TURİZM HABER (YUSUF YAVUZ) / MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ DE TOKİ`YE TESLİM EDİLDİ! / 21 HAZİRAN 2018

MERKEZ
21.06.2018

Erdoğan'ın vizyon projesi olarak açıklanan Ankara'daki Türkiye Milli Botanik Parkı daha resmi açılışı bile yapılmadan yapılaşmaya açıldı...

 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın 350 milyon lira harcayarak Ankara da kurduğu Milli Botanik Bahçesi de TOKİ ye teslim edildi. Geçtiğimiz Mart ayında yaklaşık 10 dekarlık alanda yüzlerce çam ağacının kesildiği Milli Botanik Bahçesi nde TOKİ tarafından Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için yerleşkeler inşa edileceği belirtildi. 

Ziraat Mühendisleri Odası ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Ülkenin dil ve tarihini koruma gibi bir misyonun sahibi olan kurumların; doğanın korunması gibi bir konuyu dikkate almaması ve duyarsızlığı, yetişmeleri ve bakımları için önemli bir masraf yapılarak emek harcanmış ağaçların kesilmesine neden olması, bir kez daha ‘tuz koktu dedirttirdi. Ankara da oldukça merkezi yerlerde kendilerine ait binaları bulunan bu kurumların, başka alternatif bir alan yokmuş gibi böylesine özel bir alanda inşaata başlamaları, mevcut yerleri ile ilgili başka hesaplar mı yapılıyor sorusunu da akla getiriyor `` ifadelerine yer verildi. 

ERDOĞAN IN VİZYON PROJESİ BAKIN NE HALE GELDİ 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara da kurulan Türkiye Milli Botanik Bahçesi, Türkiye’nin 4 binin üzerindeki endemik bitki türü için koruma, kayıt altına alma, sergileme ve yaşam alanı halinde parka dönüştürme hedefleri doğrultusunda hayata geçirildi. 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ın Ankara için açıkladığı ‘vizyon proje lerden biri olan Milli Botanik Bahçesi nin temeli 31 Ekim 2013 tarihinde dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve bazı milletvekilleri tarafından atılmıştı. 

BAKAN EKER AĞAÇLAR İÇİN ‘ÇOCUKLARIM GİBİ DEMİŞTİ 
Bakan Mehdi Eker, 17 Haziran 2015 tarihinde alana ilişkin yaptığı tanıtım toplantısında, Botanik Bahçesi nin toplam 2 bin 500 dönüm arazide kurulduğunu, bu arazinin bir kısmının Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi, bir kısmının da bakanlığa tahsisli milli emlak arazisi olduğunu belirtmişti. Arazideki ağaçların çoğunun son 10 yılda dikildiğine dikkat çekerek, “Bizzat kendi ellerimle diktim, bir nevi çocuklarım gibi `` ifadesinde bulunmuştu. Bakan Eker, aynı toplantıda göreve ilk geldiği dönemde arazinin villa yapılması için kooperatiflere verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, alanı Ankara ya ve Türkiye ye kazandırdığından övünçle bahsetmişti. 

25 PERSONEL ATANDI HENÜZ HİÇ BİR FAALİYET GÖRÜNMÜYOR 
Türkiye nin en büyük, Avrupa nın ise 2 nci büyük botanik bahçesi olarak duyurulan proje için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan müdürlükte akademisyen, uzman ve idari kadrolardan oluşan yaklaşık 25 personel görevlendirildi. 

Ancak Türkiye Milli Botanik Bahçesi nin resmi internet sayfasındaki ‘faaliyetler ve ‘araştırmalarımız kısmında hiç bir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekiyor. Kurumun resmi sitesinde yer alan tek faaliyet bilgisi ise 16 Mayıs 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu nun yaptığı ziyarete ait notlar. Daha önce 2017 de açılacağı belirtilen botanik bahçesi, bir yıldır neredeyse unutuldu gitti. 

MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ TRT DE ‘BİR DEVRİM DAHA DİYE TANITILMIŞTI 
Geçtiğimiz 1 Nisan tarihinde TRT de yayınlanan Sağlıklı Yaşam programına katılan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Milli Botanik Bahçesi nin en geç dört ay içinde hizmete açılacağını belirmişti. Saraçoğlu, ‘Bir devrim daha: Türkiye Milli Botanik Bahçesi ifadeleriyle sunulan projenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ın iradesiyle kurulduğunu dile getirdiği programda, “Her gelişmiş ülkede milli botanic bahçesi vardır. Buraya Anadolu da ne kadar bitki varsa koyamayız ama her ilin kendine özgü bitkileri buraya dikilecek. Allah nasip ederse burayı en geç dört ay içinde insanlarımızın hizmetine sunacağız `` ifadelerini kullanmıştı. 

BOTANİK BAHÇESİ AÇILIŞI BİLE YAPILMADAN TOKİ YE TESLİM EDİLDİ 
Ancak 350 milyon lira harcanarak kurulan Türkiye nin ilk Milli Botanik Bahçesi nin arazisi daha resmi açılışı bile yapılmadan yapılaşmaya açıldı. Türkiye nin zengin biyolojik çeşitliliğine ait türlerden önce TOKİ nin inşaat tabelalarının yükseldiği Milli Botanik Bahçesi nin arazisinde Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için yeni yerleşkeler inşa edileceği kaydedildi. 

TÜRK TARİH KURUMU VE TÜRK DİL KURUMU İÇİN BİNALAR İNŞA EDİLECEK 
Türkiye Milli Botanik Bahçesi nin yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. ZMO nun açıklamasında şöyle denildi: “Türkiye Milli Botanik Bahçesi içerisinde 10 dönümlük bir alandaki, Bakan Eker in ‘çocuklarım dediği 10 yaşından büyük binlerce çam ağacı, geçtiğimiz Mart ayında hiçbir açıklama yapılmaksızın kesilmişti. Ağaçların niçin kesildiği, alanda inşaat faaliyetleri başlayınca ortaya çıktı. İnşaata ilişkin tanıtım tabelasında, alanda Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu yerleşkesi yapılacağı bilgisi yer alıyor. 

‘TDK VE TTK ARSALARI ÜZERİNDE BAŞKA HESAPLAR MI VAR? 
Ülkenin dil ve tarihini koruma gibi bir misyonun sahibi olan kurumların doğanın korunması gibi bir konuyu dikkate almaması ve duyarsızlığı, yetişmeleri ve bakımları için önemli bir masraf yapılarak emek harcanmış ağaçların kesilmesine neden olması, bir kez daha ‘tuz koktu dedirttirdi. Ankara da oldukça merkezi yerlerde kendilerine ait binaları bulunan bu kurumların, başka alternatif bir alan yokmuş gibi böylesine özel bir alanda inşaata başlamaları, mevcut yerleri ile ilgili başka hesaplar mı yapılıyor sorusunu da akla getiriyor. İşin içinde TOKİ olunca, TOKİ nin söz konusu kurumların kıymetli arsalarının karşılığı olarak, bu kurumlara hizmet binası yaptığı kolayca tahmin edilebiliyor. `` 

MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ NE HİZMET BİNASI YAPILIYOR 
Türkiye Milli Botanik Bahçesi gibi iddialı bir projenin, hizmet binası yapılarak alansal bütünlüğünü bozacak girişim nedeniyle ağaçların kesilmesinin yanında alanın sınırlanması için yapımı iki yıl önce tamamlanan ve yüzbinlerce liraya mal olan çevre duvarlarının da yıkıldığına dikkat çekilen ZMO açıklamasında, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle, yapılan her harcama için aşırı titiz olunması gerekirken, kamu kaynağının bu şekilde israf edilmesi, görenlerin vicdanlarını sızlatan, konunun bir başka boyutu oldu `` görüşüne yer verildi. 
Yusuf YAVUZ
Gazeteci Yazar
20 Haziran 2018 Çarşamba
 
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 550