URAYSİM PROJESİ'NİN GÜZEL FAKAT YANLIŞ YERE YAPILAN BİR PROJE OLDUĞUNU SÖYLEYEN BAŞKAN LEVENT ÖZBUNAR, "ALPU OVASI'NDA TARIMI BİTİRMEK İSTEMİYORLARSA PROJE DURDURULMALI. HALKA RAĞMEN HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ" DEDİ.

URAYSİM PROJESİ'NİN GÜZEL FAKAT YANLIŞ YERE YAPILAN BİR PROJE OLDUĞUNU SÖYLEYEN  BAŞKAN LEVENT ÖZBUNAR, "ALPU OVASI'NDA TARIMI BİTİRMEK İSTEMİYORLARSA PROJE DURDURULMALI. HALKA RAĞMEN HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ" DEDİ.
ESKİŞEHİR
14.10.2022
 

Sonhaber Gazetesi 11.10.2022

TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, URAYSİM Projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Projenin Alpu Ovası’na yapılmasını eleştiren Özbunar, URAYSİM, kömürlü termik santral gibi projelerle Büyük Ova ilan edilen Alpu Ovası’nda tarımın bitirilmek istendiğini söyledi. Proje yapılmadan önce TMMOB’a görüş sorulmadığını da belirten Özbunar, kendilerinin fikirleri sorulsa hep birlikte herkesin onayladığı muhteşem bir projenin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

YERİYLE İLGİLİ KAYGILARIMIZ VAR
“Projenin yapıldığı yerle ilgili kaygılarımız var” diyen Özbunar, “URAYSİM Projesi güzel bir proje. Projenin hakkında olmasın, yapılmasın gibi söylemleri yok kimsenin. Ama projenin yapıldığı yerle ilgili kaygılarımız var. Çünkü her ne kadar binasal yapının bulunduğu bölge tarım alanı gibi gözükmese de bu tren raylarının geçeceği bölge kesinlikle tarım alanlarını kapsıyor. En başta hemen URAYSİM binalarının yapıldığı bölgenin karşısında Yeşildon Mahallesi var Alpu’ya bağlı. Bu Yeşildon, Bozan tamamen sulu tarım arazileri ve mısır, pancar, buğday, arpa gibi ürünlerin yoğunlukla üretildiği bölgeler. Özellikle bu proje neden Büyük Ova sahası içine yapılıyor bir türlü anlamış değiliz. 2016 yılında Büyük Ova ilan edilen bölgeye bir kömürlü termik santral muhabbeti ile başladı, olmadı URAYSİM ile devam ediyor, olmadı üzerine Sevinç Mahallesi’ne bir kömür ocağı ile devam ediyor. Yani biz Eskişehir tarımını nasıl bitiririz diye sistemli bir şekilde bunun çalışmasının yapıldığını düşünüyoruz. Proje güzel bir proje ama yeri bize göre yanlış bir nokta. Eskişehir’de mevcutta olan TMMOB odaları var. Bizlere hiçbir şekilde bir şey yapılırken görüş sorulmadı. TMMOB ile istişare edilmeli. Yani proje önümüze gelse alternatif birçok nokta önerebiliriz. Teknik açıdan desteklerde bulunabiliriz. Hadi bizi es geçtik, belediyelere hiçbir şekilde danışılmıyor. Burada kamulaştırma kararı çıktığında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin haberi oldu. Sonra dava süreçleri başlıyor. Bu kadar büyük meblağlarla yapılan yatırımlar bir çöp gibi kenarda bekliyor. Yıllardır o binaları görüyoruz ama hala işlevsel olmamasından kaynaklı şu anda içerisinde güvercin yuvaları mevcut” diye konuştu.

TARIM DIŞINDA KULLANILMAMALI
Alpu Ovası’nın Büyük Ova ilan edildiğini ve tarım dışında herhangi bir faaliyet yürütülemeyeceğine dikkat çeken Özbunar, “Mutlaka yapacağız denilen birçok proje halkın iradesiyle ve adalet sistemimizle halkın yararı gözetilerek durduruluyor. Bence durdurulması lazım. En başta yapacağız diyor bakanlar. 12.12.2016 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın ve tüm bakanların imzasının bulunduğu Eskişehir’in milletvekili ve o dönem kültür bakanı olan Sayın Nabi Avcı’nın da imzasının bulunduğu bir bakanlar kurulu kararı var. Alpu Ovası Büyük Ova’dır diyor. Buraya bir çivi bile çaktırmayacağız diyor. Bunu söyledikten sonra böyle bir yapı nasıl yapılıyor biz bir türlü çözebilmiş değiliz. O grubu temsilen de Eskişehir’de AK Parti İl Başkanlığı var. Sayın Zihni Çalışkan’a soruyorum: Özellikle 2016’da Cumhurbaşkanı’nın imzasının bulunduğu sonrasında da 2021 yılında o 3 tane ovaya artı 8 tane daha ilave ettik. 11 tane muhteşem ovamız var diyen Sayın Nabi Avcı’nın açıklamasını Eskişehir halkına anlatmasını istiyorum. Büyük Ova tanımı nedir onu anlatmasını istiyorum. Kendi verdikleri karar bizleri mücadeleye itiyor. Sayın Cumhurbaşkanı demiş ki, buraya çivi çakamazsınız, tarımsal üretim harici hiçbir şey yapamazsınız” şeklinde konuştu.

