ÜNTV İLE RÖPORTAJ

ÜNTV İLE RÖPORTAJ
KONYA
04.11.2011

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü” hakkında ÜNTV muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, ÜNTV muhabirinin Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü hakkındaki sorularını yanıtladı.

Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

1914 yılında kurulmuş, Bahri Dağdaş Uluslar Arası Araştırma Enstitüsünün ismi 1984 yılında Milletlerarası, 2002 yılından bu yana da Uluslararası olarak bu güne kadar gelmiştir. Aynı zamanda 1987 yılında Meksika‘da kurulan Uluslararası Mısır ve Buğday Araştırma Merkezi (CIMMYT) üyesidir.  

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün; Tarla bitkilerinde kuru ve sulu şartlarda hastalıklara ve zararlılara dayanaklı yüksek verimli ve kaliteli çeşitler geliştirmek, Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı‘nın (IWWIP) ülkesel koordinatörlüğünü yürütmek, Bitkisel ve hayvancılık araştırmaları konusunda ulusal ve uluslararası eğitim, konferans ve bilgi şöleni faaliyetleri düzenlemek veya katılmak, Bitkisel ve hayvancılık araştırmaları konusunda diğer enstitüler ile bilgi ve materyal değişimi yapmak, Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanlarda biyoteknoloji, ıslah ve yetiştirme teknikleri üzerine araştırmalar yapmak, hayvanların beslenmesi, barınakları, refahı ve sosyoekonomiksi konularında araştırmalar yapmak gibi ülkemiz tarımına çok önemli artılar kazandıran görevleri vardır. Ayrıca Türkiye şartlarına uyumlu üstün verimli Anadolu Esmeri ırkı elde etmeyi amaçlayan projeler üzerinde de çalışmıştır.

Dünyada hatırı sayılır bir Araştırma Enstitüsü iken ünvanının Bölgesel düzeye indirilmesi konusundaki hassasiyeti, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi olarak kamuoyu ile paylaşmıştık.

Ülkemizde tarımın gelişmesi için hayati önem taşıyan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Bölge olarak değiştirilen ünvanının iade edilerek,  2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü olması Konya ve ülkemiz tarımı bakımından sevindirici bir gelişmedir. Ayrıca Merkez Araştırma Enstitüleri içerisinde de yer almasını beklemekteyiz.

Okunma Sayısı: 554
Fotoğraf Galerisi