TÜRKİYE'DE TARIM ÖĞRENİMİNİN 170.YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI.
Türkiye'de Tarım Öğreniminin 170. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ilk önce Cumhuriyet Meydanında tören yapıldı.
Tören ZMO Çanakkale Şube başkanı Prof. Dr. Türker SAVAŞ `ın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Şube başkanı Prof. Dr. Türker SAVAŞ tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
Şube başkanı Prof. Dr. Türker SAVAŞ yaptığı basın açıklamasında "Tarımın önceliği, yüzyılımızın sonlarında 9 ile 12 milyara yükselmesi beklenen Dünya nüfusunu beslemesidir. Şu anda dahi Dünyada 1 milyara yakın insan açlık çekmektedir. Yanı sıra 2 milyardan fazla kadın, erkek, genç, çocuk yetersiz beslenme nedeniyle fizyolojik açlık çekmektedir. Özellikle kadın ve kızlarda açlık ve fizyolojik açlık çekenlerin sayısı erkeklerin iki katıdır. İklim değişimi, yükselen gıda fiyatları, kuraklık ve meşru olmayan toprak kazanımı gibi sorunlar açlık sorununu şiddetlendirecektir.
Dünya yüzeyinde tarımsal arazilerin %60`ı, tarım işletmelerinin %2`si tarafından işlenmektedir. Çiftçilikten geçimini sağlayan işletmelerin %72`sinin ise tarımsal arazisi 10 da` dan azdır. Küçük çiftçiler giderek topraklarından sürülmektedirler. Uzmanlar açlık ve fakirlikle mücadelede en büyük engel olarak adaletsiz toprak dağılımını görmektedirler. Öte yandan birçok ülkede tarımsal üretimi garanti altına alacak girdiler, çiftçilerin paraları olmadığı için kullanılamamaktadır.
Eskiden çiftçinin kendisinin ürettiği tohum, damızlık hayvan, yem, gübre gibi materyaller, artık endüstrileşmiş ve küreselleşmiş "değer üretme zinciri" içerisinde bağımsız birer sektördür. Buna gıda ticaretini, gıda işleme ve pazarlamayı da katabilirsiniz. Ne yazık ki günümüzde bu zincirin en zayıf halkası, üretimi yapan çiftçidir. Özellikle bizim gibi gelişmemiş ülkelerde küçük çiftçiler giderek, sertifikalı tohum kullanma zorunluluğu, tarım topraklarının el değiştirmesi, haksız çalışma koşulları, düşük fiyatlar ve informal pazarların giderek yok olması nedeniyle uzmanlaşmış üretimin baskısına gün geçtikçe daha fazla maruz kalmaktadırlar.
Endüstriyel nitelikli tarımsal üretimden vazgeçilmeli; mono kültür yerine çeşitlilik, kimyasallar yerine daha fazla ekolojik uygulamalara ağırlık verilmelidir. Ancak en önemlisi küçük çiftçi daha fazla desteklenmelidir. Özellikle gelişmiş ülkelerde artık insanların birçoğu tarımsal politikaların şirketlerin çıkarlarını değil insan, hayvan ve çevrenin çıkarları doğrultusunda oluşturulması gerektiğini söylemektedirler.
Evet, Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu nüfusu besleyecek gıdanın nereden elde edileceği Dünya çapında en önemli sorundur. Yem ve gıda üretimi yanı sıra enerji bitkileri ekimi de arttığı için tarım topraklarına talep artmakta, böylece toprak fiyatları da yükselmektedir." dedi.