TÜRK TARIMI NASIL ÇÖKERTİLİYOR? YENİÇAĞ/17.06.2017

TÜRK TARIMI NASIL ÇÖKERTİLİYOR? YENİÇAĞ/17.06.2017
MERKEZ
19.06.2017
 

Enflasyonu düşürmek için atılan ithalat adımı üreticiyi vurdu. Yüksek enflasyon bahanesiyle gümrük vergisi aşağı çekilerek, kalitesiz ve GDO`lu ürünlerle üretici bitirilecek. İşte Türk tarımının karşısındaki büyük tehlike. 

Salim Yavaşoğlu / YENİÇAĞ -17.06.2017

Son 15 yılda 26.5 milyon hektar olan tarım alanları 23 milyon hektara geriledi. Verimli arazilere ya sanayi tesisi kuruldu, ya duble yol ya da konut yapıldı. Sap, saman ve gıda ithal eder duruma geldik. Çiftçi, yanlış politikalarla üretimden vazgeçirilince ithalat patladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci`nin ithalat vergisini yüzde 130`dan yüzde 20`ye indirme planı, iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vuracak. Hayvan ihracatı 2016`da 5.4 milyar dolara gerilerken, ithalat 8.4 milyar dolara yükseldi.

YERLİ GIDA ÜRETİMİNE İTHALAT DARBESİ

Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırılıyor. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi kararı alınırken; Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) piyasayı düzenleme yetkisi de genişletiliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıdada spekülasyonu engelleyecek şekilde ithalat vergilerindeki yüzde 70-130 arasındaki oranları, yüzde 20 ile 30`a indirmeyi planladıklarını söyledi. Böylece; iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurulacak. Türkiye; 2014-2016 yıllarında 17.1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, 22.4 milyar dolarlık da ürün ithal etti. Türkiye İstatistik Kurumu`nun verilerine göre; 2014`te 6 milyar dolar olan tarım ve hayvancılık ihracatı 2015`te 5.7 milyara, 2016`da 5.4 milyar dolara geriledi. İthalat ise aynı yıllarda sırasıyla 8.4 milyar, 7 milyar ve 6.9 milyar dolar oldu. Ancak, ithalat rakamlarının; gümrük vergisinin düşürülmesi ve ESK ile TMO`nun gümrüksüz ithalat ile yetkilendirilmesi sonucunda yeniden artması bekleniyor. 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye`nin, her yıl dışarıdan ortalama 250 milyar dolarlık mal ithal ettiğini, buna karşılık 150 milyar dolarlık mal ihraç ettiğimizi belirterek, "100 milyar dolar bir açığımız var. Bunun büyük bir bölümü de gıda ithalatı. Biz Türkiye olarak nohut, mercimek, kuru fasülye, ayçiçeği, pamuk, buğday, arpa, kepek, saman, tüm gıda yan etki ürünlerini maalesef dışarıdan ithal eder bir ülke konumuna geldik. Bunun da nedeni şu; Türkiye`de son 15 yıl içerisinde, yani bu olan tarım alanımız şu anda 23 milyon hektara düştü. Yani 3.5 milyon hektar tarım alanımız kayboldu. Buralara sanayi tesisleri kuruldu, yollar yapıldı, TOKİ evleri yapıldı. Kalan üretici ler de üretim yapamaz hale geldi. Dolayısıyla biz tarım topraklarımızı koruyamadık" dedi. Özden Güngör, Toprak Koruma Kurulları kurulduğunu, bunların 9 üyesinden 7`sinin bakanlığın elemanı olduğuna dikkat çekerek, "Kalan 2`si ise biri biz (ZMO), bir diğeri de TEMA. Olumsuz görüşlerimize rağmen bu tarım arazileri kayboldu. Son 13 yılda ZMO, Türk Toprak Koruma ile ilgili 144 dava açmış. Bakın biz, artık bir meslek kuruluşu halinden çıkıp, bir hukuk bürosu haline gelmişiz. Bu tarım topraklarımızı bizim korumamız lazım diye. Meraların durumu da aynı şekilde. Mera alanları son 40-45 yılda 40 milyon hektar alandan 13 milyon hektara düştü. 10 yılda 4 milyon küsür mera alanı kayboldu" dedi. Özden Güngör, zeytincilik konusunda ise şunları söyledi. "Zeytincilikle ilgili madde 7. kez Meclis`ten geri çekildi ama umarız 8. kez gelmez. Zeytinyağı, insan sağlığı açısından son derece önemli. Kanseri, kalp ve damar sertliğini önleyici özelliği var. Türkiye`de her yıl 165 bin kişi kalp ve damar sertliği hastalıklarından ölüyor. Bakın, 2016 yılında Türkiye`de 80 bin kişi kanserden öldü. Eğer biz çevremizi korumazsak, doğamızı korumazsak, her yana sanayi tesisi kurarsak, tarım, mera,ormanlık alanlarımızı daralmış oluyoruz. İnsanlarımızın da sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Bir çok ülkelerden gıda ürünü getirmek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla hükümetlerin buna dikkat etmesi lazım. Her şey para demek değildir. Bunları bizlerle oturup değerlendirmeleri lazım. Ama maalesef bakanlıklar `dediğimiz dedik, öttürdüğümüz düdük` diyorlar. Yani bildiklerini okuyorlar."