TESİSLER YAPILIRSA YAPILAŞMA OLACAK
Birçok insanın URAYSİM Projesi’nin ardından ovanın sanayi bölgesine dönüşebileceği endişesi taşıdığını vurgulayan Özbunar, “Bir adım atıldığında muhakkak arkası gelecektir diye tahminlerde bulunuyoruz. Olur, olmaz bilemeyiz. 2016’da çivi çaktırmayacağım diyor, 2022 yılında URAYSİM neden oraya yapıldı onu tartışıyoruz. Ondan önce kömürlü termik santral bir anda ortaya çıktı. Ben artık önümüzdekileri görmediğimiz sürece bir şey diyemiyorum. Bu tesisler yapılırsa orada bir yapılaşma olacak. Muhakkak lojistik destek gerekecek, üretim için alet edevat, yan sanayi gerekecek, nakliye olayı artacak. Muhakkak bir şeyler olacak ama hep dile getiriyorum Avrupa’da bir şeyler yapılıyor. İnanın ki çevreye, halka ne kadar az zarar veririz onu düşünüyorlar. Bizim ülkemizde de biz buradan nasıl para kazanırız, bir anda işi halledelim ama halk ne olursa olsun diyorlar. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Bizlere danışılsa belki orada muhteşem bir tesisi birlikte inşa ederdik. Kimse bundan rahatsız olmazdı” ifadelerini kullandı.

HALKA RAĞMEN BİR ŞEY YAPILAMAZ
“Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Bunu tüm siyasiler bir şekilde bilmeli” diyen Özbunar, “Şu anda benim bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava kazanılmış durumda. Bu URAYSİM’de kamu yararı yok. Bu sistemle ilgili çalışmalar başlarsa biz de gerekli önlemleri alıp halkla bütünleşiriz. Doğru bildiklerimizi halka köy köy, kahve kahve gerekirse ev ev TMMOB oda üyelerimizle beraber anlatırız. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Bunu tüm siyasiler bir şekilde bilmeli” dedi.

HALKI SUSTURDULAR
Bölgedeki insanlara yüksek meblağlar verilerek kamulaştırma yapıldığını, bu şekilde halkın susturulduğunu söyleyen Özbunar, “O bölgede bununla ilgili çalışma yapıldığında bize 100-150 tane şikayet geldi. Aman yaptırmayın, davalar açacağız denildi. Ama yüksek meblağlar verildiğinde bu insanlar geriye çekildiler. O dönemlerde tarla fiyatları metrekaresi 10 lirayken, metrekarelerine 50 lira fiyat verilerek kamulaştırma kararı alıp halkı susturdular. Ama bu şekilde bir sistem oraya kurulduğu andan itibaren o bölgede tarım yapılması mümkün değil. Çok zarar görecekler. Bu işlevsel hale geldiğinde bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Buğday olmadan, biz aç karnımızı doyurmadan hiçbir şekilde yaşamımızı sürdüremeyiz. Herkes mantıklı düşünsün. Bakın Ukrayna’dan çıkacak 2 gemiyi dünya takip etti. O 2 gemi Alpu’da üretilir” diye konuştu.
PROJE BAŞKA YERE YAPILMALI
Projenin başka yere yapılması gerektiğini belirten Özbunar, “Öyle bir sistem yapmışlar ki adamın tarlasını 3’e, 4’e bölüyor. Bu kadar bölmesi demek, o kişinin makine, ekipmanla o tarlaya girip sürememesi, sulayamaması, ekim yapamaması demek. Bu durumda o adam üretimi bırakıp, kenara çekilecek. Üretimi bıraktığı zaman köylerdeki genç nüfusu azalacak. Üretim için insan bulamıyoruz, genç nüfus köylerde yok diyoruz. Bu projelerle biz insanlara üretmeyin diyoruz resmen. Gelin bu projeyi başka yerlerde yapalım, sinerji yaratalım. İnsanlar bir araya gelsin. Eskişehir’in faydası olan her projenin arkasındayız. Kalkıp da gıdanın yok olmasını, Alpu Ovası’nın yok olmasını sağlayacak projenin de kesinlikle karşısındayız. Biz ziraat mühendisleri olarak toprağın yok edilmesine, insanımızın aç yaşamasına karşıyız. Yakın bir zamanda ekmeği 10 lira yapın bakın Türkiye nasıl çalkalanıyor” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 160
Fotoğraf Galerisi