TÜRKİYE’NİN KIRMIZI MERCİMEĞİ GÜNEYDOĞU’DAN - OLAY
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’deki kırmızı mercimek üretiminin yüzde 87,5’ni karşılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, “Mercimekte Türkiye’de çok büyük bir paya sahibiz” dedi.
Ahmet Meral
KIRMIZI mercimek hasadında önde gelen bölge olan Güneydoğu Anadolu`da en fazla üretim yapılan illerin başında Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman geliyor. Bu illerin toplam kırmızı mercimek üretiminden aldıkları pay yüzde 87,5` e ulaştı.
Yüzde 25 lik bir artış oldu
Konuyla ilgili OLAY`a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye`de ki mercimeğin yüzde 36`sını Şanlıurfa`nın karşıladığını belirtti. Öztürkmen, "Mercimekte Türkiye`de çok büyük bir paya sahibiz. Bu yıl mevsimin yağışlı geçmesi güzel oldu. Yağışın yüksek olması mercimek üretimini biraz artırdı. Biz hububatta Türkiye genelinde yüzde 25-30 gibi bir verim artışı bekliyorduk. Urfa`da zannediyorum mercimek üretiminde yüzde 25 lik bir artış oldu. Fiyatlar da geçen yıla göre biraz daha iyi standardını koruyor. Üretiminde normalde artış olduğunda fiyatta bir düşüş yaşanıyordu. Bu yıl öyle bir şey yaşanmadı" diye konuştu.
Çiftçinin büyük bir kar elde etmediğini vurgulayan Öztürkmen, bunun nedeninin girdilerin yüksek olması, gübre ve mazot gibi masraflarda artış olması olduğunu belirtti. Üreticilerle konuştuklarında çiftçinin kar elde edemediğinden yakındıklarını ifade eden Rıza Öztürkmen, bu yılki yüksek yıllık ürünün çiftçiyi biraz rahatlatacağını dile getirdi.
-Protein, vitamin ve mineral deposu-
Mercimeğin vitamin deposu olduğundan bahseden Öztürkmen, Bileşiminde yüzde 18-31,6 oranda protein içeren baklagillerin beslenme sorununun çözümünde ve beslenmedeki protein açığının giderilmesinde etkin ve ekonomik ürün grubunu oluşturduğunu ifade etti. Kırmızı mercimeğin barındırdığı proteinin yanı sıra, B grubu vitaminler bakımından da oldukça zengin olduğunu aktaran Öztürkmen, "Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve fosfor gibi makro elementler, bakır, demir, manganez ve çinko gibi mikro elementlerce zengin bir mineral kaynağıdır. Kırmızı mercimek gerek lezzeti gerek yüksek besin değeriyle dünya ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor." dedi.
Öztürkmen, Türkiye`de üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagil arasında mercimeğin yüzde 31.5 payla nohuttan sonra ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
Anız yakmamak daha faydalı
Çiftçileri, hasat sonunda mercimeğin anızını yakmamaları konusunda uyaran Öztürkmen, "Çiftçilerimize bunu hep dile getiriyoruz mercimek alanını yani hububat alanında ikinci bir ürün ekmek için o alanı yakıyorlar. Mercimek toprağı azot bağlayan bir üründür. Bunun gibi işte nohut, fasulye gibi bitkilerde toprağında azot bağlayan üründür. Onun için mercimeğin anızını yakarsak topraktaki bitkinin bağladığı azotu da yakmış oluruz. Dolayısıyla çiftçilerden ricamız anız yakmasınlar. Bizim toprağı sürüp azotunu içinde bırakacak çok iyi makine ve aletlerimiz var. Yakmaya gerek kalmadan bu şekilde de toprağın azotu içinde kalarak bir sonraki ekilecek ürün için daha iyi olur" diye konuştu.
Mercimeğin anızını yakmadan toprağa karıştırıldığı takdirde topraktaki azotun fazla olacağını ifade eden Öztürkmen, Bu şekilde fazla gübre kullanmaya bile gerek kalmayacağını, anızı yakmamanın onlar için daha iyi olacağını kaydetti.