BÜYÜKŞEHİR YASASI BESİCİLİĞİ DE VURDU

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, güney kesimlerimizde Adana, Mersin,Hatay,Urfa gibi illerde buğdayın yeni hasad edildiğini hatırlatarak, "Oturduk, Oda olarak buğdayın maliyetini hesap ettik. Kilo başına ortalama maliyeti 1.05 TL.dir. Buğdaya 1 verirlerse, destekleme ile 1.1 TL olursa, bu üretici bir daha buğday eker mi?Son zamanlarda gümrük oranları iyice düşürüldüğü için dışardan getireceğimiz buğday nedeniyle.üretici yeni hasat ettiği buğdayına piyasa 900 kuruş veriyor.Yani maliyetinin altında fiyatdır bu.Kâr etmeyen bir üretici seneye bir daha aynı ürünü eker mi? Üretici bir taraftan girdi maliyetleri karşısında inim inim inlerken, diğer taraftan da iklim değişikliği nedeniyle tabiat şartları ile mücadele ediyor" şeklinde konuştu. 

Güngör, şu anda genç nesle hayvancılık desteği verildiğini, ama, orada da politika eksikliği olduğunu belirterek, şöyle konuştu, "Büyükşehir yasasıyla bütün köyleri mahalle yaptılar. Şimdi mahalle yapılan yerde üretici üretime başlayamıyor, hayvan, tavuk besleyemiyor. Genç nesil şehre kaçtı artık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şimdi bu genç nesli tekrar köye getirmek için destekler veriyor. O köyde ilkokul, orta okul, sağlık ocağı, belli bir altyapı, sosyal tesisler olmazsa, gençleri oraya götürebilir misiniz? Mümkün değil. Bugün Türkiye bir çok ürünü dışarıdan alıyoruz. Her sene 4 milyon ton buğday alıyoruz. Hem de düşük gümrükle. Ayçiçeği, arpa, pamuk alıyoruz. Pamuk alınır mı? Bugün Urfa, Çukurova pamuk bölgeleri. Üretici niye bundan vazgeçti? Para kazanamadığı için.Üreticinin girdi maliyetleri yüksek olduğu için vazgeçti."

GDO`LU ÜRÜNLERE DÜNYANIN PARASI GİDİYOR

Meralarımızı yok ederken, kırmızı et fiyatlarının düşürülemeyeceğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, "Küçükbaş, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için en ucuz ve en büyük kaynak meralardır. Sen meraları korumuyorsun, sanayiye veriyorsun. Dışarıdan da hayvan yemi olarak soya ve mısır, yan katkı maddeleri getirtiyorsun. Bunlar Arjantin`den, Brezilya`dan, farklı ülkelerden getiriliyor ve dünyanın parasını ödüyorsun. Bakın şu anda, bizim 180 bin ton soya üretimimiz var. Ama ihtiyacımız 2 milyon 800 bin ton. Aynı şekilde mısır da öyle. Her sene biz 4-5 milyon ton mısırı dışarıdan getirtiyoruz. Soya ve mısır tamamıyla GDO`lu ürünler. Bu ülkelere biz bu paraları saçıyoruz. Siz kendi üreticinize girdi maliyetlerini, mazot fiyatlarını düşürürseniz, üreticinize gerekli desteği verirseniz; soya da eker, mısır da eker, mercimek de, nohut da eker. Ama, girdi maliyetleri yüzünden, çiftçi bitmiş durumda" dedi. 

KURU FASÜLYE ABD`DEN.. BUĞDAY RUSYA`DAN.. HANGİ ÜRÜNÜ NEREDEN İTHAL EDER OLDUK?

Nohut-Meksika, Hindistan, ABD, Arjantin, Kanada

Elma-Şili

Sarımsak-Çin

Havuç-Avustralya

Çay-Sri Lanka

Kavun ve Karpuz-İran

Kuru Fasulye- ABD, Kırgızistan, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır, Bangladeş ve Çin.

Kırmızı biber -KKTC. Kereviz-İspanya.                                                                           

Büyükbaş hayvan-Uruguay ve Fransa

Et- Çek Cumhuriyeti, Fransa, Brezilya,Bosna Hersek.                                                    

Ceviz- ABD,Kaliforniya.                                                                                           

Bezelye- Rusya Federasyonu, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya.               

Kuru soğan-İran.                                                                                                     

Buğday- Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna

Arpa-İngiltere ve Hırvatistan.                                                                                      

Saman-Gürcistan.                                                                                                        

Pamuk- ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan.                                               

Soya-Arjantin.                                                                                                                  

Mısır- ABD, Arjantin ve Brezilya.                                                                                    

Çeltik ve pirinç-ABD Vietnam, İtalya ve Tayland.                                                                                

Yeşil Mercimek-Kanada.                                                                                                     

Muz-Panama.                                                                                                                   

Bakla-İtalya.

 

 

Okunma Sayısı: 617
Fotoğraf Galerisi