortamında yapılarak veya yaptırılarak ilgili kurul veya kurullarca tespit edilecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce onaylanmış veya halen çalışmaları devam eden her türlü ölçekte hazırlanmış arazi kullanım planları ve altyapı projeleri yeniden değerlendirilecek. Lüzum görülmesi halinde güncelleştirilecek.