UHK 2012 YILI SON TOPLANTISI

UHK 2012 YILI SON TOPLANTISI
KONYA
21.12.2012

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) 2012 yılının son toplantısını Konya`da yaptı.

 

8 Aralık 2012 Cumartesi günü Konya‘da gerçekleştirilen Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı‘na; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat ŞENTÜRK, TMO Ticaret Dairesi Başkanı Ali Özlem GÜVENİR, Konya Ticaret Borsası Başkanı M.Uğur KALELİ, Ulusal Hububat Konseyi (UHK)  Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Kurul Üyeleri, Denetleme Kurulu Üyeleri ve Araştırma Danışma Kurulu Üyeleri ve TMMOB ZMO adına UHK Yönetim Kurulu Üyesi olan Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UHK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik, günümüzde gıdanın stratejik bir ürün olarak gerektiğinde silah şeklinde kullanılmakta olduğunu belirterek, tarımsal üretimde önemli bir yer tutan tahılların artık sadece beslenmede değil, enerjide de kullanılmaya başlandığını söyledi. Bu açıdan değerlendirildiğinde buğday, mısır, pirinç gibi ürünler üzerindeki politikaların tutarlılığının ve uygulanmasının daha büyük önem taşıdığını ifade eden Çevik, Ulusal Hububat Konseyi‘nin de bu politikalara katkı yaparak, karar mekanizmasının içinde olması gerektiğini belirtti. Çevik, sektörün tüm kesimlerini içinde barındıran bu yapının görüş ve önerilerinin dikkate alınmasının, ortak paydada buluşarak alınacak kararlara derinlik ve etkinlik kazandıracağına dikkat çekti.

‘Hedef Sulanan Arazi Miktarını 8,5 Milyon Hektara Çıkartmak‘
Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, politikalar belirleyebilmek amacıyla 2010 yılında Ulusal Hububat Konseyi‘nin kurulduğunu açıklayan GTHB Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat ŞENTÜRK, Ulusal Hububat Konseyi‘nin de bu yönde düşünce ve raporlarını önemsediklerini belirtti. 2023‘te buğday ekim alanının 8.2 milyon ha olarak kalması ve üretimin 23 milyon tonun üzerine çıkarılmasını hedeflediklerini dile getiren Şentürk, anıza doğrudan ekimin yaygınlaştırılarak üretim maliyetinin düşürülmesi, arazi toplulaştırmasının tamamlanması, sulanan alanın 8,5 milyon hektara çıkarılması, sertifikalı tohum üretiminin yılda 1 milyon tona çıkarılmasının da hedefler arasında olduğunu açıkladı.

‘51 Kişilik Bir Piyasa Takip Ekibi Kuruldu‘
Olumsuz iklim koşulları nedeniyle dünyanın önemli buğday üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alan Rusya, Ukrayna ve Kazakistan‘ın üretimlerinin geçen yıla göre toplam 37,5 milyon ton düşmesinin ve dünyanın en büyük mısır üreticisi ve ihracatçısı olan ABD‘nin mısır üretiminin 42 milyon ton azalmasının, Haziran ayı başına göre dünya buğday fiyatlarını yaklaşık % 30, arpa ve mısır fiyatlarını da yaklaşık % 25 civarında artırdığını belirten TMO Ticaret Dairesi Başkanı Ali Özlem Güvenir, TMO‘nun bu gelişmeleri dikkate alarak, özellikle dünya arpa piyasalarında yaşanan fiyat hareketlerinin Türkiye arpa piyasaları üzerinde olumsuz etki yaratmasını engellemek ve piyasa istikrarını korumak amacıyla tarihinde ilk kez yaz aylarından itibaren stoklarındaki toplam 427 bin ton arpayı; 30 Temmuz, 13 Eylül, 1 Ekim ve 13 Kasım 2012 tarihlerinde satışa açtığını belirtti. Arpa satışlarına ilave olarak 14 Eylül, 24 Eylül, 9 Ekim, 14 Kasım, 20 Kasım, 23 Kasım ve 3 Aralık tarihlerinde toplam 942 bin ton buğdayın da satışa açıldığını ifade eden Güvenir, "Ayrıca piyasalarda oluşabilecek muhtemel spekülasyonların önüne geçebilmek adına Bakanlar Kurulu Kararı ile TMO‘ya 1 milyon ton buğday, 500 bin ton arpa ve 500 bin ton mısır ithalatı için yetki verilmişti. Bu sezon alımlarda sünesi düşük, proteini yüksek buğdaya ilave bir fiyat desteği sağlanarak kaliteli üretimin teşvik edilmesi ve randevulu alım sisteminin getirilmesi gibi yenilikler yapılmıştır. Yurt içi ve yurt dışı piyasaların titizlikle ve anlık olarak takibini teminen yurt içi piyasaların 81 il bazında takibi için 25 personel, yurt dışı piyasaların hububat üretimi ve ticaretinde önde gelen 29 ülke bazında takibi için 26 personelden oluşan toplam 51 kişilik bir piyasa takip ekibi kuruldu. Bu uygulama ile gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde bilgi akışı sağlandı. Hatta TMO veri ve bilgi akışının daha iyi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerde Ulusal Hububat Konseyi şeklinde Sivil Toplum Kuruluşlarının bulunduğundan bahisle, sektöre rehberlik etmek ve yayım faaliyetleriyle piyasayı bilgilendirmek adına Konsey‘in önemli bir görevi yerine getireceğine inandığını belirten Güvenir, Ulusal Hububat Konseyi‘nin araştırma ve önerilerini dikkate aldıklarını dile getirdi.

 

Okunma Sayısı: 720
Fotoğraf Galerisi