TRT GAP “BU TOPRAĞIN SESİ” PROGRAMI

TRT GAP “BU TOPRAĞIN SESİ” PROGRAMI
KONYA
16.04.2010

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR 13 Nisan 2010 Salı günü TRT GAP’ da “BU TOPRAĞIN SESİ” programına katıldı

 

   Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR 13 Nisan 2010 Salı günü TRT GAP‘ da Umut ÖZDİL tarafından sunulan Konya Ovası Sulama Projesi konulu  "BU TOPRAĞIN SESİ " programına katılarak değerlendirmelerde bulundu. Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

   Tarım politikaları hükümet politikası değil, devlet politikası olmalıdır. Bizde hükümet politikasını bırakın bakan politikası oluyor. Bu durum düzeltilmeli tarım politikaları devlet politikası haline getirilmelidir.

   Konya Bölgemizde sanayinin de ticaretin de yüzde 50‘si tarıma dayalı olarak gerçekleşmektedir.  2.2 milyon hektar tarım alanına sahip Konya‘da sadece 400 bin hektar alanın sulanabilmekte kıraç ekim yapılan tarım arazilerinde karasal iklime uygun bitkiler yetiştirilmektedir. Bu özelliği ile Türkiye‘de üretilen buğdayın yüzde 11‘i, arpanın yüzde 14‘ü, şekerpancarının ise yüzde 25‘i Konya‘da üretilmektedir ki son yıllarda kuraklığın olumsuz etkilerinin yaşandığını da göz ardı etmeyelim. Küresel ısınma sonucu son 6- 7 yıldır sürekli kurak geçen iklime bağlı olarak tarım kesimi büyük sıkıntılar çekti.

   KOP,  Konya‘nın olmazsa olmazıdır. Sulanabilen 450 bin hektar arazi, Göksu‘nun Konya ovasına akması ve tamamının tarımda kullanılması halinde ancak 600 bin hektar ulaşacak ki bu kullanıma sanayi ve içme suyunu da dahil edersek sulanabilen arazi 450 hektarla sınırlı kalacaktır. Konya‘nın bazı bölgelerine ulaşmasa da tüm Konya ovasında yeraltı suyunun takviye edilmesi ile barajlar dolacak ve Konya‘nın iklimi değişerek ürün yelpazesi artacaktır. Bir diğer önemli konuda sulama yöntemleridir. Konya ovası için salma sulama yönteminden vazgeçilip basınçlı sulama sistemlerine dönülmesi halinde yıllık 1 milyar metre küp su tasarrufu sağlanacaktır.

   Konya ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Artık biz Göksu yu değil, Kızılırmak suyunu Konya Ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Erzincan‘ dan çıkan Karasuyu Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına aktarabilir ve böylelikle KOP tan faydalanamayan Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin‘i bu sayede sulanması ile sulu tarıma dönüşmesi tamamen sağlanır ve Göksu‘ nun iki buçuk katı olan bir milyar metreküp gibi bir suyun yine Konya Ovasına gelmesi sağlanmış olur.

  

Okunma Sayısı: 1560
Fotoğraf Galerisi