ULUDAĞ MÜHENDİSLİK GÜNLERİ
Uludağ Mühendislik Günleri 25 Nisan - 6 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlendi.
Uludağ Mühendislik Günleri kapsamında 4 gün süren etkinlik ZMO-Genç, EMO-Genç ve Makina Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu tarafından düzenlendi.
Hes‘lerin Çevresel Etkileri ve Tarım konusunun ele alındığı panel 5 Mayıs 2011 günü Ahmet Rasim Büyüktür Salonu‘nda gerçekleşti. Panele TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK ve Doğa Der Genel Sekreteri Caner GÖKBAYRAK katıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK panelde; HES‘lerin ekosisteme zararlarını fotoğraflarla anlatırken; HES‘lerle ilgili politikaların nasıl işlediğini açıkça ortaya koydu. Nehirlerin akış yönünün değiştirilmesi, su hayatının olumsuz yönde etkilenmesi, balık türlerinin giderek azalmasından bahsetti.
Doğa-Der Genel Sekreteri Caner Gökbayrak ise, Bursa‘da suyun giderek pahalılaştırılması süreçlerini anlattı. Sişelenmiş suyun nasıl üretildiğini, kuraklık olduğunda su şirketleri bundan etkilenmezken halkın susuz kaldığından bahsederek, nehirlere şirketler tarafından el konulduğunu fotoğraflarla gösterdi.
Ziraat fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin 2. Otumunda Gıda Güvenliği ve GDO konusu ele alındı.
Oturumda, Ekoder Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Arca ATAY ile Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat GÖKÇE panelist olarak yer aldı.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, GDO nedir ne değildir konulu sunumunu bilimsel ve tarafsız bir biçimde yaptı. Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe‘nin bilim insanı olarak GDO‘nun insan yaşamı ve sağlığı için önemli olduğuna vurgu yaptığı konuşmasının ardından, EKODER Başkanı Arca Atay ise, GDO‘ya karşı tezleri ve biyolojik çeşitliliğe zararları konusunda detaylı ve doyurucu açıklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe konuşmasında GDO‘nun ürünlere nasıl uygulandığını belirtti. Ayrıca dünyada GDO‘lu üretim yapan ülkeleri tablolarla açıklarken, tehlikeli bir şekilde kullanılabileceğini de açıkladı.
EKODER Başkanı Arca ATAY ise, şirketlerin kar hırsı ile GDO‘yu daha geniş alanlara ve ülkelere taşımaya çalıştığını söyleyerek, bu durumun gıda tekellerini büyüttüğünü, GDO‘nun açlığın çözümü olarak gösterilmeye çalışılırken, dünyadaki açlığın gerçek sebebinin bölüşüm sorunu olduğunun gizlenmeye çalışıldığını vurguladı.
Türkiye‘de tarımın ilerlemesi önüne konulan kotalarla engellenirken diğer yandan ülkeye GDO‘lu ürünlerin sokulmaya çalışıldığı anlatıldı. İki farklı görüşün bir arada olduğu oturum katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Düzenlenen Panele Şubemizi temsilen Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY ve Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Doç. Dr. Erkan YASLIOĞLU katıldı.
Panel sonrası ZMO-Genç grubuyla bir araya gelen Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY panel hakkında öğrencilerimizin görüşlerini dinledi.