ULUSLARARASI TARIMSAL YÜKSEKÖĞRETİM ÇALIŞTAYI YAPILDI - CUMHURİYET TARIM GIDA HAYVANCILIK

MERKEZ
12.06.2007
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ile Tarım Orman Su Ürünleri Eğitim Konseyi‘nce düzenlenen "Uluslararası Tarımsal Yükseköğretim Çalıştayı", 11-12 Mayıs 2007 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Çalıştay, 11 Mayıs 2007‘de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nde (AÜZF) başladı. Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan AÜZF Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, süreç içinde dünyanın her yerinde Ziraat Fakültelerinin önemli sorunlarla karşılaştıklarını ve bu doğrultuda yeni yapılanmalara gittiklerini belirtti. Taluğ "Mesleğimizden onur duyuyoruz. Ancak mesleğimizin sorunları, ülke sorunları ve üniversite sisteminin içinde bulunduğu bunalım, bizi yeni arayışlara götürmek zorunda. Ortak aklı mutlaka bulmalıyız. Yaşamdan ve emekten yana Türkiye üniversitesini, öğrenciye değer ve sorumluluk veren yeni bir eğitim anlayışını egemen kılmalıyız" dedi.

ZMO Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, diğer alanlarda olduğu gibi Ziraat Mühendisliği mesleğinde de sorunlu yıllar yaşandığını kaydetti. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu verilerine göre, Türkiye‘nin ekolojik ve coğrafi yapısında, 160 bin ziraat mühendisi gereksinimi bulunduğuna dikkat çeken Günaydın, "Biz bunun ancak yarısını üretebilmişiz. Üniversitelerden aldığımız bilgilere göre, Türkiye‘de tarımsal öğretiminin başladığı günden bu yana yaklaşık 85 bin ziraat mühendisi yetiştirilmiş. Ama bunların 4-5 bini de işsizlik olgusu ile karşı karşıyadır" dedi.

Günaydın, Türkiye‘de artık yeni Ziraat Fakültesi açılmaması gerektiğini belirtti. Günaydın, Çalıştay ile Ziraat Mühendisliği mesleğine yakışır bir yeniden yapılanma sürecinin başlatılması dileğinde bulundu.

Tarım Orman Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun da, Ziraat Fakültelerinin bölümlenme esasları ve eğitim programlarının çağdaş bir yaklaşımla yeniden belirlenmesi ve ziraat mühendisliği eğitiminin dünya ve Avrupa ile uyumlu bir hale kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Ziraat Fakültesi Dekanları, Bölüm Başkanları ve akademisyenlerin katıldığı Çalıştayda, yurt dışından Prof. Dr. Demetres Brıassoulıs (Yunanistan) ve  Prof. Dr. Fabıo Caporalı (İtalya) birer sunum yaparak, Avrupa Ziraat mühendisliği öğretim sistemleri ve bu alandaki ortaklaşma çalışmalarını aktardılar. Daha sonra ZMO tarafından üç yıllık bir çalışma sonucu üretilen ve yurt çapında 1200 ziraat mühendisi tarafından yanıtlanan anket sorularının değerlendirilmesi ile oluşturulan "Tarım Mühendisi Araştırma Projesi" sunumu, ZMO Başkanı Dr. Gökhan Günaydın tarafından yapıldı.

İki gün süren Çalıştayda, tarımsal öğretimin yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak toplam altı masa etrafında analitik tartışmalar gerçekleştirildi.

TMMOB ZMO "Öğrenci Danışma Kurulu" toplantısı için Ankara‘ya gelen Öğrenci Temsilcileri de, 13 Mayıs 2007‘de Çalıştaya katıldılar. Toplantıda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından, Fakülte Kütüphanesinin oluşturulmasına katkıları nedeniyle ZMO Başkanı Dr. Gökhan Günaydın‘a bir teşekkür plaketi verildi.

Okunma Sayısı: 568