"TRİTİKALEYE VAR ÜZÜME YOK"-MANŞET GAZETESİ-28.10.2016
Manisa Şube Başkanımız İbrahim DEMRAN, yerel Manşet Gazetesine GTHB tarafından yayınlanan "Havza Bazlı Desteklenecek Ürünler" Listesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tritikaleye var üzüme yok!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın açıkladığı Havza Bazlı Desteklenecek Ürünler` listesi Manisa`da hayal kırıklığı yaşattı. 17 havzaya ayrılan Manisa, en önemli tarım ürünü üzüme destek alamazken, tritikaleye destek aldı.
Türkiyede belli bölgelerde tarım ürünlerinin yetiştirilmesine yönelik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı Havza Bazlı Desteklenecek Ürünler` listesi, Manisa`da şaşkınlık yarattı. Kentin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan üzüm ne sofralık ne de kuru olarak listede yer alabildi. Listede, Gördes, Köprübaşı ve Salihli ilçelerinde buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen yeni bir tahıl cinsi olan tritikale ürünü yer aldı.
BEKLENTİLER KARŞILANAMADI
Buğday, arpa, mısır, pamuk, yağlık zeytin, yağlık ayçiçeği, yem bitkileri, tritikale, nohut, kuru fasulye, mercimek, çavdar listeye girdi. Fakat, tarımsal ürünleriyle öne çıkan bazı ilçelerde yetişen ürünlerin bu listeye girememesi destekleme beklentilerini karşılayamadı.
ANA ÜRÜNLERE DESTEK YOK!
Manisa Ziraat Mühendisleri Başkanı İbrahim Demran, Bakanlığın Havza Bazlı Desteklenecek Ürünler` listesinin, bölgelerin ürün modellerine uygun olmadığını belirtti. Türkiye üretiminin yüzde 85`ini karşılayan Manisa`ya üzüm ürününde destek verilmemesini eleştiren Demran "Listede üzüm sofralık ve kurutmalık olarak yok. Zeytin ise sofralık olarak yok, sadece yağlık zeytine bir destekleme var. Oysa Manisa ve Akhisar sofralık zeytinde öne çıkan yerler. Tütüne zaten yok. Yani bizim ana ürünlerimize destek yok"dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER OLMALI`
Daha gerçekçi desteklemenin yapılması gerektiği görüşünü ifade eden Demran, şunları söyledi "Havza Bazlı Desteklenecek Ürünler` listesinde açıklanan ürünler önümüzdeki yıllarda değiştirilebilir. Daha gerçekçi desteklemelerin yapılması gerekir. O ürünler alan ölçekli yapılacak. Bizde parseller çok küçük. Bakanlığın destekleyeceği ürünler üreticinin toparlanmasını sağlayacak katma değeri yüksek ürünler değil. Her tarafa pamuk, arpa, buğday yazmışlar. Bu çalışmalar ziraat mühendisleri odaları, ziraat odaları da dahil edilerek hazırlanmalı. O zaman hangi bölgede hangi ürünün destekleneceği daha sağlıklı olarak tespit edilebilir."
MANŞET G.