TÜRKİYE MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ'NDE AĞAÇ KIYIMI!  

TÜRKİYE MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ'NDE AĞAÇ KIYIMI!

 
MERKEZ
30.03.2018
 

 30 Mart 2018

Ankara’da, Türkiye Milli Botanik Bahçesi içerisinde 10 dönümlük bir alandaki 10 yaşından büyük yüzlerce çam ağacı, görenlerin vicdanlarını sızlatacak şekilde kesildi. Türkiye Milli Botanik Bahçesi 2011 yılında dönemin Başbakanı R. Tayyip Erdoğan’ın Ankara ile ilgili açıkladığı vizyon projeler arasında yer alıyordu.

Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin temeli Türkiye`nin en büyük, Avrupa`nın 2`nci büyük botanik bahçesi olarak 31 Ekim 2013 tarihinde dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve bazı milletvekilleri tarafından atılmıştı.

Mehdi Eker 17 Haziran 2015 tarihinde alana ilişkin yaptığı tanıtım toplantısında, Botanik Bahçesi`nin toplam 2 bin 500 dönüm arazide kurulduğunu, bu arazinin bir kısmının Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi, bir kısmının da bakanlığa tahsisli milli emlak arazisi olduğunu belirtmişti.  Arazideki ağaçların çoğunun son 10 yılda dikildiğine dikkat çekerek, "Bizzat kendi ellerimle diktim, bir nevi çocuklarım gibi" ifadesinde bulunmuştu. Aynı toplantıda göreve ilk geldiği dönemde arazinin kooperatiflere verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, alanı Ankara`ya ve Türkiye`ye kazandırdığından övünçle bahsetmişti.

Ülkemiz için önemli bir proje olan alandaki ağaçların kesilmiş olması, akıllara öncelikle kesilme nedeni ve kesilme emrini kimin verdiği sorularını getirmektedir. Kesilme nedeni,  en iyi niyetle alana farklı bir bitkilendirme yapılmak istenmesi dahi olsa, yetişmeleri ve bakımları için önemli bir harcama ve emek harcanmış ağaçların başka bir alana nakledilmesinin düşünülmemesine tatmin edici bir cevap bulmak mümkün değildir.

Akla gelen bir başka soru ise 350 milyon lira bütçesi olan projeden vaz mı geçildiğidir? Böyle bir durumda bugüne kadar yapılan masraflarla ilgili sorumluların hesap vermesi gerekecektir.

Akla gelen diğer bir soru ise ağaçların kesildiği alanın başka bir kuruma hizmet binası veya başka bir yapılaşma için tahsis edilmiş olmasıdır.  Bu durumda Avrupa`nın ikinci büyük botanik bahçesi olması düşünülen Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin bütünselliğinin olumsuz yönde etkileneceği, hedeflenen amacın bundan olumsuz etkileneceğidir. Başka bir kuruma tahsis yapılmış olması durumunda, bu kurumun ihtiyacının “Türkiye Milli Botanik Bahçesi”ndeki ağaçların acımasızca kesilmesini gerektirecek hangi “üstün milli” bir ihtiyaç olduğu konusunda kamuoyunu tatmin edecek bir bilgilendirmenin yapılması olacaktır.

Meralarımıza, topraklarımıza, ormanlarımıza, sularımıza kısaca tüm doğal kaynaklarımıza yönelik saldırılara her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Akılların ve vicdanların, rant ve çıkar hesaplarına üstün gelmesini, gelecek kuşakların emanetlerinin korunması yolunda duyarlığın artmasını diliyor, Ziraat Mühendisleri Odası olarak doğal kaynaklarımıza yönelik her türlü saldırının takipçisi olacağımızı, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve gerekli hukuki mücadelenin yürütülmesi konusundaki kararlılığımızı ifade ediyoruz.  

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

 

     

KESİLMİŞ AĞAÇLAR

 

 

 

KESİLMEKTEN KURTULMUŞ (ŞİMDİLİK?) AĞAÇLAR

 

Okunma Sayısı: 1078
Fotoğraf Galerisi