TRAKYA GAZETESİ / ÇOK VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE YOK EDİLİYOR
Trakya Bölgesi Tarım Alanlarında Yaşanan Sorunlar
Şube Başkanımızın Trakya Gazetesi Röportajı;
ÇOK VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE YOK EDİLİYOR
"Bir Tekirdağ sevdalısı, bir Trakya sevdalısı, bir tarım sevdalısı olarak Türkiye tarım topraklarına dikkatle baktığmızda Trakyanın sadece ülke bazında değil, dünyada sayılı önemli tarım merkezi ve toprak zenginlğine sahip olduğu görüyoruz. Bugün Avrupada sulu koşullarda elde edilen ürünü biz Trakyada kuru koşullarda ediyoruz. Bu kadar zengin ve verimli tarım arazilerine sahibiz. 600 yıl Osmanlıyı besleyen bu toprakların kısa vadeli getiriler için göz göre göre yok edilmesine seyirci kalamayız.
ERGENE NEHRİ ARTIK TAMAMEN ELDEN ÇIKTI
Trakyada sanayi, 1970lerde Çerkezköy odaklı olmak üzere çarpık bir şekilde gelişmeye başladı. Ve tabii bu gelişmeyle beraber özellikle 1980li yıllarda artan tekstil ve deri sektörü ile kimyasal ve suya dayalı sanayilerin burada yoğunlaşması Trakyada özellikle Ergene Nehrinin tamamen elden çıkmasına neden olmuştur. Çünkü Ergenenin kirli ve pis suları, o ağır kimyasallar ve ağır metallerle yüklü olan bütün atıklar Ergene Nehrine verilerek Ergenede mikrop yaşayamamasına neden olmuştur.
TOPRAK VE YERALTI SULARI AŞIRI DERECEDE KİRLİ
Diğer taraftan da yeraltı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle Trakyanın en büyük su havzaları yok edilmekte ve su havzalarında su bırakılmamaktadır. 1980lerde 25-50 metreden su çıkarken şu anda 400-450 metrelerden su çıkıyor. Su, kullanılan bir su da değil. O kadar kirlenmiş ki... Bir de biliyorsunuz Trakyada özellikle tarımsal faaliyetler bakımından çok yoğun gübre ve ilaç kullanımı var. Bir yandan da sanayi atıklarının oluşması Trakyanın hem toprağının hem yeraltı sularının aşırı derecede kirlenmesine neden olmaktadır.
İSTANBUL İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI
Trakya Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesinin de partneri olduğu Çevre Düzen Üst Planı hazırlanarak Trakya için korumacı bir plan oluşturuldu ve 2004 yılında onaylandı. Ama 2004ten sonra özellikle İstanbuldaki kötü sanayinin desantralizasyonu için komşu illere ve bölgelere aktarılması suretiyle Tekirdağ, ikinci bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Dolayısıyla 2004te onaylanan Çevre Düzen Üst Planı değiştirilerek yeni bir bölgesel plan oluşturuldu. 1/100 000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BİMTAŞ A.Ş. bünyesinde oluşturulmuş olan ve bu planı yapma konusunda hiçbir yasal yetkisi olmayan İMP (İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi) tarafından hazırlandı. Biz bunu yargıya taşıyarak iptal etirdik.
TRAKYA HALEN BİR TALAN İÇİNDE
Bu konuda açılmış 26 davayı tamamen reddeden Danıştay, bu bölgenin tarım ve turizm ağırlıklı olduğuna, çevreyi kirletici sanayinin burada kurulamayacağına, termeik santraller ve benzeri santrallerin bu bölgede kurulamacağına karar verdi. Danıştayın söz konusu kararlarına rağmen ne yazık ki siyasiler; bu konuda toplumun, bu bölgede yaşayan insanları yaşam alanlarına karşı olan duyarlılığını hep kulak tıkayıp dikkate almamışlardırmışlardır. Ve Trakya halen bir talan içerisindedir. Bugün çevre yolu bağlantıları, havalimanı, artı Çanakkale ve İpsalaya bağlanacak yollar, demir yolları, Çerkezköy ve Vizede kurulan termik santraller, nükleer yapımı için planlanan tarlalar, Rusya-Avrupa Doğalgaz Boru Hattının, yine Şarköyden geçip Avrupaya giden doğalgaz boru hattının, Nato Yolu ve benzeri kara yollarının yeni bağlantıları ile Trakya toprakları göz göre göre yok ediliyor. on yapılacak olan projelerle en az 350-400 kilometrekarelik bir alan tarım dışına çıkacak.
ENERJİ, SU VE GIDA STRATEJİK ÜRÜNLERDİR
Günümüzün stratejik ürünleri enerji, su ve gıdadır. Bugün Ortadoğu ve Kuzey Kafkaslardaki savaşların kaynağı enreji ve sudur. Su savaşları başlamıştır. Suyun özelleştirilmesi, HESlerin çıkarılması, su kaynaklarının belli kişilerin tahakkümüne verilerek o bölgede yaşayan insanların doğa ve hayvan haklarının tamamen kontrallanması İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ve Anayasanın 55 ve 56. maddelerine tamamen aykırıdır. Bugün bölgeye yapılması planlanan termik santralleri düşündüğümüz zaman korkunç bir görüntü ortaya çıkacaktır.
BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİ TAMAMEN YOK OLACAK
EPDK, Trakya bölgesinde 30a yakın termik santral yapılmasının planlandığını açıkladı. Bunların kurulduğunu düşündüğünüzde insanlar burada nefes alamayacak, buradaki bitki örtüsü ve hayvan türleri tamamen yok olacak. Dünyanın en zengin bitki ve hayvan türlerine sahip olan bölgemizde Istrancalar ve Ganos Dağları başta olmak üzere buralarda bitki yetiştirilmeyecek. Neticede insanlar burayı terk etmek zorunda kalacak. Bir insan göz göre göre nasıl böyle bir şeye evet diyebilir, nasıl burada ÇED Raporu Gerekli Değildir diyerek böyle bir uygulmaya gidebilir. İnsanların geleceği açısından bu son derece tehlikeli. Bunları düşündüğünüzde insanoğlu bindiği dalı keser, anlayamıyorum. En stratejik ürün olarak tarımsal ve hayvansal ürünler varken, bunları ön plana çıkarıp dünyada söz sahibi olmak varken; fındıktan zeytinyağında; incirinden üzümüne, portakal ve narenciyeye kadar tüm sebze ve meyvelerimiz var. Biz bunlarla ön plana çıkıp dünyaya satış yapmalıyız. Biz bir tarım ve hayvancılık ülkesi iken şu anda her şeyi yurtdışından ithal eder hale geldik. Bir yurttaş ve çevreci olarak bunları içime sindiremiyorum ve bunlara karşı mücadelemi de elimden geldiği kadar sürdüreceğim.
BİZ SANAYİYE KARŞI DEĞİLİZ
Biz sanayiye karşı değiliz. Trakyanın su sorunu çoktur. Yazın içme suyumuz yok. Istranacadaki suyumuzu İstanbul Büyükşehir Belediyesi alıp İstanbula getirdi. Kendi suyumuzu da kullanamıyoruz. Her geçen gün göç alan ve nüfusu sürekli artan bir yerde su sorunun yaşanmaması zordur. Türkiye nüfusunun yüzde 20si Trakyada yaşıyor. Bu büyük bir orandır. Bu insanları nasıl besleyip içme suyu ihtiyaçlarını karşılayacaksın? Bu bölge, tarımsal üretim ve özellikle kültürel miraslar bakımından geçiş bölgesindedir. Bölgenin bu şekilde ön plana çıkartılması gerekirken Anadoluya neden bu yatırımlar yapılmıyor? İnsanlar yatırım yaparlar. Hem kırsal kesimden büyük şehirlere göç olmaz hem de insanlar yaşadıkları yerde mutlu olurlar. O bölgelerde yatırım yapılsın. Trakya deniz ve Avrpaya yakın, herkes buraya akın etsin diye bir şey yok. Bugün dünyadaki ülkelerin sanayilerini bir araştırın... Her yere ulaşım ağı dediğimiz temel altyapıları yapılmış. Biz tam tersini yapıyoruz. Bu yüzden ben diyorum ki, suya dayanmayan, çevreyi kirletmeyen, doğayla barışık, yüksek teknoloji içeren sanayiye evet. Bilişim ve otomotiv sektörü gibi sektörler gelsin ama tamamen suya dayalı, çevreyi kirletici sanayinin bu bölgede kurulması bir ihanettir. Bunu da insanlık suça olarak dğerlendiririm.
TORSAB İÇİN SEÇİLEN YER, BU ŞEHRE İHANETTİR
TORSAB projesi gündeme geldiğin şu anda Gaziantep Valisi olan Sayın Ali Yerlikaya ile konuştuk. Poreje için seçilen yer doğru değil dedik. Bizim planlı alan içerisinde 9 bin hektarlık bir sanayi alanımız var. Bunun 4 bin 500 hektarı boş. Muratlı demiryolu ile de bağlantılı. Muratlıdaki bu planlı alan içerisinde bu projeyi yapın dedik. Malkara ve Hayraboluda da var. O dönemde Sayın Ali Yerlikayanın, yerel gazetelere verdiği demeçlerde Asyaport olmasaydı ben burada TORSABı kurmazdım fikri var. Bu ne demek? Birincisi; Asyaport ile bağlantılı hale getirilmesi bu bölgede bir lojistik alan olarak değerlendirilmesi anlamına gelir. İşadamı fabrikasını başka yerden taşıyıp buraya getirecek, paketleme veya ambalajlama işlerini burada yapacak. Kendi çalışan elemanını da buraya getireceği için buradan yeni işçi alımı yapabilir mi?
Bunlar inandırıcı değil, geçin bu hikayeleri. Bu bölgede şehrin ana alteri gelişimi üzerinde böyle bir yerin yapılması bu şehire ihanettir.
Haber Vİdeosu : https://www.youtube.com/watch?v=Gj7yZqUetBQ#action=share