ULUSLARARASI BİYOGAZ VE KOMPOST ÇALIŞTAYI - HÜRRİYET
ANTALYA (AA) - Ziraat Mühendisleri Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, Türkiye‘nin enerji üretimine, enerji kaynakları ve enerji ithalatı açısından bakıldığında tarımsal atıkların enerji üretim kaynağı olarak değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Almanya Hohenheim Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Biyogaz ve Kompost Çalıştayı" Konyaaltı ilçesindeki bir otelde başladı.
Güngör, çalıştayda yaptığı konuşmada, tarım sektöründeki atıkların biyogaz üretimi açısından önemli olduğuna işaret etti. Atıklardan enerji üretimine yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Güngör, "Türkiye‘nin enerji üretimi durumuna, yeterli enerji kaynakları ile arz arasındaki büyük fark, yıllık 50 milyar doları aşan enerji ithalatı açısından bakarsak tarımsal atıkların enerji üretim kaynağı olarak değeri daha iyi anlaşılabilmektedir" dedi.
Güngör, tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesiyle enerji maliyetinin düşürülmesi, istihdam yaratma, bölge kaynaklarının korunması, yaratılan maddi kaynağın bölgede kalması gibi avantajları beraberinde getirdiğini belirtti.
- "Atıklar kontrolsüz şekilde doğaya yayılıyor"
Tarımsal atıkların çevre kirliliğine de neden olduğuna değinen Özden Güngör, düzenli depolama alanları olmayan bölgelerde atıkların kontrolsüz şekilde doğaya yayıldığını bildirdi. Atıkların düzenli depolanması sağlanarak mineralize olduktan sonra organik gübre şeklinde kullanılmasının kirliliği önlemeye yardımcı olacağına dikkati çeken Güngör, hayvan gübrelerinde de aynı uygulamanın yapılması gerektiğini anlattı.
Güngör, Türkiye‘de son yıllarda biyogaz tesislerinin geliştiğini ancak tarımsal işletmelerde kurulan biyogaz tesisi sayısının yeterli olmadığını aktardı.
- "Biyogazın önemi artıyor"
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Akıncı da sanayi toplumlarının en önemli kaynağını enerjinin oluşturduğunu söyledi. Enerjide petrol, linyit gibi kaynakların sınırlı olduğuna işaret eden Akıncı, bu doğrultuda alternatif enerji üretim sistemlerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Akıncı, bu açıdan biyogazın öneminin her geçen gün arttığını belirtti.