"TÜRKİYE, TARIM ÜRÜNLERİNDE KENDİNE YETEMEZ" - DÜNYA

MERKEZ
09.03.2008

ZMO Başkanı Günaydın, tarımsal ürünlerin toplam dış alımının, dış satımını aştığını belirtti.

 

ANKARA - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin tarım ürünlerinde kendine yeter bir ülke olmadığına işaret ederek, "Hammadde ithal etmezse hem nüfusunu doyuramayacak, hem de gıda maddesi üretmek için hammadde bulamayacak bir konumdadır" dedi. 

Büyük Anadolu Oteli‘nde başlayan 41. Olağan Genel Kurulunda konuşma yapan Günaydın, tarım sektörünün temel önceliğinin var olan 73 milyon nüfusu doyurmak olduğunu söyledi. Günaydın, tarımsal üretimdeki rakamların bir önceki yılın rakamları ile aynı olmasının başarı kabul edilemeyeceğini ifade ederek, tarımsal alanda yeterliliği sağlamanın yolunun nüfus artış hızına paralel bir tarımsal üretim artış hızı sürdürebilmekten geçtiğini belirtti. Tarımsal ürünlerin dış satımında  2005, 2006 ve 2007 döneminde bir artış olduğunu belirten Günaydın, 2007 yılında ise tarımsal ürünlerin toplam dış alımının, dış satımını aştığını kaydetti. Günaydın sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye 2005 yılında 3,1 milyar dolar tarım ürünü ithalatı yaparken, ihracatı 600 milyon dolardır. 2006‘ta ithalatı 3,7 milyar, ihracatı ise 700 milyon dolardır. Türkiye 2006 yılında tarımsal hammaddeleri dış ticaretinde 3 milyar dolarlık negatif vermektedir. 2007 yılında ise bu rakam 3 milyar doların da üzerine çıkmıştır. Türkiye söylenildiği gibi tarım ürünlerinde kendine yeter bir ülke değildir. Hammadde ithal etmezse hem nüfusunu doyuramayacak, hem de gıda maddesi üretmek için hammadde bulamayacak bir konumdadır." 

"Kuşkularımızı dile getirmeliyiz"

Günaydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker‘in, "Tarım ürünlerinin katma değerinin 40 milyar doları aştığı" şeklindeki ifadesini anımsatarak, bunun, düşük kur politikası ile dolar üzerinden hesaplanarak, söylenmesinin istatistikler üzerinde yanıltıcı etki yaptığını kaydetti. 

Türkiye‘de tarım sektörünün 2006 yılında yüzde 2,9 büyüdüğünün söylendiğini belirten Günaydın, "TÜİK‘in 2. ve 3. çeyrek için tahminleri 0,1 ve 0,2 iken gerçekleşmeler yüzde 8 olarak gösteriliyor. Tarım istatistikleri toplama yöntemleri bu denli gerçekleri saptırıcı bir nitelikte gerçekleşirse, tarım il müdürlüklerinde toplanan veriler, Ankara‘da yeniden değerlendirip, Türkiye‘nin tarım istatistiği olarak açıklanıyorsa kuşkularımızı dile getirmemiz gerekiyor" dedi. 

Günaydın, tarım sektöründeki tablonun değiştirilmesi, daha kalkınmacı ve üretim odaklı bir politika anlayışına dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun yolunun da doğru tarım politikaları uygulamaktan geçtiğini söyledi. Hükümetin tarım politikalarına değinerek, ilgili kanunda tarıma ayrılan payın GSMH‘nin yüzde 1‘inden az olamayacağı hükmü bulunduğunu anımsatan Günaydın, buna da uyulmadığını söyledi. 

Genel Kurul çerçevesinde yarın gerçekleştirilecek seçimle odanın yeni dönem genel merkez ve yönetim kurulu üyeleri belirlenecek. Oda lokalinde yapılacak seçimde 764 delege oy kullanacak. 

Okunma Sayısı: 481