ULUSLARARASI “KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİ” ÇALIŞTAYI ADANA’DA BAŞLADI
Özellikle Akdeniz‘e kıyısı olan ülkelerde hurma ağaçlarının kurumasına neden olan ve "kırmızı palmiye böceği" diye adlandırılan zararlıya karşı mücadele çalışmaları sürerken, Adana‘da konunun uzmanlarının katıldığı "Uluslararası Palmiye Böceği Çalıştayı" düzenleniyor.
3-5 Aralık 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek ve uygulamacı 6 yabancı uzmanın katılacağı çalıştayla ilgili hazırlıklar tamamlandı.
Çalıştaya ZMO Adana Şubemizi temsilen Başkanımız Ayhan BARUT ve Yönetim Kurulu Üyemiz Selma KIRANÇEŞME katılıyor.
Çalıştaya böceğin kaynağı olarak bildirilen Mısır‘dan, Bitki Koruma ve Araştırma Enstitüsü Bilimsel Araştırma ve Uygulama Yöneticisi Profesör Yousri El-Sebay katılırken, 4 yıllık mücadele ile sorunu kontrol altına alan İsrail‘den de, Victoria Soroker Adana‘ya geldi.
200 bin nüfusla İspanyol sahil kenti Elche‘de 200 bini aşkın hurma ve çeşitli palmiye ağaçları bulunuyor.
"Vaha" olarak nitelendirilen Elche, halen Birleşmiş Milletlere bağlı UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiş durumda.
Böcek saldırısının 1993‘te saptandığı Elche‘deki koruma, kontrol ve tedavi çalışmalarını, Michel Ferry ile asistanlarından Maria A. Gomez sürdürüyor.
Yapılan açıklamaya göre, uygulamacı her 2 uzman, Adana‘da bir hafta kalarak Çalıştay dışında eğitim çalışması yapacak. Bu arada, enfekte ağaçlarda ameliyat ve enjeksiyon gibi uygulamalar da fiilen gösterilecek.
İtalya‘dan Napoli Bölgesi‘nde yer alan ve yine palmiyeleri ile ünlü Salermo Belediyesi sorumlusu Biagio Scannellio ile Fransa‘dan Araştırma ve Uygulama sorumlusu Didier Rochat‘nın da sunumcu olarak katılacakları etkinlikler boyunca Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm ve Ana bilim dalı başkanları ile sıkı işbirliği yapılacak.
Öte yandan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü de Adana Çalıştayı‘na yakın ilgi gösterdi. Bakanlık, Çalıştay‘a 2 daire başkanı, 6 merkez uzmanı ve en az 30 taşra sorumlusu ile katılıyor.