TÜRKİYE`DE TARIM PANELİ
10 Ocak Tarımsal Öğretimin 174. yıldönümü etkinlikleri içerisinde 13 Ocak 2020 Pazartesi günü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof.Dr. Fahrettin Tosun Salonu`nda yapılan "Türkiye`de Tarım" başlıklı panele Şubemizi temsilen Şube II. Başkanımız Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ercan YANOĞLU, Selman ÇUBUKCUOĞLU ve Pınar GÜÇHAN katılım sağladı.
Şube II. Başkanımız Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT konuşmacı olarak yer aldı. Şube II. Başkanımız Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT` ın konuşma metni: "Mesleğin ilk adımı olan ziraat fakültelerinde geleceğe sağlam temellerin atılması, mesleğin bilgi yanında kendine güvenli, sorumluluğunu bilen, iş disiplini yüksek, en az bir yabancı dil bilen, teknolojiyi bilen ve kullanan ziraat mühendisi yetiştirmek siz değerli hocalarımızın elindedir.
Değerli öğrenci kardeşlerimizin de bu gerçeği bilerek, hayata hazırlanmaları, ülke ve kendi menfaatleri gereği bir zorunluluk arz etmektedir.
Ülkemizde ziraat fakültelerinin kabul ettikleri öğrenci sayısı belki ihtiyacın üzerinde ama yarın; ülke tarımına hizmet etmek üzere mesleğe atılacak öğrenci kardeşlerimizin hayata en donanımlı şekilde hazırlanmaları 21. yüzyılda bu ülkenin ihtiyaç duyduğu teknik donanıma sahip ziraat mühendisleri olarak görev yapabilecek niteliğe sahip olmaları bu mesleği sevmelerine ve çok çalışmalarına bağlıdır. Bizim mesleğimiz sadece sınav kağıtları üzerinden alınan notlara bağlı değildir. Doğa sevgisine, yüksdek bir gözlem gücüne ve sebep sonuç ilişkisini kurabilecek muhakeme gücüne dayanır.
Ülkemizde bugün tarımsal alanda yaşadığımız sıkıntılar, halen tarımsal alt yapının kurulamaması ile yakından ilişkilidir. Araziler çok parçalıdır. Toplulaştırma çalışmaları çok yavaş ilerlemektedir. Sulanabilir arazilerin henüz yarısı bile sulanamamıştır.
Çiftçi örgütsüzdür. Kooperatifleşme yok denecek kasdar azdır. Çiftçiyi destekleme amacıyla Cumhuriyetle birlikte kurulmuş kamu kurumları birer birer özelleştirilmiş, tasfiye edlmiş, üretim dışına çıkarılmıştır. Çiftçi bu anlamda yalnız kalmış ve tüccarın insafına terk edilmiştir. Tarlasından yeterli kazancı elde edemeyen çiftçi de ne yazık ki köyünü terk ederek metropollere göç etmiş ve halen de etmektedir. Köylerde genç nüfus kalmamıştır.
Ülkemizde tarımsal üretim ne yazık ki ithalata teslim olmuş durumdadır. Tarım arazileri amaç dışı kullanımla üretim dışına çıkmakta ve hızla betonlaşmaktadır. Çevremizdeki en verimli tarım ovaları bile artık sanayi tesislerinin kuşatması altındadır. Tüm bunlara rağmen umutsuz değiliz, ülkemiz tarımının geleceği buradaki genç ziraat mühendisi adayı öğrenci kardeşlerimizin elindedir.
Sevgili öğrenciler Ziraat Mühendisleri Odası sizin yasal tek meslek örgütünüzdür. Kuruluş kanunumuzda; meslek mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbiriyle ve halkla olan ilişkilerde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faliyetlerde bulunmayı kabul etmiştir. Bu nedenlerden ötürü sizleri mezun olduktan sonra meslek odanıza üye olmaya davet ediyoruz.
Tarımsal eğitim ve öğretimin 174. yılı camiamıza hayırlı olsun derken, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi adına sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.